Ziare - evenimente evidentiate in presa hunedoareana
Evenimentele din luna Martie 2021
 
 

În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se mobilizează în acțiunea   O jucărie pentru fiecare, inițiată în urmă cu câțiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare și atragere a membrilor comunității, a locuitorilor din județul Hunedoara, pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale județului. 

Prin jucăriile pe care, cu mare entuziasm, le colectăm și le ducem acestor copii, dorim să le oferim și un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinți sau au fost rupți de familie. Și în acest an, facem o campanie puternic mediatizată și, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Județeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituționalizat. Proiectul nostru are drept țintă copiii din centrele de plasament din județul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta și în acest an. 

În cele trei luni care ne despart de începutul lunii iunie, cei care doresc vor putea aduce jucării la Biblioteca Județeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinților pe care acești copii nu-i au sau de care sunt despărțiți.

Pe această cale, îi anunțăm pe toți cei care vor să le dăruiască acestor copii jucării că sunt așteptați la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 1 martie – 21 mai 2021, de luni până vineri între orele 1000 și 1800.  Prin această inițiativă îi chemăm alături de noi pe toți cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiți de soartă. 

 
 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă și cultură chineză la Deva.

Interesul pentru civilizația și cultura chineză, pentru artele specifice acestei țări, pentru istoria și economia Chinei, a fost tot mai mare și un public tot mai numeros ni s-a alăturat în acești ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă și cultură chineză sunt tot mai numeroase și provin de la oameni de toate vârstele și de diverse profesii.  

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva anunță, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă și cultură chineză și în anul universitar 2021-2022.

Înscrierea la curs se va face de către cei interesați, personal, pe baza actului de identitate, la Secretariatul Bibliotecii Județene, în perioada 1 martie – 28 mai 2021, de luni până joi, între orele 830 și 1600, vineri între orele 830 și 1330, în limita locurilor disponibile (100 de locuri).

Cursurile vor începe în ziua de 4 octombrie 2021.

Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul și privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaște din ce în ce mai bine cultura, civilizația și o bună parte din tradițiile poporului chinez. De asemenea, cunoașterea limbii chineze va fi o oportunitate pentru viitorii cursanți de a aplica pentru obținerea unor burse de studiu în China.

 
Înscrieri pentru CURS DE PICTURĂ PENTRU ADULȚI

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, își reia activitățile cultural-educative întrerupte în ultimele luni și, treptat, oferă iubitorilor de frumos prilejuri de a petrece timpul liber în mod plăcut și creativ.

În acest sens, pornind de la ideea că există mulți oameni talentați, oameni care doresc    să-și dezvolte și să-și pună în valoare abilitățile cu care au fost înzestrați, instituția noastră va organiza un curs de pictură pentru adulți.

Cursul se va desfășura în cadrul Clubului de arte plastice pentru adulți „Curcubeu” și va fi orientat spre însușirea unor tehnici de pictură specifice artelor decorative. Cursanții vor învăța să transforme obiectele banale în veritabile lucrări de artă, să dea viață nouă unor lucruri vechi.

Cursul va dura 20 de ore repartizate pe durata a 5 zile, astfel:

1.      Pictură pe materiale textile (pânză, mătase, bumbac, blug etc.) prin realizarea unor imagini figurative sau abstracte, folosind combinații de culori și linii;

2.      Pictură pe piele (genți, haine, încălțăminte) cu ajutorul culorilor, realizând decorațiuni originale, personalizate;

3.      Pictură și realizarea de imagini prin tehnica decupajului pe diverse alte obiecte din sticlă, lemn, piatră, metal etc.

Acest curs este menit să ofere participanților, pe lângă un mod plăcut de petrecere a timpului, posibilitatea de a-și dezvolta aptitudini artistice, talente care până acum au fost în stare latentă. Este și un bun prilej de a ieși din starea de îngrijorare, temere și anxietate care au avut un impact negativ asupra stării sufletești a tuturor.

Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, în perioada 01.03.2021 – 12.03.2021, pe baza cărții de identitate, de luni până joi, între orele 830 și 1600, vineri între orele 830 și 1330.

 
 

După o întrerupere de aproape un an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, reia seria manifestărilor cultural-educative dedicate tuturor iubitorilor de cultură, în mod deosebit tinerilor.

Continuând prezentarea unor personalități feminine românești și străine, în ziua de 4 martie 2021, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, Biblioteca Județeană va organiza un medalion cu tema „Surorile Brontë”, dedicat celor trei scriitoare britanice ale căror romane s-au bucurat de mare succes de-a lungul celor două secole care au trecut de la apariția lor.

Pe baza unei ample prezentări, publicul va face cunoștință cu viața dramatică, marcată de suferințe de neimaginat, de boli și privațiuni ale surorilor Charlotte, Emily și Anne Brontë. În ciuda condițiilor extrem de grele în care au trăit, în ciuda bolilor care le-au măcinat, cele trei surori au fost mereu însetate de cultură. Imaginația lor precoce și talentul literar cu care au fost dăruite le-au condus la crearea atât de cunoscutelor romane care au bucurat zeci de generații de cititori: Jane Eyre, Shirley (Charlotte Brontë), La răscruce de vânturi (Emily Brontë), Agnes Grey, Necunoscuta de la Wildfell Hall (Anne Brontë). Toate aceste romane, scrise cu sensibilitate și cu un acut simț al observației, reprezintă un tablou fidel al societății engleze de la începutul secolului XIX. Succesul deosebit al acestor romane, ecranizările care s-au făcut pe baza lor în ultimul secol sunt dovada calității lor deosebite.

Prezentarea va pune în evidență, pe lângă viața lor impresionantă, contribuția fiecăreia dintre cele trei surori Brontë la îmbogățirea literaturii engleze.

La sfârșitul expunerii, participanților le vor fi adresate întrebări legate de subiectul prezentat, cei care dau răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți.

 
 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 10 martie 2021, ora 1100, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, întâlnirea bibliotecarilor din județul Hunedoara cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orășenească și comunală care, în anul 2020, au înregistrat cele mai bune rezultate. Competiția „Bibliotecile anului”, ediția 2020, este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din județ și este menită să stimuleze spiritul de competiție și de inițiativă ale fiecărui bibliotecar.  

În era informatizării, activitatea bibliotecilor publice a devenit mult mai complexă, angrenarea lor în viața comunității locale fiind una dintre cele mai importante fațete ale funcționării lor. Bibliotecile publice sunt chemate, zi de zi, să facă față unor provocări cu totul noi, care erau de neconceput chiar cu 20 de ani în urmă. Bibliotecarii zilelor noastre au capacitatea profesională de a rezolva atât problemele specifice bibliotecii, dar și probleme noi cu care se confruntă locuitorii localității unde funcționează biblioteca.

Concursul interbibliotecar „Bibliotecile anului” a fost inițiat și gândit tocmai cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se perfecționeze, să rezolve probleme tot mai complexe și mai solicitante. Biblioteca Județeană, care coordonează metodologic bibliotecile publice de toate tipurile din județ, a elaborat un amplu punctaj și a stabilit criterii precise care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiție formală, el stimulează bibliotecarii să-și îmbunătățească munca de fiecare zi și să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură și de informație.

An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenți în viața comunității locale. A trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărți. Astăzi, calculatorul și internetul ocupă locul central în activitatea unei biblioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite și eficiente) pe care bibliotecile le oferă populației. Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile provocări care le stau în față sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs.

Premiile nu sunt bunuri materiale, nu sunt resurse bănești, ele reprezintă o recunoaștere și o apreciere a întregii activități a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din județ și a verificat performanțele acestora. Astfel, concursul „Bibliotecile anului”, ediția 2020, suntem siguri că este câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale. 

Festivitatea de premiere este și un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuții și schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocație, care se înfăptuiește zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte și informație.

 
 
      
Grupe și Confruntări
 
 
 
 

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, organizează în ziua de 18 martie 2021, ora 1200, în Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, o manifestare cultural-educativă dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei

Ziua de 20 martie este sărbătorită de milioane de oameni din țările francofone, dar și de iubitori ai limbii și civilizației franceze, de toți cei care îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă.

România are o frumoasă tradiție în ceea ce privește relațiile cu Franța, țara care i-a fost alături în marile momente ale istoriei moderne și contemporane, limba franceză fiind îndrăgită și vorbită de către un număr mare de români. În ciuda dominației limbii engleze, limba comunicării în era internetului, limba franceză, civilizația și cultura franceză nu încetează să stârnească admirație, respect și dorința de a cunoaște cât mai bine spațiul francofon.

Anul acesta, tema aleasă de Biblioteca Județeană pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei este „Istoria Franței în filatelie” și va fi ilustrată printr-o amplă prezentare, precum și printr-o expoziție filatelică ce va cuprinde timbre, plicuri prima zi și ilustrate maxime dintr-o colecție particulară. De asemenea, vor fi expuse numeroase cărți poștale ilustrate franțuzești adunate   de-a lungul anilor în aceeași colecție.

Cu ajutorul acestei colecții, se vor ilustra marile evenimente și personalități care au marcat istoria Franței: de la Vercingetorix și Carol cel Mare, de la Henric al IV-lea și Ludovic al XIV-lea la Revoluția Franceză din 1789 și gloria epocii napoleoniene, la personalități marcante ale ultimilor 100 de ani, precum generalul Charles de Gaulle, președinții Georges Pompidou și François Mitterrand. Prezentarea se dorește și o introducere în lumea minunată a filateliei, pasiunea de a colecționa timbre contribuind extrem de mult la formarea unei solide culturi generale, fiind și ea, alături de cititul cărților, o foarte „cu folos zăbavă”. O colecție de timbre alcătuită sistematic lărgește aria cunoștințelor, dezvoltă simțul estetic, stârnește curiozitatea și dorința de a ști cât mai multe, din cele mai diferite domenii.

Ca de obicei, la sfârșitul expunerii, participanților le vor fi adresate întrebări legate de subiectul prezentat, cei care dau răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți.