Evenimentele din luna aprilie 2024



Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

 

Campania O jucărie pentru fiecare

       În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva se mobilizează în acțiunea O jucărie pentru fiecare, inițiată în urmă cu câțiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare și atragere a membrilor comunității, a locuitorilor din județul Hunedoara, pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale județului.
        Prin jucăriile pe care, cu mult drag, le colectăm și le ducem acestor copii, dorim să le oferim și un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinți sau au fost rupți de familie. Și în acest an, facem o campanie puternic mediatizată și, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Județeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituționalizat. Proiectul nostru are drept țintă copiii din centrele de plasament din județul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta și în acest an.
        În perioada 1 martie – 24 mai 2024, cei care doresc vor putea aduce jucării la biblioteca județeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinților pe care acești copii nu-i au sau de care sunt despărțiți.
        Pe această cale, îi anunțăm pe toți cei care vor să le dăruiască copiilor jucării că sunt așteptați la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 1 aprilie – 24 mai 2024, de luni până vineri între orele
1030 și 1800.
        Prin această inițiativă îi chemăm alături de noi pe toți cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiți de soartă.

 

Curs de limbă și cultură chineză.

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă și cultură chineză la Deva.
        Interesul pentru civilizația și cultura chineză, pentru artele specifice acestei țări, pentru istoria și economia Chinei, a fost tot mai mare și un public tot mai numeros ni s-a alăturat în acești ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă și cultură chineză sunt tot mai numeroase și provin de la oameni de toate vârstele și de diverse profesii.
        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva anunță, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă și cultură chineză și în anul universitar 2024 – 2025.
        Înscrierea la curs se va face personal, pe baza actului de identitate și a permisului de intrare la bibliotecă vizat pe anul 2024, la Secretariatul Bibliotecii Județene, în perioada 1 aprilie – 30 aprilie 2024, de luni până vineri, între orele
830 și 1600, în limita locurilor disponibile (50 de locuri).
        Cursurile vor începe în ziua de 7 octombrie 2024.
        Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul și privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaște din ce în ce mai bine cultura, civilizația și o bună parte din tradițiile poporului chinez. De asemenea, cunoașterea limbii chineze va fi o oportunitate pentru viitorii cursanți de a aplica pentru obținerea unor burse de studiu în China.

 

Vladimir Nabokov - Omul la răscrucea istoriei.

125 de ani de la nașterea scriitorului

         Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 22 aprilie 2024, ora 1330, o manifestare cultural-educativă sub genericul „Vladimir Nabokov - Omul la răscrucea istoriei. 125 de ani de la nașterea scriitorului”. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Teatrului de Artă Deva și la el vor lua parte în primul rând elevi de la liceele și colegiile din Deva.
         Ca de obicei, tema aleasă are drept scop prezentarea unei personalități culturale pe care elevii nu o studiază la orele de școală, pe de o parte, și, pe de altă parte, cultivarea în acest fel a gustul pentru lecturile de bună calitate ale elevilor.
         Vladimir Nabokov este o personalitate foarte importantă a culturii universale, un scriitor de origine rusă care și-a scris o mare parte din operă în limba engleză. În dreptul numelui său, ca ocupație, se află un șir lung de profesii, preocupări, domenii de interes: romancier, poet, traducător, dramaturg, scenarist, critic literar, jurnalist, entomolog, jucător și teoretician al jocului de șah, profesor universitar. Este profilul impresionant al unei personalități copleșitoare prin anvergura preocupărilor și talentul excepțional al unui scriitor care s-a exprimat în mai multe limbi cu același talent.
         Născut în orașul Sankt Petersburg, într-o familie de intelectuali și nobili ruși, Vladimir Nabokov a fost nevoit să ia calea exilului după instaurarea la putere, în 1917, a regimului bolșevic condus de Lenin.
        Perfect cunoscător al limbilor engleză, germană și franceză, odată ajuns în Occident (în Germania, apoi în Franța și SUA), Nabokov și-a scris opera literară în aceste limbi, după ce debutase cu romane, poeme, drame scrise în limba rusă.
        La 15 ani îi apare primul volum de versuri la Sankt Petersburg, iar primul roman, Mașenka, scris în limba rusă, îi apare la Berlin și este romanul pe care îl iubește cel mai mult, după cum mărturisește Nabokov.
        Studiile începute în Rusia le încheie la Cambridge. Fără să-și uite vreun moment Rusia natală, unde nu s-a mai putut întoarce, a predat literatură rusă la universitățile americane Wellesley, Harvard, Stanford și Cornell. De asemenea, a tradus în engleză poemul Evgheni Oneghin de Pușkin și Un erou al timpului nostru de Lermontov. În limba rusă a tradus din Shakespeare, Goethe, Musset, Lewis Carroll. De asemenea, printre lucrările sale de critică literară se remarcă studiul despre creația lui Gogol, unul dintre cei mai importanți prozatori ruși.
        A avut o mare pasiune pentru fluturi și a fost un competent entomolog, studiind îndelung aceste delicate ființe.
        A murit în Elveția, la Montreux, în 2 iulie 1977.
       Romanele sale s-au bucurat de un uriaș succes datorită stilului cu totul aparte, inovativ și încărcat de semnificații care se dezvăluie pe măsură ce cititorul decriptează toate straturile scriiturii. Cărțile scrise de Nabokov nu sunt o lectură facilă, ele cer o anumită familiarizare cu tehnica frazei, cu stilul său care la prima vedere pare ermetic, dar în final cititorul este atras de frumusețea limbajului și de talentul excepțional al scriitorului de a jongla cu cuvintele unor limbi pe care le stăpânește perfect.
       Celebritatea mondială a cunoscut-o cu romanul Lolita, apărut în 1955 în America, unde scandalizează moravurile vremii, cartea rămânând în literatura universală ca o capodoperă, o „carte cult”.
        Autobiografia lui Nabokov, intitulată „Vorbește, memorie”, este o tulburătoare dovadă a dragostei pentru țara în care s-a născut și pe care n-a mai putut-o revedea vreodată.
        În anul 2008, Editura Polirom din România a inaugurat seria de autor Vladimir Nabokov cu cele mai importante romane ale sale, printre care: Ada sau ardoarea, Darul, Ochiul, Lucruri transparente, Scrisori către Vera, Adevărata viață a lui Sebastian Knight, Blazon de bastard, Rege, damă, valet, Disperare, Mașenka, Lolita.
        În finalul expunerii, vor fi adresate întrebări celor prezenți în sală, iar răspunsurile corecte vor fi răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

 

„Dumitru Tâlvescu sau vocația literaturii”

         Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 29 aprilie 2024, ora 1700, la Sala de Lectură a bibliotecii, un eveniment cultural dedicat scriitorului Dumitru Tâlvescu la împlinirea vârstei de 70 de ani. Sub genericul „Dumitru Tâlvescu sau vocația literaturii” se va desfășura o întâlnire amicală între cel sărbătorit și prietenii săi, confrați într-ale scrisului, dar și cu cititorii.
          Prezent de aproape 20 de ani în viața literară hunedoreană, Dumitru Tâlvescu s-a dovedit a fi un scriitor de real talent, care abordează atât proza, cât și poezia.
Încă din adolescență, în orașul natal, Târgu Jiu, a fost atras de literatură și, ca elev al prestigiosului Colegiu „Tudor Vladimiresu”, a început să scrie versuri și proză în cadrul Cenaclului „Columna”.
         Consacrarea literară a venit odată cu maturitatea, după ce a părăsit activitatea bancară pe care o desfășurase o viață.
         A debutat editorial în anul 2011, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, cu volumele de proză „Gisella” şi „Anul şi  copiii lui”, apărute la Editura Cetate din Deva.
         Au urmat alte volume de poezie sau proză: „Drumeț între oglinzi”, nuvelă (2009); „Stăpân peste iluzii”, poeme (2010); „Observator nedumerit”, poeme (2012); „Altfel, poemele” (2014); „Gisella”, roman (2011 și reeditare în 2015); „Carul cu aur”, roman (2013 și 2015); volumul de poezii „ALB” (2015); „Evadarea din mecanic”, poezii (2016); „Poeme/Poems”, antologie lirică bilingvă româno-engleză (2016); „Umbra apei”, ediție bilingvă româno-engleză (2016); „Prosperia” și „Cornucopia”, poezii (2018).
         De asemenea, a colaborat și colaborează la importante reviste literare din țară și din străinătate: „Gorjul literar”, „Serile la Brădiceni”, „Caietele Columna”, „Ardealul literar”, „Discobolul”, „Arca”, „Cervantes”, „Destine literare” (Canada), „Lumină lină” (Statele Unite), „Zemra Shqiptare” (Macedonia), „Doruntina” (Elveția) etc.
        Despre creația sa literară au scris personalități importante din literatura hunedoreană și națională: Paulina Popa, Eugen Evu, Dumitru Hurubă, Daniel Marian, Ion Popescu Brădiceni, Ladislau Daradics, Gheorghe Grigurcu, Traian Dinorel Stănciulescu, Passionaria Stoicescu, Muguraș Maria Petrescu, Octavian Mihalcea.
        Așa cum remarcă scriitorul Constantin Stancu, „Dumitru Tâlvescu se întoarce la vechiul mod de a scrie literatura, simplu, bazat pe sinceritate (…) el trage inspirația din zona operelor clasice, solide, le ia drept argument și bază la compunerea poemelor. Întreaga creație a lui Dumitru Tâlvescu, fie că e vorba de poezie sau de proză, vădește un talent autentic, o sensibilitate lirică deosebită și un suflu epic remarcabil”.
       Prieten statornic al bibliotecii județene, Dumitru Tâlvescu este prezent la toate activitățile noastre culturale unde are intervenții foarte bine fundamentate, cu o valoroasă încărcătură de idei și de sugestii.
        La cei 70 de ani, îi urăm ani mulți și putere de muncă în domeniul atât de atractiv al literaturii.