EVENIMENTELE DIN LUNA MARTIE 2020    În fiecare joi, între orele 14:00 şi 16:00, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva
Ateliere de coding pentru copii - Copiii fac coding în bibliotecă - Cursuri de informatică
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Fundaţiei Progress organizează în fiecare zi de joi Ateliere de coding pentru copii.


                 


    2 - 31 martie, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii:
Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează începând cu data de 2 septembrie 2019 un stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti. Standul va fi deschis în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Grupul Editorial RAO este o editură înfiinţată în anul 1993 şi, de atunci, a reuşit să devină una dintre cele mai apreciate edituri din România. RAO este structurată în două divizii editoriale: RAO International Publishing Company şi Enciclopedia RAO.
Cărţile editate la RAO sunt cărţi de non ficţiune (artă, biografii, jurnale, memorii, economie, enciclopedii, eseistică, filosofie, management, istorie, hobby, sănătate, sociologie, spiritualitate, ştiinţă) şi ficţiune (acţiune, aventuri, călătorii, literatură universală clasică şi contemporană, poezie, RAO clasic, thriller, romance, SF).
Colecţiile cele mai cunoscute şi mai apreciate de cititori sunt: RAO Clasic, Roman istoric/Roman politic, Romance, Saga, SF, literatură contemporană, dramă, umor, thriller, aventuri, acţiune, mystery.
De la bun început, editura s-a orientat spre traducerea unor titluri importante din literatura universală, astfel că cititorii au găsit în librării cărţi semnate de nume celebre: William Thackeray, Charles Dickens, Denis Diderot, Balzac, Stendhal, Lev Tolstoi, Albert Camus, André Gide, Antoine de Saint Exupéry, Jean Paul Sartre, William Faulkner, John Steinbeck, Hermann Hesse, Franz Kafka, Thomas Mann, G. G. Marquez, Virginia Woolf etc. Nu lipsesc numele mari din literatura contemporană, nume prezentate în premieră publicului român: Julian Barnes, Joseph Heller, Marguerite Duras, Rosa Montero, Sandro Veronesi etc. Se remarcă, de asemenea, romanele poliţiste, cărţile de acţiune, cele cu tematică fantasy, SF, horror etc., semnate de autori ca: Agatha Christie, Tom Clancy, John Grisham, David Baldacci, John Le Carré, Colin Forbes, Frederick Forsyth, Anne Rice, John Saul, Dan Brown.
Cărţile pentru copii, structurate şi ele pe ficţiune şi non ficţiune, cuprind colecţii precum: cărţi ilustrate, enciclopedii, logico, manuale, aventuri, basmele copilăriei, fantasy, minionii, mystery.
În clasamentul autorilor publicaţi la RAO pe primele locuri se situează: Clive Cussler, Dan Brown, Eugen Ovidiu Chirovici, Gabriel Garcia Marquez, John Grisham, Ken Follett, Steve Berry, Michael Connelly, Malin Persson Giolito. RAO editează, de asemenea, cele mai reuşite şi mai apreciate enciclopedii de pe piaţa românească de carte, realizate cu acurateţe ştiinţifică şi într-o ţinută grafică atractivă pentru un public foarte divers.
Standul Grupului Editorial RAO oferă publicului cititor din Deva o gamă foarte largă de titluri, cu atractive reduceri de preţ.


                 


    24 februarie - 22 mai, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii
"O jucărie pentru fiecare" -
amplă campanie de sensibilizare şi atragere a membrilor comunităţii, a locuitorilor din judeţul Hunedoara,
pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale judeţului
 


În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaţionale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva se mobilizează în acţiunea "O jucărie pentru fiecare", iniţiată în urmă cu câţiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare şi atragere a membrilor comunităţii, a locuitorilor din judeţul Hunedoara, pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale judeţului.
Prin jucăriile pe care, cu mare entuziasm, le colectăm şi le ducem acestor copii, dorim să le oferim şi un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinţi sau au fost rupţi de familie. Și în acest an, facem o campanie puternic mediatizată şi, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Judeţeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituţionalizat. Proiectul nostru are drept ţintă copiii din centrele de plasament din judeţul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta şi în acest an.
În cele trei luni care ne despart de începutul lunii iunie, cei care doresc vor putea aduce jucării la Biblioteca Judeţeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinţilor pe care aceşti copii nu-i au sau de care sunt despărţiţi.
Pe această cale, îi anunţăm pe toţi cei care vor să le dăruiască acestor copii jucării că sunt aşteptaţi la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 24 februarie – 22 mai 2020, de luni până vineri între orele 1000 şi 1800, iar sâmbăta între orele 9:00 şi 14:00.
Prin această iniţiativă îi chemăm alături de noi pe toţi cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiţi de soartă.


                 


    24 februarie - 22 mai, Secretariatul Bibliotecii Judeţene:
Înscrieri la cursurile gratuite de limbă şi cultură chineză, anul şcolar 2020-2021.
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă şi cultură chineză la Deva.
Interesul pentru civilizaţia şi cultura chineză, pentru artele specifice acestei ţări, pentru istoria şi economia Chinei, a fost tot mai mare şi un public tot mai numeros ni s-a alăturat în aceşti ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă şi cultură chineză sunt tot mai numeroase şi provin de la oameni de toate vârstele şi de diverse profesii.
Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva anunţă, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă şi cultură chineză şi în anul şcolar 2020-2021.
Înscrierea la curs se va face de către cei interesaţi, personal, pe baza actului de identitate, la Secretariatul Bibliotecii Judeţene, în perioada 24 februarie – 22 mai 2020, în limita locurilor disponibile (50 de locuri).
Cursurile vor începe în ziua de 5 octombrie 2020.
Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul şi privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaşte din ce în ce mai bine cultura, civilizaţia şi o bună parte din tradiţiile poporului chinez.


                 


    Caravana legendelor
 
    2 martie, ora 11:00, Şcoala Gimnazială Sarmizegetusa:

    2 martie, ora 13:00, Caminul Cultural Cârneşti, comuna Toteşti:
Proiectul ,,Caravana legendelor” - se va desfășura pe parcursul întregului an, cu adresabilitate copiilor preşcolari şi din ciclul primar, prin care urmărim să facem cunoscută civilizaţia dacică de pe teritoriul judeţului Hunedoara.


                 


    6 martie, ora 11:00, Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Sala "Liviu Oros"
Întâlnirea bibliotecarilor din judeţul Hunedoara
cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orăşenească şi comunală
în anul 2019
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 6 martie 2020, ora 11:00, la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" din Deva, Sala "Liviu Oros", întâlnirea bibliotecarilor din judeţul Hunedoara cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orăşenească şi comunală care, în anul 2019, a înregistrat cele mai bune rezultate. Competiţia "Bibliotecile anului", ediţia 2019, este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din judeţ şi este menită să stimuleze spiritul de competiţie şi de iniţiativă al fiecărui bibliotecar.
În era informatizării, activitatea bibliotecilor publice a devenit mult mai complexă, angrenarea lor în viaţa comunităţii locale fiind una dintre cele mai importante faţete a funcţionării lor. Bibliotecile publice sunt chemate, zi de zi, să facă faţă unor provocări cu totul noi, care erau de neconceput chiar cu 20 de ani în urmă. Bibliotecarii zilelor noastre au capacitatea profesională de a rezolva atât problemele specifice bibliotecii, dar şi probleme noi cu care se confruntă locuitorii localităţii unde funcţionează biblioteca.
Concursul interbibliotecar "Bibliotecile anului" a fost iniţiat şi gândit tocmai cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se perfecţioneze, să rezolve probleme tot mai complexe şi mai solicitante. Biblioteca Judeţeană, care coordonează metodologic bibliotecile de toate rangurile din judeţ, a elaborat un amplu punctaj şi a stabilit criterii precise pentru biblioteci, criterii care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiţie formală, el stimulează bibliotecarii să-şi îmbunătăţească munca de fiecare zi şi să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură şi de informaţie.
An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenţi în viaţa comunităţii locale. A trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărţi. Astăzi, calculatorul şi internetul ocupă locul central în activitatea unei biblioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite şi eficiente) pe care bibliotecile le oferă populaţiei. Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile provocări care le stau în faţă sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs.
Premiile nu sunt bunuri materiale, nu sunt resurse băneşti, ele reprezintă o recunoaştere şi o apreciere a întregii activităţi a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din judeţ şi a verificat performanţele acestora. Astfel, concursul "Bibliotecile anului", ediţia 2019, suntem siguri că este câştigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acţiuni, prezenţă efectivă în viaţa comunităţii locale.
Festivitatea de premiere este şi un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuţii şi schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocaţie, care se înfăptuieşte zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte şi informaţie.


                 


    20 martie 2020, ora 12:00, Sala de Conferinţe a Parcului de Afaceri din Simeria:
Manifestare cultural-educativă dedicată Zilei Internaţionale a Francofoniei
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara, organizează în ziua de 20 martie 2020, ora 12:00, în Sala de Conferinţe a Parcului de Afaceri din Simeria, o manifestare cultural-educativă dedicată Zilei Internaţionale a Francofoniei.
Ziua de 20 martie este sărbătorită de milioane de oameni din ţările francofone, dar şi de iubitori ai limbii şi civilizaţiei franceze, de toţi cei care îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă. România are o frumoasă tradiţie în ceea ce priveşte relaţiile cu Franţa, ţara care i-a fost alături în marile momente ale istoriei moderne şi contemporane, limba franceză fiind îndrăgită şi vorbită de către un număr mare de români. În ciuda dominaţiei limbii engleze, limba comunicării în era internetului, limba franceză, civilizaţia şi cultura franceză nu încetează să stârnească admiraţie, respect şi dorinţa de a cunoaşte cât mai bine spaţiul francofon.
Anul acesta, tema aleasă de Biblioteca Judeţeană pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei este "Istoria Franţei în filatelie" şi va fi ilustrată printr-o amplă prezentare, precum şi printr-o expoziţie filatelică ce va cuprinde timbre, plicuri prima zi şi ilustrate maxime dintr-o colecţie particulară. De asemenea, vor fi expuse numeroase cărţi poştale ilustrate franţuzeşti adunate de-a lungul anilor în aceeaşi colecţie.
Cu ajutorul acestei colecţii, se vor ilustra marile evenimente şi personalităţi care au marcat istoria Franţei: de la Vercingetorix şi Carol cel Mare, de la Henric al IV-lea şi Ludovic al XIV-lea la Revoluţia Franceză din 1789 şi gloria epocii napoleoniene, la personalităţi marcante ale ultimilor 100 de ani, precum generalul Charles de Gaulle, preşedinţii Georges Pompidou şi François Mitterand. Prezentarea se doreşte şi o introducere în lumea minunată a filateliei, pasiunea de a colecţiona timbre contribuind extrem de mult la formarea unei solide culturi generale, fiind şi ea, alături de cititul cărţilor, o foarte "cu folos zăbavă". O colecţie de timbre alcătuită sistematic lărgeşte aria cunoştinţelor, dezvoltă simţul estetic, stârneşte curiozitatea şi dorinţa de a şti cât mai multe, din cele mai diferite domenii. Ca de obicei, la sfârşitul expunerii participanţilor le vor fi adresate întrebări legate de subiectul prezentat, cei care dau răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în diplome şi cărţi.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara