EVENIMENTELE DIN LUNA SEPTEMBRIE 2019    În fiecare miercuri, între orele 16:00 şi 18:00, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva
Ateliere de coding pentru copii - Copiii fac coding în bibliotecă
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Fundaţiei Progress organizează în fiecare zi de miercuri între orele 16:00 şi 18:00 Ateliere de coding pentru copii


                 


    Începând cu 2 septembrie, Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii:
Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizează începând cu data de 2 septembrie 2019 un stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din Bucureşti. Standul va fi deschis în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Grupul Editorial RAO este o editură înfiinţată în anul 1993 şi, de atunci, a reuşit să devină una dintre cele mai apreciate edituri din România. RAO este structurată în două divizii editoriale: RAO International Publishing Company şi Enciclopedia RAO.
Cărţile editate la RAO sunt cărţi de non ficţiune (artă, biografii, jurnale, memorii, economie, enciclopedii, eseistică, filosofie, management, istorie, hobby, sănătate, sociologie, spiritualitate, ştiinţă) şi ficţiune (acţiune, aventuri, călătorii, literatură universală clasică şi contemporană, poezie, RAO clasic, thriller, romance, SF).
Colecţiile cele mai cunoscute şi mai apreciate de cititori sunt: RAO Clasic, Roman istoric/Roman politic, Romance, Saga, SF, literatură contemporană, dramă, umor, thriller, aventuri, acţiune, mystery.
De la bun început, editura s-a orientat spre traducerea unor titluri importante din literatura universală, astfel că cititorii au găsit în librării cărţi semnate de nume celebre: William Thackeray, Charles Dickens, Denis Diderot, Balzac, Stendhal, Lev Tolstoi, Albert Camus, André Gide, Antoine de Saint Exupéry, Jean Paul Sartre, William Faulkner, John Steinbeck, Hermann Hesse, Franz Kafka, Thomas Mann, G. G. Marquez, Virginia Woolf etc. Nu lipsesc numele mari din literatura contemporană, nume prezentate în premieră publicului român: Julian Barnes, Joseph Heller, Marguerite Duras, Rosa Montero, Sandro Veronesi etc. Se remarcă, de asemenea, romanele poliţiste, cărţile de acţiune, cele cu tematică fantasy, SF, horror etc., semnate de autori ca: Agatha Christie, Tom Clancy, John Grisham, David Baldacci, John Le Carré, Colin Forbes, Frederick Forsyth, Anne Rice, John Saul, Dan Brown.
Cărţile pentru copii, structurate şi ele pe ficţiune şi non ficţiune, cuprind colecţii precum: cărţi ilustrate, enciclopedii, logico, manuale, aventuri, basmele copilăriei, fantasy, minionii, mystery.
În clasamentul autorilor publicaţi la RAO pe primele locuri se situează: Clive Cussler, Dan Brown, Eugen Ovidiu Chirovici, Gabriel Garcia Marquez, John Grisham, Ken Follett, Steve Berry, Michael Connelly, Malin Persson Giolito. RAO editează, de asemenea, cele mai reuşite şi mai apreciate enciclopedii de pe piaţa românească de carte, realizate cu acurateţe ştiinţifică şi într-o ţinută grafică atractivă pentru un public foarte divers.
Standul Grupului Editorial RAO oferă publicului cititor din Deva o gamă foarte largă de titluri, cu atractive reduceri de preţ.


                 


    9 septembrie - 10 octombrie, între orele 8:30 şi 15:30, Sala Biblionet a Bibliotecii:
Curs de iniţiere în contabilitate, pentru studiil medii
 


                 


    19 septembrie, ora 17:00, Sala de Lectură a Bibliotecii:
Eveniment cultural la care este invitat să participe publicul iubitor de poezie.
Va fi o întâlnire cu poeta Daciana LAZĂR care, cu acest prilej, îşi va lansa cel de-al doilea volum de versuri, intitulat "Iubirea din vers"
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 19 septembrie 2019, ora 17:00, la Sala de Lectură, un eveniment cultural la care este invitat să participe publicul iubitor de poezie. Va fi o întâlnire cu poeta Daciana Lazăr care, cu acest prilej, îşi va lansa cel de-al doilea volum de versuri, intitulat "Iubirea din vers", apărut la Editura Salonul Literar din Vrancea.
De profesie economistă, dar înzestrată cu talent literar, autoarea mărturiseşte că în viaţă este călăuzită de cuvintele Maicii Tereza: "Nu contează atât de mult ceea ce faci, ci câtă dragoste pui în ceea ce faci".
Daciana Lazăr a debutat editorial în anul 2016 cu volumul de versuri intitulat "Cuvintele sufletului", apărut la Editura Coresi din Bucureşti. Versurile din volum au dezvăluit un talent poetic incontestabil.
A publicat poezii în Revista de literatură şi atitudine a Fundaţiei Social-Culturale "Mioriţa" din judeţul Vrancea.
Este membră a Cenaclului literar "Nichita Stănescu" din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Şi poeziile din volumul "Iubirea din vers", scrise cu sensibilitate şi sinceritate, sunt tot atâtea mărturisiri ale unor trăiri sufleteşti intense, majoritatea fiind poezii de dragoste. Despre acest volum, Culiţă Ioan Uşurelu, directorul Editurii Salonul Literar, spune următoarele: "Cartea de faţă este interesantă, densă şi creează o stare poetică autentică". Despre adevărul acestor afirmaţii se pot convinge iubitorii de poezie care vor lua parte la lansarea acestui volum de versuri semnate Daciana Lazăr, într-o plăcută ambianţă oferită de autoare.
Cei care îndrăgesc poezia, cei care doresc să petreacă un plăcut răgaz în ambianţa lirică oferită de Daciana Lazăr sunt invitaţi să participe la acest eveniment.


                 


    21 septembrie 2019, ora 17:00, la Căminul Cultural Luncoiu de Jos
Eveniment deosebit în viaţa comunei şi în cultura hunedoreană:
lansarea unui excepţional album fotografic intitulat
"Oameni şi locuri. Comuna Luncoiu de Jos". Autorul albumului este binecunoscutul publicist, pasionat fotograf şi iubitor al naturii Nicu JIANU
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Primăria Comunei Luncoiu de Jos şi Consiliul Local Luncoiu de Jos, organizează în ziua de 21 septembrie 2019, ora 17:00, la Căminul Cultural Luncoiu de Jos, un eveniment deosebit în viaţa comunei şi în cultura hunedoreană: lansarea unui excepţional album fotografic intitulat "Oameni şi locuri. Comuna Luncoiu de Jos".
Autorul albumului este binecunoscutul publicist, pasionat fotograf şi iubitor al naturii Nicu Jianu, prezenţă remarcabilă de peste patru decenii în ziarele şi revistele cu tematică turistică, autor al unor lucrări ce promovează frumuseţile naturale ale judeţului Hunedoara şi comorile sale etnofolclorice.
Realizat în excelente condiţii grafice, albumul este o veritabilă carte de vizită a comunei Luncoiu de Jos.
Din "Argumentul" ce deschide volumul, semnat de Călin-Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos, aflăm că acest album a apărut cu prilejul împlinirii a 580 de ani de la prima atestare documentară a comunei şi este un bun prilej de a face cunoscute frumuseţile peisajului natural, precum şi "...oamenii, adevărata bogăţie de aur a comunei". La rândul său, Nicu Jianu, autorul albumului, scrie un bine documentat cuvânt înainte în care face o trecere în revistă a istoriei comunei Luncoiu de Jos, cu accent pe latura spirituală a vieţii locuitorilor săi.
Excepţionalele fotografii ce alcătuiesc albumul oferă o veritabilă frescă a frumuseţilor naturale – dealuri, păduri, coline, râuri – şi a oamenilor care trăiesc în satele comunei Luncoiu de Jos. Vedem fotografii vechi de soldaţi care au luptat în războaie, fotografii cu elevi care îşi înconjoară cu drag dascălii, femei care plămădesc pâinea cu mâinile lor trudite, preoţi care aduc cuvântul Domnului, săteni la zi de mare sărbătoare creştinească sau la nunţi, troiţe bătrâne, meşteşugari ce încă mai aduc la lumină obiecte frumos alcătuite, oieri şi apicultori, tâmplari şi ţesătoare, toate alcătuind o carte de vizită în imagini a comunei Luncoiu de Jos.
Albumul "Oameni şi locuri. Comuna Luncoiu de Jos" este o lucrare deosebită, care întregeşte bogata creaţie a artistului-fotograf Nicu Jianu şi care, aşa cum îi spune titlul, contribuie la cunoaşterea oamenilor ce trăiesc într-unul din nenumăratele locuri binecuvântate de Dumnezeu din judeţul Hunedoara.


                 


    25 septembrie 2019, ora 13:30, la Sala "Liviu Oros" a Centrului Cultural "Drăgan Muntean" din Deva
Manifestare cultural-educativă sub genericul "Nicolae Filimon şi epoca sa".
Activitatea este dedicată împlinirii anul acesta, la 6 septembrie, a 200 de ani de la naşterea scriitorului şi publicistului Nicolae Filimon.
 


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 25 septembrie 2019, ora 13:30, la Sala "Liviu Oros" a Centrului Cultural "Drăgan Muntean" din Deva o manifestare cultural-educativă sub genericul "Nicolae Filimon şi epoca sa".
Activitatea este dedicată împlinirii anul acesta, la 6 septembrie, a 200 de ani de la naşterea scriitorului şi publicistului Nicolae Filimon.
Ca de obicei, publicul-ţintă al acestei activităţi va fi format din elevi de la colegiile şi liceele din Deva cărora li se vor prezenta momente şi aspecte mai puţin cunoscute din orele de clasă.
Am ales personalitatea lui Nicolae Filimon pentru că acesta este autorul primului roman modern din literatura română, este primul cronicar muzical şi, deloc în ultimul rând, a fost un fin observator al societăţii româneşti de la începutul secolului XIX. Deşi autor al unui singur roman, "Ciocoii vechi şi noi", Nicolae Filimon a descris în paginile acestuia personaje emblematice, stări şi situaţii tipice acelor vremuri, a zugrăvit un amplu tablou social, politic, cultural al Bucureştiului înainte de Unirea din 1859.
Prezentarea va urmări firul vieţii lui Nicolae Filimon: de la copilăria petrecută în mahalaua Ienii din Bucureşti, la anii în care a fost cântăreţ în strana unor biserici bucureştene, apoi pasiunea pentru muzica italiană de operă, participarea la primele spectacole ale unor trupe italiene şi relatarea acestora în pagini erudite de cronică muzicală, îl vom vedea apoi angajat la instituţia care va deveni Arhivele Statului, îl vom însoţi în călătoria lui în Ungaria, Austria, Germania şi Italia, îl vom vedea alături de mai vârstnicul său prieten, Anton Pann, şi vom asista, spre sfârşitul vieţii, la apariţia "romanţului original" care a marcat începutul romanului românesc modern.
Nicolae Filimon omul, cu bucuriile şi necazurile lui, cu dragostea lui de viaţă, de petreceri, va fi mai bine cunoscut şi graţie caracterizării atât de limpezi pe care i-a făcut-o scriitorul Ion Ghica într-una dintre scrisorile sale către Vasile Alecsandri, scrisoare din care aflăm că Nicolae Filimon avea un "...caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni; ura şi despreţuia lipsa de demnitate şi linguşirea; modest până a roşi când auzea laude pentru scrierile lui, n-a bănuit niciodată că era un scriitor de mare merit".
Prezentarea vieţii şi operei lui Nicolae Filimon se doreşte şi un îndemn la lectură astfel încât tinerii care vor fi prezenţi în sală să dorească să vină ei înşişi la sursă, să ne treacă pragul şi să caute scrierile lui Nicolae Filimon şi scrierile dedicate lui, acest mare scriitor român, pe nedrept uitat.
Ca de obicei, în finalul prezentării vor fi adresate întrebări pe marginea subiectului, iar cei care dau răspunsuri corecte vor fi recompensaţi cu premii constând în cărţi şi diplome.


                 


Prima Pagina Pagina anterioara