Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat o nouă întâlnire cu scriitorului-actor Edy Moțățăianu care, în eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall, și-a lansat noul volum de proză intitulat „Hiperboreea. Ținutul Uitat. Sezonul I: Răzbunarea Ursitoarei. Și totul va fi altfel…”.

Pasionat de literatura pentru copii, de lumea basmelor și a feeriei, Edy Moțățăianu a oferit, de-a lungul anilor, o serie de cărți dedicate celor mai tineri cititori. Pe lângă pasiunea pentru scris, Edy Moțățăianu este și animatorul trupei de teatru „Cu Moț… în Frunte” care, de fiecare dată, își încântă publicul cu verva și talentul de care dă dovadă. Așa cum singur se definește,  Edy Moțățăianu este prietenul copiilor „de la 3 la 93 de ani”. De-a lungul anilor, am avut prilejul să luăm parte la lansări de cărți, de piese de teatru ce poartă semnătura Edy Moțățăianu, evenimente care de fiecare dată au atras un număr mare de iubitori ai literaturii, ai teatrului, un public divers, de toate vârstele.  

Volumul „Hiperboreea. Ținutul Uitat. Sezonul I: Răzbunarea Ursitoarei. Și totul va fi altfel…” este o invitație în lumea plină de mister a legendelor și basmelor de sorginte autohtonă, cu rădăcini în legendele geto-dacilor. Capitole precum: Hiperboreea, Kogaionon, Ktistaii și Gebeleizis, Sfânta Duminică, Scorpia, Dordebine și Tainele Cele Fără De Preț, Axa Lumii, Doina și Pasărea Măiastră, Soarele și Zâna Florilor, Cicoarea, Porunca lui Gebeleizis, Ileana Cosânzeana și Iana Sânziana, Făt Frumos și Semnele Cele Fără De Înțeles, Muncile, Vasiliscul, Fata Apei Morții și Ouăle Magice, Fântâna De Cleștar și Apa Cea Viu Bolborosituare, Statu Palmă Barbă Cot și Spiridușii, Mândra Zână a Florilor și Luceafărul din Zori, Mămuica și Zburătorul, Mărțișor, Dragobete și Dordebine, Mai Crâncenul și ajutorul nesperat, Dak E, Sha Zana Zineta și Prințesele, Răzbunarea Ursitoarei dovedesc interesul și pasiunea autorului pentru lumea plină de mister a personajelor românești de legendă.

Concepția volumului este originală, este un dialog purtat cu un interlocutor – copil, fiica autorului, care pune întrebări, îl întrerupe pe narator și cere în permanență lămuriri legate de cele întâmplate în poveste, de personajele ale căror fapte le urmărește cu sufletul la gură.

Și de această dată, harul literar și imaginația autorului, Edy Moțățăianu, dragostea lui pentru copii, pentru minunata lor lume cu basme, legende și povești, au făcut să ne bucurăm împreună de o nouă creație și un minunat dar oferit copiilor, dar nu numai lor, ci tuturor celor care vor să viseze, să călătorească cu imaginația într-o lume fantastică. Literatura lui Edy Moțățăianu ne poartă pe toți în lumea copilăriei, redevenim și noi acei copii inocenți și curioși, cu suflet curat, care am fost odată.

Nu e deloc ușor să fii scriitor pentru copii. Ei sunt exigenți, nu pot fi păcăliți, detectează imediat orice lipsă de sinceritate, sunt onești și cer la rândul lor onestitate din partea scriitorilor care li se adresează. Edy Moțățăianu știe și înțelege foarte bine acest lucru, el iubește foarte mult copiii și știe să folosească limbajul care le merge direct la suflet. Dovadă este și această carte pe care o putem considera exemplară în creația literară de până acum a autorului, care merită toate felicitările și mulțumirile noastre și, în mod deosebit, ale copiilor pe care îi iubește atât de mult.  

Și, pentru că Edy Moțățăianu

 a trăit ani buni în lumea fascinantă a teatrului, în mediul artistic, a stat în lumina rampei, a cunoscut rigorile interpretării unui text dramatic, a știut ce înseamnă viața din culise, a creat o îndrăgită trupă de teatru, „Cu Moț… în Frunte”, care îl însoțește și care dă culoare întâlnirilor. Și la această întâlnire, trupa a oferit un moment artistic special, răsplătit cu aplauzele publicului. Un alt moment a fost susținut de Asociația Terra Dacica Aeterna.

La finalul evenimentului a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către Edy Moțățăianu.

Ioan Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inapoi Sus