COMUNITATE

Gherasim Țic, din nou la Deva (A)

Gherasim Țic, din nou la Deva (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a invitat iubitorii de literatură la o nouă întâlnire cu scriitorul Gherasim Țic, care și-a lansat romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit, apărut la Editura Orizonturi din București.

Romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit este o amplă frescă a vieții sociale și politice din România anilor postbelici, un roman ce urmărește destinul unui intelectual ardelean de la terminarea liceului până la anii deplinei maturități. Tânărul Cosmin Deleanu, fiul unei familii de gospodari din Brănișca, licean din Deva, traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria României: este martor al instaurării regimului comunist, al colectivizării forțate, al discriminării pe care o suferă studenții din cauza „originii lor nesănătoase”. Toate dificultățile pe care le întâlnește tânărul intelectual, viitor jurist, în toți acești ani îi par mult mai ușor de suportat grație iubirilor pe care le cunoaște și cărora li se dedică, în toate etapele vieții sale. Dincolo de relatarea acestor iubiri, romanul prezintă foarte amănunțit atmosfera din societatea acelor ani, în special din mediul studențesc pe care autorul îl cunoaște în cele mai mici amănunte.

Din prefața semnată Floarea Necșoiu aflăm că „autorul realizează o tipologie care definește acea perioadă istorică a țării” și „cartea captivează prin fabulația ei bogată și curata limbă în care este scrisă, prin împletirea sublimului cu abjectul, pregătind tinerii cititori pentru viață, cărora personajul-autor le este un admirabil model”.

Romanul lui Gherasim Țic este cu atât mai captivant cu cât cititorul face cunoștință cu oameni, locuri și întâmplări petrecute în așezări hunedorene, Deva și Brănișca, în pagini realizate într-un stil accesibil, limpede.

În romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubi cititorii, în special cei tineri, vor găsi un model de urmat, modelul unui intelectual care se formează ca om drept și cinstit. Eroul principal al romanului nu abdică de la idealurile morale, studiază și vrea să-și construiască o carieră, își face o solidă cultură generală și, ceea ce este foarte important, iubește și este iubit. Pagini întregi sunt dedicate descrierii trăirilor acestui tânăr intelectual, îi cunoaștem frământările sufletești generate de iubire, dar și suferința pe care i-o provoacă realitățile crude în care este nevoit să trăiască și care îl amenință zi de zi: controlul partidului comunist asupra studenților, suferințele sătenilor obligați să se înscrie în gospodării colective, mutilarea istoriei naționale, intruziunea partidului în viețile oamenilor. Cu toate acestea, cariera eroului acestui roman se cristalizează și el va ajunge un intelectual adevărat, prin perseverență, muncă și ambiție.

Prozatorul Gherasim Țic ne-a demonstrat încă o dată că este un scriitor autentic care, prin acest nou roman, a realizat o cronică a vieții urbane transilvănene de acum peste o jumătate de veac.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul Gherasim Țic.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

1 + fifteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

lansare Isabela Hasa

Invitație în lumea celor care nu cuvântă (A)

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
salon de iarna

Pictori și fotografi expun la „Salonul de iarnă” de la Hunedoara

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
elevi liceu arte

Trei premii pentru elevii de la Liceul de Arte din Deva, la Festivalul KlavierART

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
immaculata

Concert de muzică sacră și colinde, la Catedrala greco-catolică “Immaculata”

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
isabela hasa

Actrița Isabela Hașa lansează o carte pentru micii cititori – „Iubire fără cuvinte”

HunedoaraMea.ro7 decembrie 2015
catedrala episcopala

Concert de colinde al coralei Arhiepiscopiei Tomisului și conferință teologică, de hramul Catedralei Episcopale din Deva

HunedoaraMea.ro4 decembrie 2015
apa

Sistare de apă în Deva, Simeria, Călan și alte peste 30 de localități

HunedoaraMea.ro4 decembrie 2015
concert decebal muzeu

Concert instrumental al elevilor „decebaliști”, expoziție de pictură, grafică și tapiserie și recital de poezie, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2015
sarmizegetusa

Situl arheologic Sarmizegetusa Regia, închis până în martie. Află în ce condiții poate fi vizitată cetatea dacică pe perioada iernii

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2015

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate