Pentru Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva începutul lunii octombrie este pus sub semnul celui mai important eveniment al anului: Salonul Hunedorean al Cărții. Timp de patru zile, între orele 1000 și 2000, primitoarea ambianță a Salle d’Or din incinta Deva Mall va găzdui standurile celor 83 de edituri care au onorat invitația Bibliotecii Județene de a fi prezente la acest Salon.

Din țară, ne onorează cu prezența următoarele edituri:

– din Alba Iulia: Aeternitas;

– din Brașov: Okian;

– din Brăila: Torent Press;

– din București: Academia Română – Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Alias Publishing, All, Art, Asociația Macedonenilor din România, Astro, Cartex, Casa Radio, Corint, Corint Junior, Crime Scene Press, Curtea Veche, Delfin, Diana Press, Energoterm Plus, Flamingo, For You, GBV România, Girasol, Herald, House of Guides, Humanitas, Integral,   JW. Org, Leda, Lider, Litera, Livingstone, Macmillan, Matrix Rom, MM Publications, MMS, Nemira, Nicol, Niculescu, Paideia, Pescăruș, Prestige, Rao, România Press, Saeculum IO, Semne-Artemis, Sigma, Trei, Tritonic, Univers, Univers Enciclopedic Gold, Vinexpert, Vivaldi, Vremea;

– din Cluj-Napoca: Argonaut, Byton Music, C.A. Publishing, Eikon, EMMA, Limes, Mega, Myrobiblion;

– din Deva: Accent Media, Călăuza v.b., Cetate, Danimar, Emia, Gligor Hașa, Karina, Ortoepia, Paula, SENS – Societatea de Educație Nonformală și Socială, SETRAS, Vultur ZM;

– din Focșani: Fundația Cartea Călătoare;

– din Iași: Polirom;

– din Petroșani: Tehno-Art;

– din Pitești: Carminis, Nomina, Paralela 45;

– din Reșița: Tim;

– din Sibiu: Karpaty Music;

– din Simeria: Traian Dorz;

– din Târgoviște: Cetatea de Scaun.

La deschidere, în prezența unui numeros public, de toate vârstele și categoriile ocupaționale, ne-am bucurat de prezența Domnului Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Adrian Nicolae David, care a dorit să ne fie alături și a rostit un cuvânt de salut.

Programul Salonului este, și în acest an, foarte bogat, în fiecare zi urmând să fie organizate lansări de carte și întâlniri cu personalități de anvergură ale culturii: istoricul Lucian Boia și scriitorul și omul politic Markó Béla fiind doar două nume care vor conferi un grad mare de atractivitate manifestării și vor atrage cu siguranță un numeros public.

Standurile de carte prezente la Salon vor oferi iubitorilor de lectură o paletă editorială extrem de bogată: romane şi volume de poezie, cărţi de artă şi călătorii, memorii şi cărţi de istorie, studii etnografice şi cărţi de spiritualitate, manuale şi culegeri pentru toate nivelele de învăţământ, dicţionare diverse şi enciclopedii. Ca de obicei, și la acest Salon, toate categoriile de vârstă și ocupaționale își vor putea găsi cărţile pe care și le-au dorit, la prețuri accesibile.

Salonul Hunedorean al Cărții reprezintă de fiecare dată pentru Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva un prilej special de întâlnire cu prietenii cărții, tot mai numeroși și mai interesați de actul de cultură. De asemenea, suntem foarte bucuroși pentru faptul că un număr atât de mare de edituri au venit la Deva, ceea ce este o dovadă a aprecierii de care se bucură Biblioteca Județeană, organizatoarea acestui important eveniment cultural.

Un moment special în cadrul Salonului l-a reprezentat lansarea volumului V – „Personalități hunedorene” – din lucrarea „Județul Hunedoara, monografie”. A fost o lansare așteptată cu un interes aparte, dată fiind importanța acestei lucrări monografice care încearcă un inventar al marilor figuri, personalități din toate domeniile importante, care s-au născut pe meleaguri hunedorene sau au activat aici. Volumul, într-o excepțională ținută grafică, însumând peste 600 de pagini, este rodul activității unui colectiv pluridisciplinar care a făcut o minuțioasă trecere în revistă a biografiilor și realizărilor unor importante personalități hunedorene. Această monografie adună între copertele sale figurile proeminente ale unor hunedoreni cu care ne mândrim, este o lucrare de referință care, în timp, va fi periodic îmbunătățită și completată.

Includerea personalităților în acest volum s-a făcut după niște criterii riguroase stabilite de coordonatorii volumului, criterii care au pus, desigur, accentul pe realizările și afirmarea fiecărei personalități în domeniul său de activitate. Am încercat să nu ne abatem de la aceste criterii, iar timpul va fi acela care va decide, în final, valoarea și perenitatea unei personalități.

Un alt element de noutate pe care îl reprezintă monografia personalităților este gruparea acestora după criteriile Clasificării Zecimale Universale cu care operează orice bibliotecă din lume. Am considerat că, în acest fel, oferim o mai bună orientare celor care vor să cunoască domeniile în care s-au remarcat personalitățile hunedorene și de aceea volumul se deschide cu capitolul dedicat jurnaliștilor și se încheie cu istoricii hunedoreni.

Impresionează galeria de nume mari cu care se mândrește județul, nume incluse în volum, de la Iancu de Hunedoara și Gabriel Bethlen la Aurel Vlaicu, Densușieni, Sigismund Toduță, dar și numele noi, care au fost consemnate pentru prima dată într-o lucrare monografică elaborată de bibliotecă, includerea acestora făcându-se prin strădania colectivului de coordonatori.

Cu siguranță, volumul pe care l-am realizat conține o mare cantitate de informație, dar el nu are pretenția că este un corpus exhaustiv de biografii, este o lucrare perfectibilă și supusă unor inevitabile imperfecțiuni. Dar numele noi de personalități remarcabile care au fost incluse în acest volum – artiști plastici, scriitori, profesori, intelectualitate tehnică, personalități ecleziastice, medici etc. – prezintă pentru coordonatorii volumului un prilej de reală satisfacție.

Un alt moment special l-a reprezentat aniversarea revistei Vox Libri. În această toamnă   s-au împlinit 10 ani de la apariția primului număr al revistei Bibliotecii Județene, aniversare ce a fost marcată în programul Salonului printr-un moment special dedicat îndrăgitei reviste. Au luat parte realizatorii revistei, numeroși colaboratori care și-au pus semnătura, de-a lungul acestor ani, în paginile ei, precum și numeroșii cititori ai acesteia.

Revista Vox Libri, prin însuși numele care i s-a dat cu zece ani în urmă, a încercat, și a reușit, să devină o adevărată voce a cărții. Fără a neglija articolele de specialitate biblioteconomică, fiind revista unei biblioteci publice, revista acordă spații ample articolelor de cultură, eseurilor care analizează lectura, recenziilor și personalităților culturale aniversate sau comemorate. Nu lipsesc notele de drum, descrierile unor mari biblioteci din lume, precum și articole dedicate tradițiilor și obiceiurilor din satele hunedorene. De la bun început, ne-am bucurat de colaborarea unor personalități importante din țară și din județ. Nume ca Alex. Ștefănescu, Mihail Diaconescu, Victoria Dimitriu, Radu Cârneci, Dorin N. Uritescu onorează paginile revistei. De asemenea, scriitorii hunedoreni au mereu deschise paginile acestei publicații, printr-o rubrică specială ce le este rezervată, iar semnături ca Sânziana Batiște, Radu Ciobanu, Ladislau Daradici, Dumitru Hurubă, Mariana Pândaru, Paulina Popa, Constantin Stancu etc. îi bucură pe cititorii noștri.

Strădania realizatorilor revistei a fost răsplătită pe plan național cu prestigiosul premiu pentru cea mai bună revistă de bibliotecă, premiu oferit de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Colaborarea unor mari personalități culturale este onorantă pentru revista Vox Libri și dorim, la rândul nostru, ca acești colaboratori să se simtă onorați pentru că le găzduim articolele. Acest lucru îl putem obține doar realizând numere de revistă tot mai bune, cu o ținută calitativă ridicată, care să se remarce în peisajul editorial românesc.

Salonul Hunedorean al Cărții a fost așteptat, și în acest an, cu aceeași nerăbdare și bucurie de către cei care iubesc cărțile și doresc să cunoască cele mai noi apariții editoriale din țară și din județ. An de an ni se confirmă faptul că dragostea pentru carte nu dispare, că tot mai mulți sunt cei care caută lumea cărților, care citesc și vor să fie cât mai mult în preajma acestora. Ca de fiecare dată, și în acest an standurile editurilor sunt bogate, diverse, oferta editorială venind în întâmpinarea tuturor gusturilor și, deloc de neglijat, cărțile vor putea fi cumpărate cu consistente reduceri de preț.

Comentarii

comentarii

0 comments