Reputatul dar, totodată, controversatul istoric Lucian Boia, vine la Deva cu prilejul Salonului Hunedorean al Cărții pentru o întâlnire cu cititorii și pentru a-și prezenta volumele „Cum s-a românizat România”, „Primul Război Mondial: controverse, paradoxuri, reinterpretări” și „Suveranii României: Monarhia, o soluție?”, toate apărute la Editura Humanitas.

boiaBiblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura Humanitas din București, organizează în 9 octombrie 2015, de la ora 1800, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu istoricul Lucian Boia care, cu acest prilej, își va prezenta volumele: „Cum s-a românizat România”, „Primul Război Mondial: controverse, paradoxuri, reinterpretări” și „Suveranii României: Monarhia, o soluție?”. Evenimentul va fi prezentat de către directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara.

Reputat istoric, cunoscut deopotrivă în țară și peste hotare, Lucian Boia este o personalitate care în ultimele decenii s-a afirmat prin abordarea unor teme de istorie analizate din unghiuri noi, inedite. Cărțile sale, traduse și în alte limbi – dovadă a aprecierii acestora – au stârnit interesul istoricilor, al specialiștilor, dar și al marelui public dornic să cunoască istoria României și nu numai, cu luminile și cu umbrele ei. Apreciat de foarte mulți, contestat vehement de alții, Lucian Boia este autorul unor lucrări având drept temă istoria ideilor, a imaginarului, mitologiile de diverse tipuri legate, printre altele, de comunism, naționalism, democrație. Trebuie amintite, de asemenea, textele sale ce au drept subiect istoria Occidentului, a unor țări occidentale ca Franța și Germania.

Printre cele mai importante lucrări ale lui Lucian Boia apărute în limba română sunt: „Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”, „Două secole de mitologie naţională”, „Sfârşitul lumii, o istorie fără sfârşit”, „Occidentul. O interpretare istorică”, „Germanofilii. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial”, „De ce e România altfel?”, „Balcic. Micul paradis al României Mari”.

Cărțile lui Lucian Boia dedicate istoriei României au abordat teme mari ale acesteia, teme fierbinți care nu lasă indiferenți nici istoricii, dar nici cititorii obișnuiți, doritori de abordări noi, lipsite de locuri comune și de schematism.

Este ceea ce însuși istoricul Lucian Boia declară: „Cred că trebuie să vorbim despre istorie mai decontractat, mai relaxat, fără să exagerăm sau să ne folosim de tot felul de mituri istorice pentru a ne susţine nişte drepturi pe care în mod evident le avem oricum.”

Monarhia românească și viitorul acesteia, Primul Război Mondial cu controversele și reinterpretările sale, cât și o analiză bazată pe date statistice a configurației etnice a României sunt subiectele pe care Lucian Boia le dezvoltă în cele trei cărți apărute în seria de autor a Editurii Humanitas. Sunt tot atâtea subiecte care îndeamnă la dialog, la polemică bazată pe argument, subiecte care stârnesc pasiuni, dar care nu pot fi lăsate neabordate în profunzime și sub toate unghiurile.

Prezentarea acestor trei cărți la Deva este un moment de mare atracție al Salonului Hunedorean al Cărții și prilej pentru specialiști ce vor fi prezenți, dar și pentru publicul iubitor de istorie, să dialogheze cu o personalitate a culturii române de talia istoricului Lucian Boia.

Comentarii

comentarii

0 comments