COMUNITATE

“Literatură și exil”. Biblioteca Județeană din Deva le prezintă liceenilor deveni viața și opera scriitorului Vintilă Horia

“Literatură și exil”. Biblioteca Județeană din Deva le prezintă liceenilor deveni viața și opera scriitorului Vintilă Horia

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează joi, 17 decembrie, la ora 13.30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului Vintilă Horia. Sub genericul Vintilă HoriaLiteratură și exil vor fi prezentate viața și creația acestui scriitor român, unul dintre marii reprezentanți ai exilului românesc.

Prezentarea vieții și creației lui Vintilă Horia va fi făcută pe baza unei ample documentări, cu atât mai mult cu cât acest scriitor nu este studiat în școală. În finalul prezentării, celor prezenți în sală, cu precădere elevi de liceu, li se vor adresa întrebări din materialul audiat, iar cele mai bune răspunsuri vor fi răsplătite cu premii constând în diplome și cărți.

Vintilă Horia s-a născut la 18 decembrie 1915, la Segarcea. În 1923 se mută cu familia la Bucureşti, iar apoi la Râmnicu Sărat. Din cei mai fragezi ani a fost pasionat de poveştile cu haiduci, romanele de aventuri şi cărțile de istorie, de romanele lui Jules Verne. Mai târziu, în tinerețe, îi va descoperi pe Eminescu, Baudelaire, Cervantes și Schopenhauer.

În 1932, publică primul poem în revista „Vlăstarul” a Colegiului Naţional „Sf. Sava” al cărui absolvent a fost în 1933. A colaborat la cenaclul revistei „Gândirea”. Primul său volum de versuri, intitulat Procesiuni, a apărut în 1937, versurile vădind influențe din Eminescu, Baudelaire, Blaga şi Macedonski.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și a fost licențiat în litere al Universității Catolice din Paris. În iunie 1940, a fost numit atașat de presă la Legația României de la Roma. În 1941 a obținut o bursă de studii „Humboldt” în Austria și, în 1942, sub regimul Antonescu, este numit atașat de presă la Consulatul român din Viena. În august 1944, după ieșirea României din alianța cu Germania, a fost internat, împreună cu soția, în lagăre naziste din Germania, de unde englezii îl vor duce, în 1945, într-un lagăr din Italia. În România, va fi condamnat, în februarie 1946, la muncă silnică pe viață, degradare civică pe 10 ani și confiscarea averii pentru „crima de dezastrul țării” și pentru că s-ar fi pus „în slujba hitlerismului și fascismului”. Actul de acuzare a avut la bază unele articole publicate de Vintilă Horia în revista legionară Sfarmă-Piatră, în 1937 și 1941. Începe epoca exilului în care va trăi până la sfârșitul vieții (4 aprilie 1992, Villalba, Spania). După o perioadă petrecută în Argentina, ca lector de limbă și literatură română la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Buenos Aires, se va stabili în Spania, la Madrid, în 1953. Timp de patru ani (1960-1964), a trăit la Paris. Aici, în 1960, a fost distins cu prestigiosul Premiu Literar Goncourt pentru romanul său Dumnezeu s-a născut în exil, scris în limba franceză, premiu care, însă, nu i s-a decernat. Unele ziare de stânga din Franța (L’Humanité și Les Lettres françaises) l-au acuzat de colaborare cu forțele de extremă dreaptă, iar autoritățile comuniste din România au pornit o amplă campanie de discreditare și denigrare a scriitorului, acuzându-l de simpatii legionare. Scriitorul a fost nevoit să refuze acest premiu și a părăsit Franța.

Revenit în Spania, Vintilă Horia a continuat să scrie, fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale exilului literar românesc, cu o creație literară bogată. Opera sa a început să fie cunoscută în România doar după 1990.

AFIS VINTILA HORIA

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

14 − five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

new yorker

New Yorker a anunțat când deschide magazinul din Shopping City Deva

HunedoaraMea.ro14 decembrie 2015
calorifer

Locuitorii din Petroșani racordați la sistemul de încălzire centralizat nu vor avea căldură timp de o zi

HunedoaraMea.ro11 decembrie 2015
lansare mihai petre

Interviuri hunedorene (A)

HunedoaraMea.ro11 decembrie 2015
bani

Bugetarii nu vor avea măriri de salariu în 2016 și nu vor primi tichete de masă, plată pentru ore suplimentare și indemnizații la ieșirea la pensie

HunedoaraMea.ro10 decembrie 2015
ansamblul dragan muntean

Concert de colinde organizat de Ansamblul Profesionist “Drăgan Muntean”, la Teatrul din Deva

HunedoaraMea.ro10 decembrie 2015
pasaport

Program special la Punctul de lucru din Petroșani al Serviciului de Pașapoarte, în perioada sărbătorilor de iarnă

HunedoaraMea.ro10 decembrie 2015
mihai petre

Lansare de carte organizată de Biblioteca Județeană: Mihai Petre, “Interviuri hunedorene”

HunedoaraMea.ro9 decembrie 2015
brazi

DEVA. Comercianții de brazi, mutați de la piață. Vezi de unde poți cumpăra brazi în acest an

HunedoaraMea.ro9 decembrie 2015
lansare Isabela Hasa

Invitație în lumea celor care nu cuvântă (A)

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate