EVENIMENTELE DIN LUNA DECEMBRIE 2019    În fiecare miercuri, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva
Ateliere de coding pentru copii - Copiii fac coding în bibliotecă
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Fundaţiei Progress organizează în fiecare zi de miercuri Ateliere de coding pentru copii.


                 


    1 - 31 decembrie, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii:
Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează începând cu data de 2 septembrie 2019 un stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti. Standul va fi deschis în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Grupul Editorial RAO este o editură înfiinţată în anul 1993 şi, de atunci, a reuşit să devină una dintre cele mai apreciate edituri din România. RAO este structurată în două divizii editoriale: RAO International Publishing Company şi Enciclopedia RAO.
Cărţile editate la RAO sunt cărţi de non ficţiune (artă, biografii, jurnale, memorii, economie, enciclopedii, eseistică, filosofie, management, istorie, hobby, sănătate, sociologie, spiritualitate, ştiinţă) şi ficţiune (acţiune, aventuri, călătorii, literatură universală clasică şi contemporană, poezie, RAO clasic, thriller, romance, SF).
Colecţiile cele mai cunoscute şi mai apreciate de cititori sunt: RAO Clasic, Roman istoric/Roman politic, Romance, Saga, SF, literatură contemporană, dramă, umor, thriller, aventuri, acţiune, mystery.
De la bun început, editura s-a orientat spre traducerea unor titluri importante din literatura universală, astfel că cititorii au găsit în librării cărţi semnate de nume celebre: William Thackeray, Charles Dickens, Denis Diderot, Balzac, Stendhal, Lev Tolstoi, Albert Camus, André Gide, Antoine de Saint Exupéry, Jean Paul Sartre, William Faulkner, John Steinbeck, Hermann Hesse, Franz Kafka, Thomas Mann, G. G. Marquez, Virginia Woolf etc. Nu lipsesc numele mari din literatura contemporană, nume prezentate în premieră publicului român: Julian Barnes, Joseph Heller, Marguerite Duras, Rosa Montero, Sandro Veronesi etc. Se remarcă, de asemenea, romanele poliţiste, cărţile de acţiune, cele cu tematică fantasy, SF, horror etc., semnate de autori ca: Agatha Christie, Tom Clancy, John Grisham, David Baldacci, John Le Carré, Colin Forbes, Frederick Forsyth, Anne Rice, John Saul, Dan Brown.
Cărţile pentru copii, structurate şi ele pe ficţiune şi non ficţiune, cuprind colecţii precum: cărţi ilustrate, enciclopedii, logico, manuale, aventuri, basmele copilăriei, fantasy, minionii, mystery.
În clasamentul autorilor publicaţi la RAO pe primele locuri se situează: Clive Cussler, Dan Brown, Eugen Ovidiu Chirovici, Gabriel Garcia Marquez, John Grisham, Ken Follett, Steve Berry, Michael Connelly, Malin Persson Giolito. RAO editează, de asemenea, cele mai reuşite şi mai apreciate enciclopedii de pe piaţa românească de carte, realizate cu acurateţe ştiinţifică şi într-o ţinută grafică atractivă pentru un public foarte divers.
Standul Grupului Editorial RAO oferă publicului cititor din Deva o gamă foarte largă de titluri, cu atractive reduceri de preţ.


                 


3 decembrie, ora 14:00, Deva Mall, et. 3, Salle d'Or:
Concursul judeţean de cultură generală "Citeşti şi Câştigi!"
Finala mică: Colegiul Naţional "Decebal" Deva ÷ Liceul Tehnologic "Retezat" Uricani


4 decembrie, ora 13:00, Deva Mall, et. 3, Salle d'Or:
Concursul judeţean de cultură generală "Citeşti şi Câştigi!"
Finala mare: Colegiul Naţional "Iancu de Hunedoara" Hunedoara ÷ Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Petroşani
 


                 


    9 - 21 decembrie, Secţia de Împrumut Carte pentru Copii:
BRADUL de CRĂCIUN -
Biblioteca îşi va întâmpina micii cititori, care îi vor trece pragul, cu o carte nouă pentru fiecare
 


Şi în acest an, odată cu apropierea minunatei sărbători a Crăciunului, gândul nostru se îndreaptă şi spre cei mai tineri prieteni ai noştri. Moş Crăciun va fi darnic cu copiii care iubesc cărţile, iubesc lectura şi care vor să facă cunoştinţă cu lumea eroilor din paginile cărţilor. Crăciunul este o sărbătoare a darurilor făcute din toată inima, cu dragoste şi preţuire, iar copiii se vor bucura din plin de darurile oferite de Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva.
Aşa cum am făcut-o şi în anii trecuţi, iar ecoul a fost extrem de favorabil, şi cu prilejul Crăciunului din acest an vom dărui cărţi celor mai tineri posesori de permis de bibliotecă. Moş Crăciun le va oferi, cu generozitate, cărţi noi, de la importante şi îndrăgite edituri din ţară. Astfel, începând cu data de 9 decembrie şi până în data de 21 decembrie, Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii îşi va întâmpina micii prieteni care îi vor trece pragul cu câte o carte pentru fiecare, pe care o dăruim cu tot dragul. În felul acesta, copiii vor afla că o carte reprezintă unul dintre cele mai de preţ daruri, o carte este o invitaţie la lectură, la o călătorie în lumea poveştilor, a istoriei, a ştiinţei, a cunoaşterii umane în general. Şi în acest an, Biblioteca a ales cu grijă şi afecţiune cărţile, astfel încât ele să fie cât mai potrivite vârstei, să fie cu adevărat utile celor care le vor primi în dar.
Am dat viaţă acestei iniţiative cu dorinţa de a sădi în inimile copiilor dragostea faţă de carte, faţă de citit, de a-i face să vină la bibliotecă, să-şi formeze o deprindere din a păşi în instituţia noastră, în lumea cărţilor.
Demersul nostru n-ar fi fost posibil fără sprijinul generos şi entuziast al editurilor din ţară şi din judeţ care ne sunt partenere în proiectele noastre culturale, edituri care au înţeles din start importanţa acestei atât de frumoase iniţiative.
Mulţumim editurilor: Arco Iris, Grupul Editorial Art, Astro, Carminis, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Emia, Nemira, Nomina, RAO, Tehno-Art, Univers, Univers Enciclopedic Books, Usborne şi Zorio.
Copiii din Deva, copiii din judeţul Hunedoara sunt aşteptaţi la Bibliotecă, unde vor primi din partea lui Moş Crăciun cărţi frumoase şi utile.
Vă aşteptăm cu drag!


                 


    12 decembrie, ora 13:30, Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Sala "Liviu Oros":
Manifestare cultural-educativă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea pictorului francez Pierre-Auguste RENOIR,
sub genericul "Poet al culorii, Pierre-Auguste RENOIR"
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 12 decembrie 2019, ora 13:30, la Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Sala "Liviu Oros", o manifestare cultural-educativă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului impresionist din pictură.
Sub genericul "Poet al culorii, Pierre-Auguste Renoir", se va face o amplă prezentare a vieţii şi creaţiei marelui pictor francez, se vor urmări principalele momente ale biografiei sale, legate indisolubil de pictură.
Din cei 78 de ani pe care i-a trăit, între 1841 şi 1919, o jumătate de secol a fost dedicată picturii pe care a slujit-o cu o artă remarcabilă şi, în ultimii ani, cu suferinţe fizice greu de suportat.
După anii adolescenţei, când a lucrat ca pictor decorator al unor piese de porţelan şi evantaie, Auguste Renoir intră în cercul pictorilor ce vor fi cunoscuţi drept pictori impresionişti şi expune alături de aceştia la primele lor saloane. În această perioadă, Renoir creează tablouri în culori pline de vibraţie, cu forme difuze, cu lumina filtrată prin colţuri de natură, tablouri ce surprind peisaje citadine, cu oameni obişnuiţi, care degajă exuberanţă şi o nesfârşită bucurie de a trăi. Urmează anii maturităţii, când stilul lui Renoir se schimbă, modelele sale prind contur ferm, tematica predilectă devine corpul feminin surprins în ipostaze delicate, pline de graţie. Va picta până în ultima clipă a vieţii, cu preţul unor mari suferinţe.
Creaţia lui Renoir cuprinde peste 4.000 de tablouri (mai multe decât ale lui Manet, Cézanne şi Degas la un loc), tablouri aflate în cele mai importante muzee de artă din lume şi în colecţii particulare. Majoritatea tablourilor lui Auguste Renoir sunt un omagiu adus vieţii, naturii, femeii, bucuriilor simple de fiecare zi. Toate acestea l-au făcut să fie unul dintre cei mai îndrăgiţi pictori. Renoir a căutat perfecţiunea în tot ceea ce a făcut, nu a fost niciodată mulţumit de creaţia sa şi spunea adesea: "Nu sunt mulţumit, şterg, şterg şi tot şterg...". Dar, incontestabil, din aceste permanente căutări s-au născut capodopere care astăzi se vând cu preţuri astronomice.
Prezentarea vieţii şi creaţiei lui Auguste Renoir este, în principal, destinată elevilor de liceu, pentru a le completa cunoştinţele obţinute la orele de curs sau pentru a le oferi subiecte noi, care nu sunt studiate. În acest fel, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva îşi pune în lumină rolul de instituţie de cultură care oferă informaţii amplu documentate din cele mai importante domenii ale culturii.
Aşa cum procedăm de fiecare dată, la finalul prezentării vor fi adresate întrebări celor prezenţi în sală, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara