În anul 2011, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara–Deva a lansat o provocare tuturor bibliotecilor publice din județ, biblioteci pe care le coordonează sub aspect metodologic, profesional: organizarea concursului „Bibliotecile anului”.

Acest concurs profesional interbibliotecar a avut de la bun început drept scop crearea unui spirit de competiție, de emulație și de stimulare a inițiativei fiecărei biblioteci publice care servește o comunitate locală din județ. Bibliotecile publice au devenit, în ultimii ani, veritabile centre culturale și de informare, tot mai mult căutate de un public divers și numeros. Serviciului tradițional de împrumut de carte i s-a adăugat un portofoliu de activități pe care fiecare bibliotecă le organizează, ținând seama de cerințele și orientările publicului care frecventează biblioteca. Această competițe dintre biblioteci a dus la o îmbunătățire de la an la an a calității muncii bibliotecarilor angrenați în acest concurs, fapt reflectat în sporirea numărului de evenimente și manifestări cultural-educative organizate, în creșterea exigenței față de propria activitate a bibliotecarilor care s-au preocupat tot mai serios de formarea lor profesională în pas cu cerințele unei societăți informatizate. Nu în ultimul rând, s-a lărgit gama serviciilor noi pe care bibliotecile le-au pus la dispoziția cetățenilor, servicii gratuite și bine organizate. La orice nivel funcționează (municipiu, oraș, comună), biblioteca devine tot mai mult punctul spre care gravitează toți cei care doresc să se informeze, să citească, să aibă acces la internet, să participe la evenimente culturale etc.   

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care oferă coordonare metodologică, profesională bibliotecilor publice din județ, a fost în contact permanent cu toate bibliotecile publice și a monitorizat obiectiv și competent performanțele bibliotecilor pentru ca, într-adevăr, concursul „Bibliotecile anului” să fie câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale.  

Și în acest an, criteriile stabilite au fost cele urmărite de noi încă de la prima ediție: calitatea activității fiecărui bibliotecar, aptitudinile de organizare și comunicare, grija faţă de bibliotecă, capacitatea bibliotecarilor de a atrage cât mai mulţi utilizatori ai bibliotecii, spiritul de iniţiativă în organizarea unor acțiuni cât mai interesante și utile pentru locuitorii comunităţii locale în care funcționează biblioteca, gama cât mai variată de servicii oferite utilizatorilor bibliotecii.

Pentru anul 2015, bibliotecile publice au prezentat în plus și un portofoliu de activități cultural-educative, de informare, oferite comunității locale, acest portofoliu fiind analizat de Biblioteca Județeană care a ținut cont de el în premierea bibliotecilor. După evaluarea rezultatelor obținute, a criteriilor stabilite, pe „podiumul de premiere” au urcat următoarele biblioteci:

-         La categoria biblioteci municipale, Biblioteca Municipală Hunedoara;

-         La categoria biblioteci orășenești, Biblioteca Orășenească Petrila;

-         La categoria biblioteci comunale, Biblioteca Comunală Romos.

Chiar dacă premiile prin care se recompensează cele mai bune biblioteci publice au doar o semnificație simbolică, reprezintă o răsplată morală și o notă maximă acordată bibliotecilor care s-au evidențiat prin rezultate notabile. Această recunoaștere înseamnă foarte mult pentru fiecare bibliotecă, pentru fiecare bibliotecar care, cu dedicație și profesionalism, face zi de zi muncă de informare în multiple domenii, în beneficiul cetățenilor din localitate.

Nu a fost ușor, nici la această ediție, să declarăm, dintre cele 54de biblioteci publice din judeţ, pe cele care s-au dovedit a fi cele mai bune. Aceasta deoarece activitatea tuturor bibliotecilor s-a desfășurat la un înalt nivel calitativ, cu bibliotecari implicați puternic în viața comunității, cu activități diverse și atractive, cu o conectare permanentă la actualitate, pentru ca utilizatorii să fie cât mai bine informați.

Pe măsură ce acest concurs se desfășoară, suntem tot mai convinși de utilitatea lui, deoarece bibliotecile publice sunt tot mai responsabile, tot mai interesate să fie veritabile centre culturale în localitățile în care funcționează. 

Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inapoi Sus