Biblioteca Comunală
PEȘTIȘU MIC
 
DATE CONTACT
           Adresa: 337335, Peștișu Mic, str. Principală, nr. 64
           Telefon: 0743180979
           Email: biblioteca_pestisumic@yahoo.com
 
   
 
 
 
  Peștișu Mic - centrul de comună
 
  
Bibliotecar:
Mihaela LUJERDEAN

Este o bibliotecă publică cu caracter enciclopedic. Satisface nevoile informaţionale, educaţionale, culturale, de lectură şi de petrecere a timpului liber a membrilor comunităţii comunei Peștișu Mic.

COLECŢII:
     Numărul unităţilor bibliografice (total): 5.943
din care:
           Cărţi: 5.943
           Materiale audio-video: videoproiector

SERVICII PENTRU PUBLIC OFERITE GRATUIT:
           Acces liber la raft;
           Împrumut la domiciliu a documentelor;
           Consultarea documentelor la sala de lectură, cu 4 locuri;
           Informare bibliografică;
           Acces gratuit la internet prin programul BIBLIONET;
           Participarea la expoziţii, activităţi culturale

         
SCURT ISTORIC

Comuna Pestișu Mic este situată în zona centrală a județului Hunedoara, într-o zonă subcarpatică, deluroasă  și  este compusă din  9  sate, din  care 3 sunt sate pădurenești având o viață culturală destul de bogată. Biblioteca comunală a luat ființă în anul 1964 în satul Nandru cu un număr de cărți de câteva sute, crescând apoi pe parcurs. A fost mutată în satul Pestișu Mic fiind centru de comună, chiar în incinta primăriei. În prezent se află lângă clădirea primăriei din 2006 după ce primăria a fost renovată. Noul sediu a fost renovat și dotat din 2012 cu 4 calculatoare, scanner, imprimantă și proiector cu ecran de proiecție prin programul Biblionet.

           
ACTIVITĂȚI TRADIȚIONALE

2016

15 ianuarie: Luceafărul poeziei românești - 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Acțiunea s-a desfașurat la sediul bibliotecii cu elevii școlii generale din comună. Au participat învățătorul, preșcolari, angajați ai primăriei cât și autoritățile locale.

 
2017

15 ianuarie: ,,Dor de Eminescu - 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Activitatea a constat din prezentarea biografiei poetului și recitări de poezii. Acțiunea s-a desfășurat la sediul școlii participând elevii de la școala generală din comună și preșcolari.

 

Iunie: Întâlnire cu scriitorii - Dumitru Tălvescu și mariana Pândaru

       
Acțiunea s-a desfășurat la sediul Primăriei Peștișu Mic și au participat de la Biblioteca Județeană Deva - Manager Ioan Sebastian Bara, autoritățile locale, elevi, cadre didactice și locuitori din comună.
 

Decembrie: ,,Să-l întâmpinăm pe Moș Crăciun

    

Activitatea a constat din poezii, scenete referitoare Crăciunului, colinzi și primirea cadourilor de la Moș Crăciun. Acțiunea s-a desfășurat la sediul școlii generale din comună unde au participat elevi, preșcolari, cadre didactice, autoritați locale și părinți.

 

Decembrie: ,,Sărbătoarea Crăciunului

Acțiunea s-a desfășurat atât la festivalul de colinzi cât și la Căminul Cultural din satul Ciulpaz, Comuna Peștișu Mic.

 
2018

15 ianuarie: ,,Eternul Eminescu- Aniversarea a 168 de ani de la naștere

   

Activitatea a constat din prezentarea operei poetului, recitări de poezii, vizionarea unui material despre Mihai Eminescu. Acțiunea s-a desfășurat la sediul bibliotecii cu elevii de la școala generală  din comună. Au participat elevi, preșcolari, învățătorul și părinți.

 

1-2 aprilie: ,,Ziua internațională a cărții pentru copii

   

Activitatea a constat în lecturarea împreună a unor fragmente din povești îndrăgite. Acțiunea s-a desfășurat la sediul bibliotecii. Au participat elevi, și preșcolari din comună.

 

Iunie: ,,Ziua eroilor

   

Acțiunea s-a desfășurat la monumentul eroilor din satul Nandru, Comuna Peștișu Mic. La acțiune au participat preotul, autorități locale, elevi, cadre didactice și locuitori din comună.

 

Octombrie: Cercetare etnografică

 
,,Ținutul pădurenilorînregistrări și filmări despre obiceiurile și tradițiile pădurenilor din zona Comunei Peștișu Mic. Realizată împreună cu domnii Dorin Petrescu, Nicu Jianu, Marcel Lapteș, bibliotecar Mihaela Lujerdean.
 

Decembrie: ,,Cum îl întâmpinăm pe Moș Crăciun

 
Activitatea desfășurată a conținut poezii, scenete referitoare la sărbătoarea Crăciunului și colinzi. Acțiunea s-a desfășurat la sediul școlii generale din comună unde au participat elevi, cadre didactice, părinți și autorități locale.
 

Decembrie: ,,Am plecat la colindat

 
Acțiunea s-a desfășurat atât la festivalul de colinzi cât și la căminul cultural din Ciulpaz, Comuna Peștișu Mic. Au participat locuitorii din comună, atât tineri cât și bătrâni, autoritățile locale și alte personalități.
 
2019

15 ianuarie: ,,Poetul nepereche- Mihai Eminescu - Aniversarea a 169 de ani de la naștere

   
Activitatea a constat din recitări de poezii, prezentarea biografiei și a operelor poetului. Acțiunea s-a desfășurat la sediul școlii cu elevii de la școala generală din comună.
 

1-2 aprilie: ,,Ziua internațională a cărții pentru copii

      

Acțiunea s-a desfășurat la sediul bibliotecii cu învățătorul și elevii școlii generale din comună lecturând împreună fragmente din povești și poezii îndrăgite, participând și elevi din clasele mai mari.

 

Iunie: ,,Ziua eroilor

      

Acțiunea s-a desfășurat la monumentul eroilor din satul Nandru, Comuna Peștișu Mic. La acțiune au participat preotul, autorități locale, elevi, cadre didactice și locuitori din comună.

 

Întîlnire cu ,Asociația Microregiunea Țara Hațegului - Ținutul Pădurenilor. GAL

       
  

Acțiunea s-a desfășurat sediul Primăriei Peștișu Mic participând localnici din comună, mai mult tineret interesați și autoritățile locale.

 

Decembrie: ,,Vine, vine Moș Crăciun

      

Acțiunea s-a desfășurat la sediul școlii generale din comună unde au participat elevi, cadre didactice, autoritați locale și părinți. Activitatea a constat din poezii, scenete, colinzi și la final primirea cadourilor de la Moș Crăciun.

 

Decembrie: ,,Am venit să colindăm

Acțiunea s-a desfășurat atât la festivalul de colinzi cât și la Căminul Cultural din satul Ciulpaz, Comuna Peștișu Mic. Au participat locuitori din comună, tineri și vârstnici cât și autoritățile locale ale comunei.