EVENIMENTELE DIN LUNA FEBRUARIE 2019    5 februarie 27 martie 2019, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii
Stand de carte cu vânzare - Editura INTEGRAL din Bucureşti
   

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează în perioada 5 februarie 27 martie 2019, în incinta Secţiei de Artă şi Care Franceză, un stand de carte cu vânzare al Editurii INTEGRAL.
Editura bucureşteană INTEGRAL a fost înfiinţată în anul 1996, fondată şi condusă de Costel Postolache, profesionist cu peste 25 de ani de experienţă în industria editorială. A fost concepută ca o editură-hobby, iar din anul 2014 s-a relansat ca un proiect editorial.
Oferta editorială cuprinde reviste şi cărţi în format electronic şi tipărit, distribuite în toată ţara şi în străinătate şi accesibile şi prin site-ul propriu www.eintegral.ro.
La Editura Integral au apărut peste 500 de titluri de carte, dintre care se pot aminti: Marea Spovedanie a brokerului fugar de Cristian Sima, Phoenix (Vol. I - Însă eu, o pasăre..., Vol. II - Giudecata Înţelepţilor) de Nicolae Covaci, Manualul mămicii Zen de Raluca Zenga, Ce dacă de Alexander Hausvater şi peste 150 de titluri de Dan-Silviu Boerescu. De asemenea, Editura INTEGRAL a lansat două reviste: Fusion şi Almanah Junior.
Editura INTEGRAL a fost desemnată la Gala Performanţei 2015 drept cea mai dinamică editură din România şi cel mai spectaculos new entry din industria editorială. Dintre colecţiile Editurii Integral pot fi menţionate: Academica, Adolescent, Apocaliptica, Basm XXI, Biblioteca Grădiniţei, Biblioteca Leonardo, Biblioteca Pisa, Bucătărescu, Cartea de Vacanţă, China Integral, Nod, Quark, Regală, Comunicare psiho-socială, acasă şi la şcoală, Contemporary Literature Press, Destine controversate, English for Everyone, Geosophia, Haz de necaz, Himera, Integral Music, Istorii secrete, Iubiri şi intrigi la Palat, Librăria de afaceri, Memoria, Nodul iubirii, Opere integrale, Phoenix, Români şi românce care au schimbat lumea, Secolul XX - 20 de mistere esenţiale, Secretele Bucureştilor, Sfinţi, duhovnici şi mărturisitori români, Tabloid, Vedetele muzicii de petrecere, Viaţa secretă a vedetelor, Zen / Parenting.
Iubitorii de lectură vor putea cumpăra cărţile Editurii INTEGRAL la preţuri avantajoase.


                 


    11 februarie 2019, ora 15:00, Deva Mall, et. 3, Salle d'Or
Eveniment cultural-educaţional "China la cumpana dintre ani",
prilejuit de trecerea în Anul Nou Chinezesc, anul 4717, anul Mistreţului de Pământ, care începe la 5 februarie 2019
   
      

Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în colaborare cu Liceul de Arte "Sigismund Toduţă" din Deva, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu şi Institutul Confucius din Sibiu, organizează în ziua de 11 februarie 2019, ora 15.00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d'Or, o manifestare culturală prilejuită de trecerea în Anul Nou Chinezesc, anul 4717, anul Mistreţului de Pământ, care începe la 5 februarie, odată cu debutul primăverii chinezeşti.
În ultimii ani, Biblioteca Judeţeană participă activ, în parteneriat cu cele două instituţii din Sibiu, la un amplu proiect menit să facă cunoscută civilizaţia şi cultura chineză, tradiţiile şi limba chineză. Pe lângă activităţile didactice, în mod deosebit cursurile de limbă chineză care se bucură de mare succes, manifestările artistice oferite prietenilor noştri chinezi sunt foarte îndrăgite şi apreciate de comunitatea locală din Deva. Dintre aceste activităţi, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc reprezintă un moment de o mare frumuseţe, plin de surprize şi de culoare, în care tradiţiile milenare ale poporului chinez se pun foarte bine în evidenţă.
Şi anul acesta, ne întâlnim cu partenerii noştri de proiect Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu şi Institutul Confucius din Sibiu şi sărbătorim împreună Anul Mistreţului de Pământ. Întreaga viaţă a chinezilor este aşezată sub semnul celor 12 animale din calendarul chinezesc, animale care, se spune, influenţează soarta celor născuţi sub zodia lor şi le împrumută trăsături. Astfel, mistreţul transmite o energie puternică, iar cei născuţi sub semnul lui dau dovadă de onestitate, sinceritate, ordine, disciplină, încredere în sine.
Toate aceste valori le punem şi noi la baza colaborării cu partenerii noştri de proiect, cu prietenii chinezi care ne împărtăşesc cu atâta generozitate şi competenţă cunoştinţele şi măiestria lor.
Vom sărbători şi noi trecerea în Anul Nou Chinezesc, Anul Mistreţului de Pământ, alături de colegii noştri chinezi, cărora le dorim să păşească în primăvara chinezească cu noi speranţe, cu încredere şi cu bucurie.
Toţi cei care doresc să fie alături de noi şi de colaboratorii noştri chinezi pentru a serba împreună intrarea în Anul Mistreţului de Pământ, care vor să cunoască mai profund cultura şi tradiţiile poporului chinez sunt aşteptaţi la această manifestare culturală.


                 


    14 februarie 2019, ora 17:00, Galeria de Artă "Forma" din Deva:
Lansarea volumului de debut al Mihaelei PIRUŞ intitulat
"Am alergat şi-am stat în gândul meu"
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează în ziua de 14 februarie 2019, ora 17.00, la Galeria de Artă "Forma" din Deva, lansarea volumului de debut al Mihaelei Piruş, intitulat "Am alergat şi-am stat în gândul meu".
Autoarea este absolventă a Colegiului Naţional "Aurel Vlaicu" din Orăştie. Este licenţiată în fizică-informatică la Universitatea de Vest din Timişoara, are un master în filosofie şi ştiinţe socio-umane.
Mihaela Piruş a îmbinat în mod strălucit latura reală şi cea umană a pregătirii ei şi le-a transpus în pagini de literatură.
Dragostea pentru literatură şi pentru scris, mărturiseşte autoarea, o datorează mamei sale: "Chemarea către scris se datorează mamei mele. Eram cu gândul la mama mea când am aşezat primele cuvinte într-o poezie, puerilă ce-i drept, rămasă doar în gândurile şi amintirile mele. Îndrăgostită de poezie, am mai încercat, am mai scris, aşa, prin anii '90, aveam 14, 15 ani... pe la 16 ani pot spune că m-am ancorat cu seriozitate şi încredere către muza şi inspiraţia care simţeam că curgeau, curgeau...".
Volumul "Am alergat şi-am stat în gândul meu" cuprinde versuri de factură modernă, cu un puternic filon filosofic, urmate de eseuri, adevărate poeme în proză, pe teme de mare actualitate, începând cu iubirea şi terminând cu consideraţii legate de dragoste, estetică, sport, sănătate, credinţa în Dumnezeu.
Ultimele pagini ale cărţii cuprind citate din oameni celebri, de la Seneca şi Aristotel la Shakespeare şi Voltaire, de la Nicolae Iorga la George Bacovia, precum şi o serie de aforisme şi proverbe.

În versurile pe care le scrie, Mihaela Piruş se defineşte foarte sugestiv, aşa cum este acest autoportret din poezia Ce sunt eu... :
                   Ce sunt?
                   Un fulger ce se topeşte...
                   O stea invizibilă, insipidă,
                   O inimă termică fără lucru mecanic...
                   Ce-s eu
                   să cer o lacrimă, un cuvânt, o faptă?
                   Un alun înfloritor...

Întâlnirea cu Mihaela Piruş şi invitaţii săi va fi urmată de o sesiune de autografe pe volumul de debut al acesteia.


                 


    25 februarie - 25 mai 2019, de luni până vineri între orele 10:00 şi 18:00, sâmbata între orele 09:00 şi 14:00, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii:
Campanie "O jucărie pentru fiecare" -
colectare de jucării pentru copiii din Centrele de Plasament ale judeţului Hunedoara
 


În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaţionale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva se mobilizează în acţiunea "O jucărie pentru fiecare", iniţiată în urmă cu câţiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare şi atragere a membrilor comunităţii, a locuitorilor din judeţul Hunedoara pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale judeţului. Prin jucăriile pe care, cu mare entuziasm, le colectăm şi le ducem acestor copii, dorim să le oferim şi un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinţi sau au fost rupţi de familie. Şi în acest an, facem o campanie puternic mediatizată şi, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Judeţeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituţionalizat. Proiectul nostru are drept ţintă copiii din centrele de plasament din judeţul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta şi în acest an. În cele trei luni care ne despart de începutul lunii iunie, cei care doresc vor putea aduce jucării la Biblioteca Judeţeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinţilor pe care aceşti copii nu-i au sau de care sunt despărţiţi. Pe această cale, îi anunţăm pe toţi cei care vor să le dăruiască acestor copii jucării că sunt aşteptaţi la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 25 februarie-25 mai 2019, de luni până vineri între orele 1000 şi 1800, iar sâmbăta între orele 900 şi 1400. Prin această iniţiativă îi chemăm alături de noi pe toţi cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiţi de soartă.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara