Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dat startul celei de-a treia ediții a îndrăgitului și, deja, tradiționalului concurs de cultură generală „Citești și câștigi!”, care și-a propus de la bun început să testeze cunoștințele de cultură generală ale elevilor de la colegiile și liceele din județul Hunedoara.

Cititul este condiția de bază în formarea unei culturi generale solide cu care orice tânăr trebuie să se prezinte în lume, mai ales într-o lume dinamică și în plină schimbare, ca cea în care trăim. Numai citind zi de zi, din domenii cât mai variate, tinerii pot să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să știe să navigheze, nu numai pe internet, ci și printre miile de pagini care le vor îmbogăți cunoștințele despre evenimente, personalități, curente artistice, literare etc.

Concursul nostru, așa cum este gândit și organizat, se bazează atât pe cunoștințele dobândite de concurenți la școală, cât și pe ceea ce vor afla după parcurgerea bibliografiei aferente domeniilor și temelor stabilite pentru concurs. Este o bibliografie amplă, complexă, pentru toate cele cinci domenii ce fac obiectul concursului, pe care dacă o vor parcurge atent, vor avea toate șansele să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului nostru: Citești și câștigi!.

Desigur, pornind de la temele din care se vor adresa întrebări, concurenții acestui concurs vor avea deplina libertate de a căuta informații, de a merge pe firul lor, din aproape în aproape și în profunzime, cu alte cuvinte de a citi mult și cu folos. Oare nu la asta ne îndemna și cronicarul Miron Costin atunci când, cu peste 300 de ani în urmă, ne spunea că „nu este pe lume mai cu folos zăbavă decât cetitul cărților”?

Prin urmare, importanța acestui concurs este foarte mare, participând, elevii vor acumula multe cunoștințe care o să le fie de folos în viață, vor așeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii lor generale. Într-o lume în care informația se propagă mai rapid decât gândul, pentru a folosi o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informații din cele mai importante domenii ale cunoașterii umane este o necesitate.

Biblioteca Județeană, ca instituție de cultură a județului, ca instituție formatoare în domeniul culturii, dar și al educației, a înțeles perfect această necesitate, motiv pentru care a inițiat și organizat acest concurs de mare anvergură și cu mare impact atât în rândul elevilor, cât și al publicului larg.

Chiar dacă este un concurs de cultură generală, el se va desfășura după modelul unui campionat sportiv, pentru că vor exista grupe preliminare, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare.

Fiecare echipă este formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezerve și un profesor coordonator. Acesta va comunica componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componența echipei, la solicitarea liderului acesteia, cu mențiunea ca rezerva să rămână în echipă până la finalul confruntării respective.

Grupe

Colegiile şi liceele înscrise la concurs au fost împărţite în șase grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare.

Sferturi

Cele șase echipe care au ajuns în sferturi vor fi repartizate electronic, în două grupe, A și B. Din sferturi se vor califica în semifinale primele două clasate. La fel în cazul unei situații de egalitate, vor fi luate în considerare răspunsurile corecte.

Semifinale

În semifinale, prima echipă clasată din grupa A se va confrunta cu echipa situată pe locul doi în grupa B, iar ocupanta locului doi din grupa A, va întâlni echipa clasată pe locul întâi din grupa B.

Finale

Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar celelalte două îşi vor disputa locul 3.

Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii: Științe, Artă/Sport, Literatură, Geografie, Istorie.

În cadrul fiecărui domeniu există şase teme de cultură generală pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. Concursul fiind pe teme de cultură generală, întrebările vor viza cunoştinţele acumulate de elevi de-a lungul anilor, şcolar sau extraşcolar.

La fiecare întâlnire va fi obligatoriu ca echipele să răspundă la 40 de întrebări din toate cele cinci domenii, din fiecare domeniu vor fi câte opt întrebări. Într-o confruntare se vor putea alege doar patru teme din cele șase existente în cadrul aceluiași domeniu. Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.

Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe un ecran de proiecție. Pentru ambele echipe, liderul de grup va nota răspunsul pe o tăbliță pusă la dispoziție de către organizatori, iar la expirarea timpului, va arăta răspunsul. Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1 minut.

Un răspuns corect=1 punct. Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.

În clasamentul general pe grupe, pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda 3 puncte, echipele aflate la egalitate vor primi 1 punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.

În caz de neprezentare, echipa absentă va fi declarată învinsă, iar echipa prezentă va primi 3 puncte în clasamentul pe grupă (40 de răspunsuri corecte).

La finalul etapei de calificare se realizează un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului. În cazul unei situații de egalitate la finalul etapei de calificare, departajarea se va face în funcție de numărul răspunsurilor corecte.

În cazul unei situații de egalitate în sferturi, semifinale și finale, stabilirea echipei câştigătoare se va face prin mai multe întrebări de departajare alese de către organizatori.

Echipele ajunse în finale vor răspunde la un set de 40 de întrebări de cultură generală alese de organizatori din cele 5 domenii, care vor fi obligatorii.

Pe parcursul confruntărilor echipele vor putea veni însoțite de un grup de susținători de la fiecare colegiu/liceu.

Pentru aprofundarea temelor se poate folosi orice sursă de informare şi documentare care abordează subiectul respectiv. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împreună cu bibliotecile publice din județ vor pune la dispoziția participanților o bibliografie orientativă, care nu este obligatorie.

La acest concurs s-au înscris 17 colegii și licee din județul Hunedoara: Colegiul Național „Avram Iancu” Brad, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan.

Au fost puse în joc premii în valoare de aproximativ 40.000 lei, sumă concretizată în cele 8 biciclete pentru locul I, 8 tablete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 136 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care  vor fi atribuite concurenților, prin tragere la sorți, chiar în ziua finalei.

Dar dincolo de premii, marele câștig al acestui concurs îl reprezintă cunoștințele pe care elevii participanți le vor dobândi după ce vor parcurge diverse surse de informare.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Carmen Drăgoi, bibliotecar, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.

Va fi o competiție serioasă, nu va fi ușoară, dar calea spre succes este presărată cu spini, este o cale pe care o vor străbate cu fruntea sus și cu multe cunoștințe acumulate. Fie ca cei mai buni să câștige!

Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inapoi Sus