EVENIMENTELE DIN LUNA NOIEMBRIE 2019    În fiecare miercuri, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva
Ateliere de coding pentru copii - Copiii fac coding în bibliotecă
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Fundaţiei Progress organizează în fiecare zi de miercuri Ateliere de coding pentru copii.


                 


    1 - 30 noiembrie, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii:
Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează începând cu data de 2 septembrie 2019 un stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti. Standul va fi deschis în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Grupul Editorial RAO este o editură înfiinţată în anul 1993 şi, de atunci, a reuşit să devină una dintre cele mai apreciate edituri din România. RAO este structurată în două divizii editoriale: RAO International Publishing Company şi Enciclopedia RAO.
Cărţile editate la RAO sunt cărţi de non ficţiune (artă, biografii, jurnale, memorii, economie, enciclopedii, eseistică, filosofie, management, istorie, hobby, sănătate, sociologie, spiritualitate, ştiinţă) şi ficţiune (acţiune, aventuri, călătorii, literatură universală clasică şi contemporană, poezie, RAO clasic, thriller, romance, SF).
Colecţiile cele mai cunoscute şi mai apreciate de cititori sunt: RAO Clasic, Roman istoric/Roman politic, Romance, Saga, SF, literatură contemporană, dramă, umor, thriller, aventuri, acţiune, mystery.
De la bun început, editura s-a orientat spre traducerea unor titluri importante din literatura universală, astfel că cititorii au găsit în librării cărţi semnate de nume celebre: William Thackeray, Charles Dickens, Denis Diderot, Balzac, Stendhal, Lev Tolstoi, Albert Camus, André Gide, Antoine de Saint Exupéry, Jean Paul Sartre, William Faulkner, John Steinbeck, Hermann Hesse, Franz Kafka, Thomas Mann, G. G. Marquez, Virginia Woolf etc. Nu lipsesc numele mari din literatura contemporană, nume prezentate în premieră publicului român: Julian Barnes, Joseph Heller, Marguerite Duras, Rosa Montero, Sandro Veronesi etc. Se remarcă, de asemenea, romanele poliţiste, cărţile de acţiune, cele cu tematică fantasy, SF, horror etc., semnate de autori ca: Agatha Christie, Tom Clancy, John Grisham, David Baldacci, John Le Carré, Colin Forbes, Frederick Forsyth, Anne Rice, John Saul, Dan Brown.
Cărţile pentru copii, structurate şi ele pe ficţiune şi non ficţiune, cuprind colecţii precum: cărţi ilustrate, enciclopedii, logico, manuale, aventuri, basmele copilăriei, fantasy, minionii, mystery.
În clasamentul autorilor publicaţi la RAO pe primele locuri se situează: Clive Cussler, Dan Brown, Eugen Ovidiu Chirovici, Gabriel Garcia Marquez, John Grisham, Ken Follett, Steve Berry, Michael Connelly, Malin Persson Giolito. RAO editează, de asemenea, cele mai reuşite şi mai apreciate enciclopedii de pe piaţa românească de carte, realizate cu acurateţe ştiinţifică şi într-o ţinută grafică atractivă pentru un public foarte divers.
Standul Grupului Editorial RAO oferă publicului cititor din Deva o gamă foarte largă de titluri, cu atractive reduceri de preţ.


                 


    1 - 30 noiembrie, Deva Mall, et. 3, Salle d'Or:
Concursul judeţean de cultură generală "Citeşti şi Câştigi!"
 


                 


    12 noiembrie, ora 13:30, Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Sala "Liviu Oros":
Manifestare cultural-educativă
"Alexandru VLAHUŢĂ, idei şi sentimente"
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 12 noiembrie 2019, ora 13:30, la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" din Deva, Sala "Liviu Oros", o manifestare cultural-educativă intitulată "Alexandru Vlahuţă, idei şi sentimente", prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea, la 19 noiembrie 1919, a scriitorului român.
Scriitorul Alexandru Vlahuţă, deşi aflat într-un nedrept con de umbră, face parte din galeria celor mai importanţi scriitori români de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Poet, prozator, gazetar şi dascăl, Alexandru Vlahuţă este considerat de Nicolae Iorga drept cel care "(...) şi-a înscris, peste toate curentele şi modelele, pentru totdeauna numele în analele literaturii româneşti (...)".
Ca poet, Alexandru Vlahuţă rămâne în literatura română ca autor al unor poezii pline de sensibilitate, una dintre ele, cea intitulată "Lui Eminescu", fiind poate cea mai notabilă dovadă pe care un poet a adus-o marelui Eminescu.
Paginile de proză ale lui Alexandru Vlahuţă impresionează prin forţă epică, multe dintre ele fiind binecunoscute şi studiate de generaţii întregi de elevi. Ca memorialist, scriitorul a lăsat mărturii impresionante despre marile personalităţi culturale cu care a fost contemporan şi pe care le-a întâlnit: Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Barbu Delavrancea, George Coşbuc, Vasile Voiculescu, Nicolae Grigorescu.
Vlahuţă a fost un adevărat animator cultural, a descoperit şi a îndrumat tinere talente pe calea literaturii, a colaborat la gazete literare, a condus revista "Sămănătorul", alături de George Coşbuc, a scris articole care astăzi rămân o oglindă fidelă a societăţii româneşti din perioada premergătoare Marii Uniri.
Nu în ultimul rând, aşa cum atât de elocvent remarcă istoricul Nicolae Iorga, "(...) ceea ce peste orice schimbări literare îl pune în iconostasul naţiei e altceva: cultul fanatic, fără exagerare şi greşeli de gust, fără vorbe goale şi fraze moarte, pe care l-a închinat el poporului său". Iar exemplul de necontestat în acest sens este binecunoscuta descriere a meleagurilor româneşti, "România pitorească", descrierea călătoriei pe care Alexandru Vlahuţă a făcut-o de-a lungul şi de-a latul României dinainte de 1918. Patriotismul, dragostea profundă faţă de ţară şi popor au stat la baza întregii vieţi şi creaţii literare a lui Alexandru Vlahuţă, cuvintele care încheie "România pitorească" fiind mai mult decât grăitoare: "Într-o ţară aşa de frumoasă, c-un trecut aşa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deştept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie şi cum să nu-ţi ridici fruntea, ca falnicii strămoşi de odinioară, mândru că poţi spune: Sînt român!"
Viaţa şi creaţia literară, cea gazetărească a lui Alexandru Vlahuţă vor face obiectul unui set de întrebări adresate în finalul prezentării celor prezenţi în sală, cei care vor oferi răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.


                 


    14 noiembrie, ora 17:00, Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Sala "Liviu Oros":
Teodora Larisa PETRUŢ,
elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arte "Sigismund Toduţă" din Deva,
îşi lansează volumul de versuri "Roze şi ghimpi"
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 14 noiembrie 2019, ora 17:00, la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" din Deva, Sala "Liviu Oros", lansarea volumului de versuri "Roze şi ghimpi" al tinerei Teodora Larisa Petruţ, elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arte "Sigismund Toduţă" din Deva.
Este cel de-al doilea volum de poezii, după "Explozia sufletului", lansat în anul 2018, cu care această sensibilă şi talentată tânără se prezintă în faţa iubitorilor de poezie. Şi acest volum a apărut la Editura Pim din Iaşi, prefaţa fiind semnată de Eugenia Mihu, care face o prezentare extrem de elogioasă a tinerei poete: "De o tenacitate şi o perseverenţă ce multora le este străină, Teodora Larisa este o tânără extrem de inteligentă şi de talentată. Scrie poezii, pictează şi cântă cu aceeaşi măiestrie şi cu aceeaşi bucurie în suflet". Avem, deci, de-a face cu un talent nativ, un talent a cărui precocitate nu slăbeşte deloc valoarea poeziei pe care o scrie Teodora Larisa Petruţ.
Cei care o cunosc pe Teodora Larisa ştiu că, într-adevăr, ea este la fel de talentată şi la desen, şi la muzică, fiind deja remarcată la numeroase concursuri, spectacole, la emisiuni de radio şi televiziune ca solistă de muzică populară şi uşoară. A participat cu succes la concursurile "Lectura ca abilitate de viaţă", "Cultură şi spiritualitate românească", "Biserica şi şcoala din sufletul meu", Concursul interjudeţean "Mihai Eminescu", la care a obţinut premii şi menţiuni.
Poeziile din volumul "Roze şi ghimpi" sunt o dovadă a faptului că autoarei îi place să jongleze cu cuvinte, cum singură mărturiseşte, cuvinte al căror sens îl stăpâneşte perfect, iar din această "jonglerie" se naşte poezie de bună calitate. Fie că scrie despre dragoste, în toate ipostazele ei, fie despre credinţă, despre fericire, despre viaţă, despre ţară şi patriotism, despre locurile natale din Ţara Moţilor pe care le poartă în suflet, poezia pe care o practică este o poezie matură, bine elaborată, cu un registru liric dens şi bine stăpânit.
Suntem bucuroşi că oferim, din nou, prilejul unor tineri dăruiţi cu talent să-şi lanseze cărţile, suntem bucuroşi că, în acest fel, ne putem îndeplini una dintre cele mai importante meniri ale unei biblioteci publice: propagarea culturii, a literaturii de bună calitate.
La această nouă întâlnire cu poezia tinerei Teodora Larisa Petruţ vor fi prezenţi iubitori ai poeziei, profesori şi colegi ai autoarei, cei care o cunosc şi o apreciază.


                 


    27 noiembrie, ora 17:00, Galeria de Arte din municipiul Hunedoara:
Eveniment cultural deosebit:
lansarea volumului intitulat "Birtul parcului", semnat de Mihai Petre
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 27 noiembrie 2019, ora 17:00, la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat "Birtul parcului", semnat de Mihai Petre, cunoscut scriitor şi dascăl de limba şi literatura română.
Binecunoscut şi apreciat profesor de limba şi literatura română, doctor în filologie din anul 1983, Mihai Petre este autorul a numeroase studii şi cărţi de specialitate având ca temă toponimia românească şi hunedoreană, studii de lingvistică generală şi aplicată publicate în reviste de profil şi foarte apreciate de către specialişti.
Profesorul Mihai Petre a educat numeroase generaţii de elevi cărora le-a transmis dragostea pentru lectură, pentru literatura de bună calitate, iar elevii lui i-au păstrat o frumoasă amintire.
Pe lângă lucrările de specialitate, Mihai Petre a semnat şi un volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri şi de azi, "Interviuri hunedorene", fiind, de asemenea, autorul volumelor "Cretă color", inspirat din viaţa şi atmosfera şcolii româneşti, "Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de... Hunedoara", despre viaţa Hunedoarei precum şi a unor oameni din Oltenia şi "Tăieri în alb", inspirat de experienţa sa de profesor la Liceul Sanitar din Hunedoara.
Romanul "Birtul parcului", deşi de mică întindere, reuşeşte să fie un tablou veridic şi limpede a unei perioade extrem de complicate şi tulburi din istoria României: primii ani de după al Doilea Război Mondial cu întregul ei cortegiu de evenimente care au zdruncinat destine. Această perioadă, în care „timpul n-a mai avut răbdare”, cum ar spune Marin Preda, este prezentată prin prisma destinului unui om simplu, olteanul Dumitru Popa, a cărui viaţă este puternic afectată de tot ce i s-a întâmplat în acei ani: participarea la campania din Est, instaurarea comunismului, anii petrecuţi pe şantierul Combinatului din Hunedoara, insinuarea Securităţii în destinele oamenilor, exproprierile şi naţionalizările din primii ani postbelici.
Scriitorul Mihai Petre are talentul deosebit de a pătrunde în profunzimea fenomenelor sociale, politice şi economice pe care le descrie cu acurateţe, prin dialoguri extrem de bine conduse şi foarte sugestive. Se remarcă extraordinara fidelitate cu care autorul redă limbajul specific din Oltenia, cu toate nuanţele şi subtilităţile lui, dovedindu-se un extrem de fin cunoscător al mediului pe care îl descrie.
Lectura romanului este captivantă, un atu în plus fiind şi modul inteligent cu care autorul inserează documente reale aflate în arhivele pe care le-a studiat cu migala şi profesionalismul cercetătorului. Acest lucru conferă romanului "Birtul parcului" un caracter realist şi o mare putere de convingere.


                 


    28 noiembrie, ora 13:30, Centrul Cultural "Drăgan Muntean", Sala "Liviu Oros":
Manifestare cultural-educativă
"Ziua Naţională a României"
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în fiecare an o activitate specială dedicată Zilei Naţionale a României, ziua făuririi României Mari, moment de răscruce al istoriei noastre.
Anul acesta, în ziua de 28 noiembrie, ora 13:30, în Sala "Liviu Oros" a Centrului Cultural "Drăgan Muntean" din Deva, am pregătit o activitate specială de evocare a principalelor momente care au condus la realizarea Marii Uniri, o evocare a marilor figuri de patrioţi care au înfăptuit actul de la 1 Decembrie 1918. Se va face o amplă şi bine documentată prezentare a întregului context intern şi internaţional care a favorizat unirea românilor din toate provinciile într-un singur stat. Publicul prezent va avea prilejul să afle şi numeroase lucruri noi, inedite, despre participarea hunedorenilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, despre contribuţia acestora la realizarea acestui măreţ act istoric.
Ca de obicei, publicul care va lua parte la acest moment cultural va fi format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din Deva, dar la manifestare sunt aşteptaţi şi alţi prieteni ai Bibliotecii, public de toate vârstele care doreşte să-şi împrospăteze cunoştinţele sau să afle lucruri noi despre această mare şi îndrăgită sărbătoare a românilor.
La finalul expunerii, celor prezenţi în sală li se vor adresa întrebări legate de momentul de la 1 Decembrie 1918, urmând ca aceia care au oferit răspunsurile corecte să fie răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Şi în acest an, în preajma zilei de 1 Decembrie, în incinta Bibliotecii Judeţene "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva se va organiza o bogată expoziţie de carte având ca temă Marea Unire de la 1918.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara