EVENIMENTELE DIN LUNA MAI 2019    mai 2019, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva
Ateliere de coding pentru copii
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Fundaţiei Progress organizează în fiecare zi de:
        miercuri între orele 15:30 şi 17:30
        joi între orele 16:00 şi 18:00
Ateliere de coding pentru copii


                 


    2, 3, 6, 21, 22, 23 şi 24 mai 2019, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva:
Ateliere de ştiinţă, tehnică, informatică şi matematică pentru copii, reunite sub genericul "Ora să ŞTIM"
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Fundaţiei Progress organizează ateliere de ştiinţă, tehnică, informatică şi matematică pentru copii, reunite sub genericul "Ora să ŞTIM"


                 


    2 - 25 mai 2019, de luni până joi, între orele 8:30 şi 16:00, vineri între orele 8:30 şi 13:30, Secretariatul Bibliotecii:
Înscrieri la cursurile gratuite de limbă şi cultură chineză, 25 de locuri, anul şcolar 2019-2020.
Cursurile vor începe în ziua de 7 octombrie 2019
 


Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă şi cultură chineză la Deva.
Interesul pentru civilizaţia şi cultura chineză, pentru artele specifice acestei ţări, pentru istoria şi economia Chinei, a fost tot mai mare şi un public tot mai numeros ni s-a alăturat în aceşti ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă şi cultură chineză sunt tot mai numeroase şi provin de la oameni de toate vârstele şi de diverse profesii.
Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva anunţă, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă şi cultură chineză şi în anul şcolar 2019-2020. Înscrierea la curs se va face de către cei interesaţi, personal, pe baza actului de identitate, la secretariatul Bibliotecii Judeţene, în perioada 25 februarie - 25 mai 2019, în limita locurilor disponibile (25 de locuri).
Cursurile vor începe în ziua de 7 octombrie 2019.
Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul şi privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaşte din ce în ce mai bine cultura, civilizaţia şi o bună parte din tradiţiile poporului chinez.


                 


    2 – 31 mai 2019, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii
Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează în perioada 1 aprilie – 31 mai 2019 un stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti. Standul va fi deschis în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Grupul Editorial RAO este o editură înfiinţată în anul 1993 şi, de atunci, a reuşit să devină una dintre cele mai apreciate edituri din România. RAO este structurată în două divizii editoriale: RAO International Publishing Company şi Enciclopedia RAO.
Cărţile editate la RAO sunt cărţi de non ficţiune (artă, biografii, jurnale, memorii, economie, enciclopedii, eseistică, filosofie, management, istorie, hobby, sănătate, sociologie, spiritualitate, ştiinţă) şi ficţiune (acţiune, aventuri, călătorii, literatură universală clasică şi contemporană, poezie, RAO clasic, thriller, romance, SF).
Colecţiile cele mai cunoscute şi mai apreciate de cititori sunt: RAO Clasic, Roman istoric/Roman politic, Romance, Saga, SF, literatură contemporană, dramă, umor, thriller, aventuri, acţiune, mystery.
De la bun început, editura s-a orientat spre traducerea unor titluri importante din literatura universală, astfel că cititorii au găsit în librării cărţi semnate de nume celebre: William Thackeray, Charles Dickens, Denis Diderot, Balzac, Stendhal, Lev Tolstoi, Albert Camus, André Gide, Antoine de Saint Exupéry, Jean Paul Sartre, William Faulkner, John Steinbeck, Hermann Hesse, Franz Kafka, Thomas Mann, G. G. Marquez, Virginia Woolf etc. Nu lipsesc numele mari din literatura contemporană, nume prezentate în premieră publicului român: Julian Barnes, Joseph Heller, Marguerite Duras, Rosa Montero, Sandro Veronesi etc. Se remarcă, de asemenea, romanele poliţiste, cărţile de acţiune, cele cu tematică fantasy, SF, horror etc., semnate de autori ca: Agatha Christie, Tom Clancy, John Grisham, David Baldacci, John Le Carré, Colin Forbes, Frederick Forsyth, Anne Rice, John Saul, Dan Brown.
Cărţile pentru copii, structurate şi ele pe ficţiune şi non ficţiune, cuprind colecţii precum: cărţi ilustrate, enciclopedii, logico, manuale, aventuri, basmele copilăriei, fantasy, minionii, mystery.
În clasamentul autorilor publicaţi la RAO pe primele locuri se situează: Clive Cussler, Dan Brown, Eugen Ovidiu Chirovici, Gabriel Garcia Marquez, John Grisham, Ken Follett, Steve Berry, Michael Connelly, Malin Persson Giolito.
RAO editează, de asemenea, cele mai reuşite şi mai apreciate enciclopedii de pe piaţa românească de carte, realizate cu acurateţe ştiinţifică şi într-o ţinută grafică atractivă pentru un public foarte divers.
Standul Grupului Editorial RAO oferă publicului cititor din Deva o gamă foarte largă de titluri, cu atractive reduceri de preţ.


                 


    2 aprilie – 31 mai 2019, Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva
Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret -
"Prietenie ... pe o ... sfoară..." - activitate dedicată copiilor pentru a ilustra povestea lui Carlo Collodi, "Pinocchio"
   

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret, săbătorită în fiecare an în 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii – ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene "George Bariţiu" Braşov a iniţiat un parteneriat educaţional naţional dedicat zilei de 2 aprilie "PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …".
Astfel, în perioada 2 aprilie – 31 mai 2019, Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva aşteaptă copiii pentru a ilustra povestea lui Carlo Collodi, "Pinocchio", activitate care se derulează în cadrul proiectului mai sus amintit.
În cadrul activităţii, copiii vor viziona o prezentare cu viaţa şi opera lui Carlo Collodi, vor lectura povestea Pinocchio, apoi vor realiza desenele corespunzătoare. Desenele realizate de copii vor fi selectate şi ulterior expediate către celelalte biblioteci judeţene partenere (câte 5 pentru fiecare bibliotecă implicată în proiect), care vor constitui expoziţii. La rândul lor, celelalte biblioteci vor proceda în acelaşi fel. Astfel, fiecare dintre expoziţii va conţine câte 5 desene de la fiecare bibliotecă judeţeană participantă. Desenele vor fi expuse pe o … sfoară.
Pentru o bună desfăşurare, cadrele didactice interesate vor face o programare în prealabil la Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva.


                 


    2 - 25 mai 2019, de luni până vineri între orele 10:00 şi 18:00, sâmbata între orele 09:00 şi 14:00, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii:
Campania “O jucărie pentru fiecare” -
colectare de jucării pentru copiii din Centrele de Plasament ale judeţului Hunedoara
 


În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaţionale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se mobilizează în acţiunea “O jucărie pentru fiecare”, iniţiată în urmă cu câţiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare şi atragere a membrilor comunităţii, a locuitorilor din judeţul Hunedoara pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale judeţului. Prin jucăriile pe care, cu mare entuziasm, le colectăm şi le ducem acestor copii, dorim să le oferim şi un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinţi sau au fost rupţi de familie. Şi în acest an, facem o campanie puternic mediatizată şi, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Judeţeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituţionalizat. Proiectul nostru are drept ţintă copiii din centrele de plasament din judeţul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta şi în acest an. În cele trei luni care ne despart de începutul lunii iunie, cei care doresc vor putea aduce jucării la Biblioteca Judeţeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinţilor pe care aceşti copii nu-i au sau de care sunt despărţiţi. Pe această cale, îi anunţăm pe toţi cei care vor să le dăruiască acestor copii jucării că sunt aşteptaţi la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 25 februarie-25 mai 2019, de luni până vineri între orele 10:00 şi 18:00, iar sâmbăta între orele 9:00 şi 14:00. Prin această iniţiativă îi chemăm alături de noi pe toţi cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiţi de soartă.

29 mai 2019, Final de campanie: "O jucărie pentru fiecare".
Jucăriile vor fi distribuite în următoarele centre:
      Centrul de Plasament Brad
      Centrul de Plasament Lupeni
      Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap Vulcan
      Apartament Familial Vulcan
      Centrul de Zi Petroşani


                 


    4 mai 2019, ora 17:00, Căminul Cultural din Comuna Lelese
Lansarea volumului intitulat "Comuna Lelese. Monografie", scris de etnologul Rusalin Işfănoni
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Primăria Comunei Lelese, organizează în ziua de 4 mai 2019, ora 17:00, la Căminul Cultural din Comuna Lelese, lansarea volumului intitulat Comuna Lelese. Monografie, scris de etnologul Rusalin Işfănoni şi apărut în anul 2018 la Editura Călăuza v.b. din Deva. Apariţia acestui amplu şi documentat volum, în excelente condiţii grafice, a fost posibilă graţie sprijinului generos oferit de Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţie care înţelege pe deplin rolul şi importanţa unor astfel de lucrări. Autorul monografiei, etnologul Rusalin Işfănoni, este bine cunoscut specialiştilor în domeniu şi publicului larg. Este personalitatea care şi-a dedicat întreaga viaţă studierii şi popularizării impresionantului tezaur de spiritualitate din satele Ţinutului Pădurenilor. Fiu al acestor locuri, născut în satul Dăbâca, comuna Topliţa, în urmă cu 75 de ani, Rusalin Işfănoni cunoaşte în cele mai mici detalii istoria acestui străvechi ţinut românesc, cunoaşte oamenii locului, ocupaţiile lor, obiceiurile, modul în care marchează marile evenimente ale vieţii, ştie istoria fiecărui sat pădurenesc. De aceea, lucrările pe care le-a dedicat acestui ţinut au o importanţă sporită de faptul că ele sunt scrise de un om al locului, un pădurean care este dedicat trup şi suflet acestor oameni şi acestor locuri. Monografia comunei Lelese este o dovadă în acest sens. Cu ajutorul unui imens material documentar, dar bazându-se şi pe cunoaşterea nemijlocită a vieţii de zi cu zi a pădurenilor, cu bucuriile şi grijile lor, cu sărbătorile şi muncile specifice fiecărui anotimp, Rusalin Işfănoni a dăruit comunei Lelese un excepţional dar, îndelung aşteptat. Structurată pe 13 capitole, consistente şi bogate în informaţii, monografia face o minuţioasă trecere în revistă a comunei Lelese din toate unghiurile: coordonate geografice şi istorice; ocupaţiile de bază ale sătenilor; populaţia comunei; particularităţi lingvistice; coordonate etnografice; obiceiuri populare; îngrijirea sănătăţii; biserica şi viaţa religioasă; învăţământul; manifestări etnofolclorice contemporane; personalităţi născute în comună; turismul şi, în sfârşit, instituţiile comunale. Simpla înşiruire a tematicii fiecărui capitol este o dovadă a faptului că monografia elaborată de etnologul Rusalin Işfănoni este o lucrare de referinţă, o lucrare monumentală, de care avea nevoie nu doar comunitatea din Lelese, ci şi toţi cei care doresc să cunoască în amănunţime universul fascinant al Ţinutului Pădurenilor.


                 


    9 mai 2019, ora 17:00, Deva Mall, et. 4, Salle d'Or
Eveniment cultural deosebit dedicat scriitorului Dumitru Tâlvescu la împlinirea a 65 de ani,
sub genericul "Dumitru Tâlvescu, un nostalgic printre zile"
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 9 mai 2019, ora 17:00, la Deva Mall, etajul patru, Salle d'Or, un eveniment cultural deosebit dedicat scriitorului Dumitru Tâlvescu la împlinirea a 65 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană îi va dărui biobibliografia intitulată "Dumitru Tâlvescu, un nostalgic printre zile". Originar din oraşul Târgu Jiu, Dumitru Tâlvescu a fost atras de timpuriu de literatură şi încă din liceu, ca elev al prestigiosului Colegiu "Tudor Vladimirescu", a început să scrie versuri şi proză în cadrul Cenaclului "Columna". Consacrarea literară a venit târziu, în anii deplinei maturităţi, după ce a părăsit activitatea bancară pe care o avusese o viaţă. A debutat editorial în anul 2011, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii, cu volumele de proză "Gisella" şi "Anul şi copiii lui", apărute la Editura Cetate din Deva. De aici încolo, ritmul creaţiei literare a fost extrem de alert, aproape an de an Dumitru Tâlvescu fiind prezent cu noi volume de poezie sau proză. Palmaresul său editorial este impresionant: "Drumeţ între oglinzi", nuvelă (2009); "Stăpân peste iluzii", poeme (2010); "Observator nedumerit", poeme (2012); "Altfel, poemele" (2014); "Gisella", roman (2011 şi reeditare în 2015); "Carul cu aur", roman (2013 şi 2015); Volumul de poezii "Alb" (2015); "Evadarea din mecanic", poezii (2016); "Poeme/Poems", antologie lirică bilingvă româno- engleză (2016); "Umbra apei", ediţie bilingvă româno-engleză (2016); "Prosperia" şi "Cornucopia", poezii (2018). Are în lucru o culegere de povestiri fantastice, reunite sub titlul "Zephinos", care va apărea în cursul anului 2019. A colaborat şi colaborează la importante reviste literare din ţară şi din străinătate: "Noua Provincia Corvina", "Semne", "Gorjul Literar", "Serile la Brădiceni", "Caietele Columna", "Palia", "Vorba", "Onix", "Oglinda literară", "Ardealul literar", "Discobolul", "Arca", "Cervantes", "Vox Libri", "Singur", "Destine literare" (Canada), "Lumină lină" (Statele Unite), "Zemra Shqiptare" (Macedonia), "Doruntina" (Elveţia), "Steaua", "Familia", "Vatra", "Constelaţii diamantine", "Rotonda valahă", "Convorbiri Literare", "Poezia" etc. Despre creaţia sa literară au scris personalităţi importante din literatura hunedoreană şi naţională: Paulina Popa, Eugen Evu, Dumitru Hurubă, Maria Damşa, Ioan Vasiu, Dan Orghici, Gelu Birău, Daniel Marian, Ion Popescu Brădiceni, Ladislau Daradics, Gheorghe Mocuţa, Gheorghe Grigurcu, Traian Dinorel Stănciulescu, Passionaria Stoicescu, George Filip, Muguraş Maria Petrescu, Octavian Mihalcea. Întreaga creaţie a lui Dumitru Tâlvescu, fie că e vorba de poezie sau de proză, vădeşte un talent autentic, o sensibilitate lirică deosebită şi un suflu epic remarcabil.


                 


    22 mai 2019, ora 13:30, Sala "Liviu Oros" a Centrului Cultural "Drăgan Muntean" din Deva
Manifestare cultural-educativă cu prilejul împlinirii, la 28 iunie 2019,
a 100 de ani de la naşterea scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, sub genericul "Centenar I. D. Sîrbu"
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 22 mai, ora 13:30, la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" din Deva, Sala "Liviu Oros", o manifestare cultural-educativă sub genericul "Centenar I. D. Sîrbu".
Anul acesta, la 28 iunie, se împlinesc o sută de ani de la naşterea scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, unul dintre cei mai importanţi intelectuali care s-au opus regimului totalitar şi care a avut până în ultima clipă a vieţii o conduită morală demnă.
Ion D. Sîrbu s-a născut la 28 iunie 1919 la Petrila, într-o familie de mineri. Primii patru ani de liceu i-a urmat la Petroşani, iar Bacalaureatul l-a dat în anul 1939, la Deva. Au urmat ani grei de front, după care s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filosofie la Cluj, mutată la Sibiu după 1940. Aici l-a avut ca profesor şi mentor pe Lucian Blaga. La Universitate a fost asistent la catedra profesorului Liviu Rusu. În perioada studenţiei face parte din Cercul Literar de la Sibiu, alături de alte viitoare mari personalităţi ale literaturii române: Şt. Augustin Doinaş, I. Negoiţescu, Radu Stanca, Eta Boeriu, Nicolae Balotă, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotruş etc. În martie 1945, I. D. Sîrbu este licenţiat magna cum laudae în Filosofia Culturii, cu teza De la arhetipurile lui C. G. Jung, la categoriile abisale ale lui Lucian Blaga. Îşi dă doctoratul cu teza Funcţia epistemologică a metaforei (1947). A fost conferenţiar de istoria literaturii dramatice la Conservatorul de Artă Dramatică din Cluj-Napoca (1947); conferenţiar de istoria artelor la Institutul "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca (1948-1950). După instaurarea regimului comunist, este înlăturat din învăţământul superior şi a lucrat ca învăţător la Baia de Arieş (1950), profesor de liceu la Cluj (1951-1955), secretar de redacţie al revistei "Teatru" (din 1955). A debutat în publicistică cu articolul De ce?, în ziarul "Ţara" din Sibiu (1940), iar literar a debutat cu nuvela Duminica, în revista "Curţile dorului", condusă de Lucian Blaga. În anul 1957 este arestat sub pretextul "omisiune de denunţ", întrucât a refuzat să-l denunţe pe Lucian Blaga, persecutat în acea perioadă. A fost condamnat la 8 ani de închisoare pe care i-a petrecut la Bucureşti, Jilava şi Gherla, în lagărele de muncă forţată Salcia, Giurgeni şi Periprava. Este eliberat în anul 1963, dar nu mai e primit în învăţământ, astfel că va lucra ca vagonetar la Mina Petrila, apoi şef de producţie la Teatrul din Petroşani. În anul 1964 se stabileşte la Craiova, cu domiciliul supravegheat, până în anul 1989, când, la 17 septembrie, se stinge din viaţă. În aceeaşi zi, pe scena Teatrului Naţional Craiova, unde a fost secretar literar, are loc premiera piesei Arca bunei speranţe. A trăit cu demnitate, în ciuda suferinţei, a permanentei supravegheri de către Securitate, în ciuda faptului că din 1957 până în ultima clipă a vieţii a fost urmărit şi persecutat de un stat opresiv. Aşa cum, cu o ironie amară a spus, I. D. Sîrbu a fost "multilateral traumatizat".
Pe lângă cărţile scrise înainte de 1989, I. D. Sîrbu a avut o bogată literatură de sertar care a putut fi publicată doar după 1989: romanul Adio, Europa! şi Jurnalul unui jurnalist fără jurnal. Opera postumă cuprinde volumele: Traversarea cortinei (1994), Lupul şi catedrala (1995), Scrisori către bunul Dumnezeu (1996), precum şi alte şapte volume apărute la Editura Fundaţiei Culturale "I. D. Sîrbu", cuprinzând publicistica, sub îngrijirea lui Dumitru Velea.
În anul 1991, în memoria sa, Teatrul din Petroşani a primit numele "I. D. Sîrbu" şi tot în acelaşi an a luat fiinţă Fundaţia Culturală "I. D. Sîrbu". La 15 februarie 1996 i s-a acordat post mortem titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Petrila "scriitorului petrilean de vocaţie universală", iar în 2009 a devenit Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani. La Petrila există o şcoală care îi poartă numele şi tot acolo se află Casa Memorială "I. D. Sîrbu".
Întreaga viaţă şi creaţie a lui I. D. Sîrbu, profilul său moral de excepţie, vor fi expuse în faţa publicului participant la manifestare. Ca de obicei, celor aflaţi în sală le vor fi adresate întrebări din subiectul prezentat, cei care vor oferi răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană.


                 


    23 mai 2019, ora 17:00, Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene
Eveniment cultural deosebit: întâlnirea cu scriitorul Miron Ţic, care împlineşte 80 de ani.
Cu acest prilej, scriitorul îşi va lansa volumul de poezii intitulat "Visul din iarbă"
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 23 mai 2019, ora 17:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene, un eveniment cultural deosebit: întâlnirea cu scriitorul Miron Ţic, care împlineşte 80 de ani de viaţă. Cu acest prilej, scriitorul îşi va lansa volumul de poezii intitulat "Visul din iarbă", apărut la editura Amanda Edit din Bucureşti.
Miron Ţic, personalitate de frunte a literaturii hunedorene, s-a născut la 22 mai 1939, în satul Boz, com. Brănişca. A debutat la 20 de ani, cu poezia Aşa aş vrea să fiu, în ziarul local din Deva. Editorial, a debutat cu un ciclu de poezii în "Caietul de debut" al Editurii Eminescu, din Bucureşti (1975). S-a remarcat şi ca prozator în "Almanahul-atelier al cercurilor literare", Timişoara, 1977, cu povestirea Drumul. A fost membru al cenaclului "Ritmuri" din Deva (1979). În 1986 a participat la Festivalul de poezie "Lucian Blaga" unde a obţinut Premiul "Lancrăm". A fondat ziarul "Glia" din Deva, din care au apărut cinci numere (1992). Din 1995, a susţinut în ziarul "Călăuza" rubrica "Martor". În anul 1998, a devenit redactor la revista "Ardealul literar şi artistic" din Deva, unde publică serialul "Fratele meu – prozatorul", cuprinzând amintiri despre fratele său, scriitorul Nicolae Ţic.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba Iulia – Hunedoara, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala Deva. Este Cetăţean de Onoare al localităţilor Brănişca şi Ilia. De-a lungul timpului, a publicat poezie şi proză în numeroase reviste literare ca: "Luceafărul", România literară", "Vatra", "Flacăra", "Contemporanul", "Astra (Braşov)", "Tribuna (Cluj)", "Orizont (Timişoara)", "Transilvania (Sibiu)", "Ritmuri hunedorene", "Constelaţia Dragonului", "Ardealul literar şi artistic", "Cuvântul liber", "Călăuza etc.
A obţinut Diploma de Excelenţă a Consiliului Judeţean Hunedoara pentru susţinerea acordată culturii în toate formele sale de manifestare şi pentru contribuţia deosebită adusă vieţii literare hunedorene prin prezenţă şi sprijinul său deosebit. De asemenea, printre premiile şi distincţiile primite mai menţionăm: Diploma de Merit a Asociaţiei Române pentru Patrimoniu, pentru studiile şi volumele de istorie literară (2005); Premiul special al juriului acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba Iulia – Hunedoara (2009); Menţiunea I a Memorialului Mihai Eminescu la concursul naţional de poezie, proză, epigramă şi fotografie artistică (2011); Premiu pentru memorialistică acordat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Alba Iulia – Hunedoara etc. A publicat peste 20 de volume de poezie, proză, memorialistică, dintre care amintim: Miracolul zăpezilor (1979); Lumini hunedorene (1989); Invitaţie la dragoste (1993); Regina nopţii (2000); Monografia satului Boz (2003); Cocorii razelor de soare (2004); Comuna Brănişca. Schiţă de monografie într-o carte de suflet (2004); Îmbrăţişaţi pe iarbă (2009); Cronica de la Ilia Mureşană. Monografie (2005); Planeta iubirii (2005); Somnul din noaptea de marţi (2006); Aşezări neuitate (2007); Confesiuni despre viaţa şi opera fratelui meu (2007); S.O.S. Salvaţi basmele (2007); Lecturi despre cărţile confraţilor (critică literară) (2008); Sufletul bolnav de carte (2008); Funigei luaţi de vânt (2008); Poeme de şapte zile (2008); Corespondenţă. Scrisori cu aer de lumină şi amurg (2009); Neliniştea înfloririi (2010); Pelerinaj de suflet (2012); Când ne ucide floarea de crin (2012); Dulcea povară a cuvântului (2014).
Volumul de poezii "Visul din iarbă" cuprinde un număr de 80 de poezii, număr egal cu anii pe care Miron Ţic îi împlineşte în acest an. Sunt poezii pline de sensibilitate care pun încă o dată în lumină calităţile de poet ale lui Miron Ţic.
La finalul întâlnirii cu iubitorii de poezie, autorul va oferi autografe pe noul său volum.


                 


    24 mai 2019, ora 18:00, Curtea Bibliotecii Judeţene
Manifestarea cultural-educativă "Trofeul Micului Cititor"
dedicată copiilor care frecventează biblioteca noastră
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 24 mai 2019, ora 18:00, în curtea instituţiei, manifestarea cultural-educativă "Trofeul Micului Cititor", dedicată Zilei Internaţionale a Copilului, copiilor care frecventează biblioteca noastră.
La baza organizării acestui eveniment stă dorinţa noastră de a atrage spre lectură un număr cât mai mare de copii, de la cele mai fragede vârste, de a le cultiva şi menţine gustul pentru citit.
Criteriul care a determinat decernarea premiilor a fost fidelitatea acestora faţă de bibliotecă, fidelitate exprimată în numărul de împrumuturi de carte şi alte materiale de bibliotecă, numărul de participări la activităţile bibliotecii etc. Am hotărât să-i premiem pe acei mici prieteni ai bibliotecii care ne-au trecut pragul de cele mai multe ori, care s-au arătat a fi cei mai interesaţi de cărţi, care au fost în permanenţă în legătură cu Secţia de Împrumut Carte pentru Copii a bibliotecii. Am avut, astfel, convingerea că, cu cât au frecventat mai asiduu biblioteca, cu atât au citit mai mult, iar acest lucru este demn de toată lauda şi trebuie premiat, aceşti copii fiind câştigătorii Trofeului Micului Cititor, ediţia 2019. Astfel vor fi decernate 10 premii care-i vor recompensa pe cei mai fideli mici prieteni ai Bibliotecii.
Evenimentul se va deschide cu spectacolul intitulat Capra cu trei iezi, în regia lui Horaţiu Ioan Apan, o producţie a Teatrului Dramatic "Ion D. Sîrbu" Petroşani.
După înmânarea premiilor pentru micii cititori, va urma o sesiune de face painting. Totodată, anul acesta le-am pregătit o surpriză celor mai mici cititori, şi anume o oglindă foto. Astfel vor putea imortaliza această zi dedicată copiilor.
Nu pot fi uitaţi profesorii care au îndrumat în fiecare zi copiii, le-au recomandat cărţi specifice vârstei şi i-au îndreptat spre bibliotecă. Pentru toate acestea, cadrele didactice merită mulţumirile noastre şi vor fi şi ele premiate.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara