EVENIMENTELE DIN LUNA DECEMBRIE 2018    3 – 22 decembrie, Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii
Bradul de Crăciun
   
 


Şi în acest an, odată cu apropierea minunatei sărbători a Crăciunului, gândul nostru se îndreaptă şi spre cei mai tineri prieteni ai noştri. Moş Crăciun va fi darnic cu copiii care iubesc cărţile, care iubesc lectura, care vor să facă cunoştinţă cu lumea eroilor din paginile cărţilor. Crăciunul este o sărbătoare a darurilor făcute din toată inima, cu dragoste şi preţuire, iar copiii se vor bucura din plin de darurile oferite de Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva.
Aşa cum am făcut-o şi în trecut, iar ecoul a fost extrem de favorabil, şi cu prilejul Crăciunului din acest an vom dărui cărţi celor mai tineri posesori de permis de bibliotecă. Moş Crăciun le va oferi, cu generozitate, cărţi noi, de la importante şi îndrăgite edituri din ţară şi din judeţul Hunedoara. Astfel, începând cu data de 3 decembrie şi până în data de 22 decembrie, Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii îşi va întâmpina micii prieteni care îi vor trece pragul cu câte o carte pentru fiecare, o carte pe care o dăruim cu tot dragul. În felul acesta, copiii vor afla că o carte reprezintă unul dintre cele mai de preţ daruri, o carte este o invitaţie la lectură, la o călătorie în lumea poveştilor, a istoriei, a ştiinţei, a cunoaşterii umane în general. Şi în acest an, Biblioteca a ales cu grijă şi afecţiune cărţile, astfel încât ele să fie cât mai potrivite vârstei, să fie cu adevărat utile celor care le vor primi în dar. Am dat viaţă acestei iniţiative cu dorinţa de a sădi în inimile copiilor dragostea faţă de carte, faţă de citit, de a-i face să vină la bibliotecă, să-şi formeze o deprindere din a păşi în instituţia noastră, în lumea cărţilor.
Demersul nostru n-ar fi fost posibil fără sprijinul generos şi entuziast al editurilor din ţară şi din judeţ care ne sunt partenere în proiectele noastre culturale, edituri care au înţeles din start importanţa acestei atât de frumoase iniţiative.
Mulţumim editurilor: Grupul Editorial Art, Carminis, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Diana, Didactica Publishing House, Editura Didactică şi Pedagogică, Integral, Litera, Depozitul Multicart, Niculescu, Nomina, Paralela 45, Rao, Grupul Editorial Semne-Artemis, Tehno-Art, Trei, Univers Enciclopedic Books, Usborne şi Zorio. Copiii din Deva, copiii din judeţul Hunedoara sunt aşteptaţi la Bibliotecă, unde vor primi din partea lui Moş Crăciun cărţi frumoase şi utile. Vă aşteptăm cu drag!


                 


    4 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii
Stand de carte cu vânzare - Librăria on-line OKIAN.ro
   
 


Începând cu data de 4 decembrie 2018, una dintre cele mai mari librării on-line din România, OKIAN.ro, îşi va prezenta din nou oferta editorială în faţa cititorilor din Deva prin standul cu vânzare ce va funcţiona până la 31 ianuarie 2019 în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză din cadrul Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva. În toată această perioadă, cei interesaţi vor avea suficient timp la dispoziţie să consulte bogata ofertă etalată.
În cei aproape 20 de ani de activitate, OKIAN a reuşit, cu profesionalism şi seriozitate, să devină un adevărat brand şi să ocupe un loc foarte important pe piaţa de carte din România. Această adevărată instituţie culturală oferă acum peste 800.000 de titluri de carte de specialitate, educaţională şi beletristică, atât în limba engleză, cât şi în limba română. Acest impresionant număr de titluri se regăseşte grupat în peste 500 de categorii şi subcategorii, cărţile pe care le oferă OKIAN acoperind orice domeniu, de la pedagogie, termodinamică şi medicină naturistă, până la arte plastice, religie, politică, psihologie, sport, turism. Mai mult decât atât, pe lângă cartea tipărită, OKIAN s-a preocupat încontinuu de diversificarea paletei de produse oferite clienţilor săi, adăugându-şi în portofoliu şi alte categorii, precum cărţi digitale, audio book-uri, jocuri, accesorii, cadouri etc. Toată această ofertă se poate consulta pe platforma on-line www.okian.ro.
Deviza sub care îşi desfăşoară OKIAN activitatea este "explorarea universului cunoaşterii", iar eforturile pe care le face pentru a oferi cititorilor cele mai noi lucrări din toate domeniile sunt extrem de lăudabile.
OKIAN este un proiect dezvoltat de Prems Librexim SRL Braşov, distribuitor oficial al Pearson în România şi distribuitor general de carte educaţională, academică şi de specialitate.


                 


    6 decembrie, ora 13.30, Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva, Sala "Liviu Oros"
Manifestare cultural-educativă desfăşurată sub genericul
"Maestrul teatrului românesc, Radu Beligan"
   
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 6 decembrie 2018, ora 13:30, la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva, Sala "Liviu Oros", o manifestare cultural-educativă desfăşurată sub genericul "Maestrul teatrului românesc, Radu Beligan". Este un omagiu pe care biblioteca noastră îl aduce memoriei marelui actor născut în decembrie 1918, anul Marii Uniri.
Publicului prezent la manifestare i se vor prezenta viaţa şi cariera artistică a maestrului Radu Beligan pe baza unui amplu documentar.
Unul dintre cei mai prestigioşi actori români din toate timpurile, Radu Beligan, a strălucit pe scenele de teatru, întruchipând personaje memorabile din dramaturgia românească şi universală. De neuitat rămân eroii lui Caragiale şi Eugen Ionescu cărora Radu Beligan le-a dat viaţă încă din primii ani ai carierei sale teatrale. Personajele create de marii noştri dramaturgi – Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Tudor Muşatescu, Alexandru Kiriţescu, George Ciprian – au găsit magistrale interpretări în creaţia lui Radu Beligan. De asemenea, eroii lui Shakespeare, Goldoni, G. B. Shaw, Cehov, Dürrenmatt, Jean Anouilh, Maxim Gorki etc. au reprezentat creaţii de neuitat în interpretarea lui Radu Beligan.
Actor de teatru, de film, regizor, memorialist, director al Teatrului Naţional Bucureşti, profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, preşedinte de onoare pe viaţă al Institutului Internaţional de Teatru, Radu Beligan a fost o personalitate de mare valoare a culturii româneşti pe care a promovat-o în permanenţă atât în ţară, cât şi dincolo de hotarele ei. A fost distins cu numeroase premii, decoraţii, trofee, ca o recunoaştere expresă a valorii sale ca om de cultură de mare anvergură.
La finalul prezentării, ca de obicei, publicului îi vor fi adresate întrebări din viaţa şi creaţia artistică a lui Radu Beligan, cei care vor răspunde corect vor fi răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.


                 


    10 decembrie, ora 16:00, Galeria de Artă din municipiul Hunedoara
Lansarea volumului intitulat "Tăieri în alb", autor Mihai Petre
   
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 10 decembrie 2018, ora 16:00, la Galeria de Artă din municipiul Hunedoara, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat "Tăieri în alb", avându-l ca autor pe scriitorul şi cunoscutul dascăl de limba şi literatura română Mihai Petre.
Doctor în filologie din anul 1983, profesorul Mihai Petre a scris numeroase studii şi cărţi de specialitate dedicate toponimiei româneşti şi hunedorene, studii de lingvistică generală şi aplicată, publicate în reviste de profil şi foarte apreciate de către specialişti.
Profesorul Mihai Petre a format generaţii întregi de elevi cărora le-a dezvoltat gustul pentru lectură, pentru literatura de bună calitate, iar elevii lui i-au păstrat o frumoasă amintire.
Dincolo de scrierile de specialitate, Mihai Petre este şi autorul unui interesant volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri şi de azi, Interviuri hunedorene, precum şi al volumelor Cretă color, inspirat din viaţa şi atmosfera şcolii româneşti, şi Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de ... Hunedoara, despre viaţa de ieri şi de azi a Hunedoarei, precum şi savuroase texte despre oameni şi întâmplări din Oltenia.
Volumul "Tăieri în alb" este inspirat de revederea, după 30 de ani, cu absolvenţii Liceului Sanitar din Hunedoara, liceu unde profesorul Mihai Petre a predat limba şi literatura română. Este o carte plină de afecţiune şi preţuire faţă de foştii lui elevi, o carte din care dragostea faţă de profesiunea de dascăl răzbate frecvent. Construit ca un colaj de evocări scrise de cinci absolvente, cartea Tăieri în alb este un dar de suflet pe care dascălul Mihai Petre îl face elevilor săi cărora le-a insuflat dragostea pentru limba şi literatura română, cărora le cerea să gândească şi să citească, nu să memoreze. Întregul volum este o pledoarie pentru practicarea vocaţiei de dascăl cu pasiune, cu profesionalism, cu dragoste faţă de elevi. Este o carte scrisă de un dascăl despre elevii săi, cărora le-a marcat adolescenţa, elevi care, odată ajunşi oameni în toată firea, cu profesii diferite, îi poartă un respect deosebit şi o caldă amintire profesorului lor, Mihai Petre.


                 


    10 – 14 decembrie, orele 8:00 - 16:00, Sala de Lectură a Bibliotecii
Curs de iniţiere în contabilitate, pentru studii medii - (partea I)
   
 


                 


    13 decembrie 2018, ora 17:00, Sala de Lectură a Bibliotecii
Întâlnire cu autoarea Eugenia Crainic
care îşi va lansa romanul "Studenta criminală"
   
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 13 decembrie 2018, ora 17:00, la Sala de Lectură a instituţiei, o întâlnire cu autoarea Eugenia Crainic, care îşi va lansa şi la Deva romanul "Studenta criminală", apărut la Editura Mirador din Arad.
Eugenia Crainic, purtător de cuvânt la Instituţia Prefectului Judeţului Arad, este absolventă a facultăţilor de Drept şi Litere şi a practicat meseria de ziarist din 1993 până în 2008. Este pasionată de literatură, de lectură, este autoarea unui blog apreciat (https://eugeniacrainic.wordpress.com/author/eugeniacrainic/), autoare de texte pentru revista online "Catchy", autoare de povestiri scurte poliţiste şi mystery&thriller (premiată la Festivalul Naţional de Literatură mystery&thriller – Râşnov 2012 – cu povestirea scurtă "Moarte în lupanarul străjerilor"). De asemenea, scrie recenzii în revistele literare "Monitorul cultural" şi "Arca", dar şi pe blogul personal, înfiinţează şi dezvoltă pagina de Facebook "Limba română pentru afectaţii de limbajul feisbuc" (pentru peste 11.000 de membri), unde explică, pe înţelesul tuturor, diverse probleme ivite în folosirea limbii române.
Recent, Eugenia Crainic a debutat în literatură cu romanul poliţist "Studenta criminală", inspirat dintr-un fapt real, o crimă care s-a întâmplat. Este o operă de ficţiune, realizată după toate regulile literaturii poliţiste, ceea ce face lectura foarte captivantă. Toate acestea au generat aprecieri din partea criticii literare româneşti.
Pe coperta a 4-a a cărţii, scriitorul Radu Ţuculescu apreciază că "debutul Eugeniei Crainic este unul pe cât de surprinzător, pe atât de matur, încât ne obligă să îi aşteptăm următoarele cărţi cu adevărată încredere".


                 


    20 decembrie, ora 17:00, Deva Mall, et. 4, Salle d'Or
Eveniment cultural: Lansarea numărului 24 al Revistei de etnografie şi folclor "Mioriţa"
   
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara, organizează în ziua de 20 decembrie 2018, ora 17:00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d'Or, un eveniment cultural cu o profundă semnificaţie patriotică: va fi lansat numărul 24 al revistei de etnografie şi folclor Mioriţa. Evenimentul, dedicat Centenarului Marii Uniri, aduce în atenţia publicului una dintre cele mai apreciate şi mai profesioniste reviste consacrate cercetării şi promovării spiritualităţii populare româneşti.
În paginile revistei Mioriţa, creată în anul 1994, au fost publicate de-a lungul timpului studii, articole, cercetări, recenzii semnate de nume ilustre ale culturii hunedorene precum Radu Ciobanu, Ioachim Lazăr, Ioan Sicoe, Victor Şuiaga, Rusalin Işfănoni, Lucia Apolzan, Ioan Lascu, Adrian Mitiş, Constandin Clemente, Tiberiu Svoboda, Gligor Haşa, Mircea Lac, Dorina Ungureanu etc.
Sub coordonarea lui Marcel Lapteş, având ca secretar de redacţie pe Nicolae Jianu şi ca redactor pe Mircea Lac, au fost publicate numeroase articole inspirate din diversitatea etnofolclorică a judeţului Hunedoara, cu accent pe păstrarea şi transmiterea obiceiurilor specifice fiecărui areal etnofolcloric hunedorean.
Numărul, care se va lansa în cinstea Centenarului Marii Uniri, conţine articole grupate sub genericele: "Cultura, arta şi identitatea la români" şi "De neamul românilor". Sub aceste generice sunt cuprinse articole ce abordează o paletă extrem de diversă de teme: de la balada Mioriţa la căluşerii de la Baru; de la folclorul din Ţinutul Orăştiei la eroii locali în credinţele tradiţionale; de la o "cronică" din Ţinutul Pădurenilor despre Marea Unire la informaţii inedite despre Samuilă Mârza, fotograful Unirii. Articolele sunt semnate de istorici, etnografi, specialişti ca Ion Mărginean, Viorel Vânătoru, Mircea Lac, Marcel Lapteş, Ioachim Lazăr, Rusalin Işfănoni etc.
Acest număr al revistei Mioriţa a fost elaborat în semn de preţuire şi recunoştinţă în primul rând faţă de hunedorenii care au contribuit la realizarea idealului naţional românesc.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara