An de an, Ziua Internațională a Copilului ne aduce împreună cu cei mai tineri cititori ai bibliotecii noastre, cititori care, de peste trei decenii, sunt angrenați în cel mai longeviv concurs inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva: Trofeul Micului Cititor. Acesta este un concurs original și incitant, menit să-i atragă pe copii spre lectură, să le dezvolte simțul artistic, să-i familiarizeze cu modul în care ia naștere o carte. Pe baza cărților intrate în bibliotecă în ultimul an, micii cititori, împreună cu juriul, au desemnat cel mai iubit autor de cărți pentru copii, cel mai bun ilustrator de cărți pentru copii, cea mai îndrăgită editură de cărți pentru copii.

De-a lungul anilor, numeroși scriitori, ilustratori – hunedoreni și din alte județe – s-au bucurat de sufragiul micilor noștri cititori, edituri de prestigiu la rândul lor fiind răsplătite cu acest inedit și îndrăgit Trofeu al Micului Cititor. An de an, organizăm, cu acest prilej, o festivitate de mare anvergură, pregătită din timp, unde invităm copiii, învățătorii, scriitorii, ilustratorii, reprezentanții editurilor.

Anul acesta, la a XXXVI-a ediție a Trofeului Micului Cititor, ne-am întâlnit din nou în Sala Mare a Teatrului de Artă Deva, mereu neîncăpătoare la activitățile cu copiii, unde a avut loc festivitatea de înmânare a trofeelor la toate secțiunile concursului.

Trofeul Micului Cititor s-a dovedit a fi una dintre modalitățile eficiente prin care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva  și-a propus, și a reușit, să dezvolte dragostea pentru lectură, pentru carte, în rândul celor mai tineri cititori ai noștri.

Trofeul Micului Cititor este și un prilej de cunoaștere, de interacționare și de stabilire a unor solide legături între micii cititori, scriitori, ilustratori, editori, toți aceștia fiind verigile unui veritabil lanț cultural pe care Biblioteca noastră l-a construit de-a lungul celor 36 de ediții organizate până acum.

La Secțiunea Cel mai bun autor de cărți pentru copii au fost nominalizați următorii autori:

  • Simona Epure

pentru cartea „Coșul cu pisici”, București, Editura All, 2015;

  • Ioana Nicolaie

pentru cartea „Ferbonia”, București, Editura Arthur, 2015;

  • Adina Popescu

pentru cartea „O istorie secretă a Țării Vampirilor”, vol. 1 „Cartea pricoliciului”, București, Editura Arthur, 2015.

La această secțiune trofeul a mers la scriitoarea Adina Popescu, pentru cartea „O istorie secretă a Țării Vampirilor”, vol. I „Cartea pricoliciului”, București, Editura Arthur, 2015. Acest prim volum al trilogiei fantastice „își propune să salveze mituri și personaje sortite să dispară, dacă nu sunt povestite”. Cartea este captivantă, dincolo de povestea dintre filele ei, și prin îndemnul original și surprinzător pe care îl primesc copiii, din prima pagină a cărții, de a sublinia cu roșu pasajele care li se „par a fi în neregulă” și să se adreseze Oficiului pentru Depistarea Falselor Povești și Istorii pentru ca, împreună cu autoarea, să lupte „pentru povești corecte, cu acele finaluri fericite pe care ni le dorim cu toții”.

La Secțiunea Cel mai bun ilustrator de cărți pentru copii nominalizările au fost următoarele:

  • Amalia Dulhan

pentru ilustrațiile din cartea „O istorie secretă a Țării Vampirilor”, vol. 1 „Cartea pricoliciului”, București, Editura Arthur, 2015;

  • Cristiana Radu

pentru ilustrațiile din cartea „Luli și căsuța din copac ”, București, Editura Cartea copiilor, 2015;

  • Anca Smărăndache

pentru ilustrațiile din cartea „Ferbonia”, București, Editura Arthur, 2015.

Juriul a acordat trofeul doamnei Anca Smărăndache pentru frumoasele ilustrații din volumul „Ferbonia” al scriitoarei Ioana Nicolaie, cea care a transpus în contur și culoare „năzărirea” povestirilor „ferbonene” ale autoarei. După frumoasele ilustrații realizate cărților lui Dickens, Mark Twain, Andersen, Francesca Lombardo, Petre Crăciun, artista i-a încântat pe bună dreptate și pe micii noștri cititori din Deva, cu originalitatea și căldura imaginilor. Cum se ilustrează o carte, ce înseamnă să fii ilustrator, cum se realizează legătura dintre text și imagine, toate acestea le-am aflat de la doamna Anca Smărăndache.

La Secțiunea Cea mai bună editură de cărți pentru copii s-au aflat în competiție următoarele edituri:

  • Editura Arthur din București;
  • Editura Litera din București;
  • Editura Tehno-Art din Petroșani.

Trofeul s-a îndreptat spre Editura Litera din București, una dintre cele mai îndrăgite edituri din România, cu un impresionant palmares de carte pentru copii, cu numeroase colecții atractive pentru tinerii noștri prieteni, cea mai recentă fiind colecția Clasici Litera Junior.

A devenit deja o tradiție ca, odată cu decernarea celor trei trofee, să acordăm în fiecare an un trofeu special și pentru cel mai fidel cititor al nostru, iar aici am avut de ales între:

  • Andreea Mateș, elevă la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, clasa a III-a;
  • Sara Șimon, elevă la Colegiul Național „Decebal” Deva, clasa a V-a B;
  • Maria Vaidasigan, elevă la Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna” Deva, clasa a VII-a B.

Trofeul a fost acordat elevei Maria Vaidasigan, cu toate binemeritatele felicitări pentru dragostea cu care se apropie de universul cărții și al lecturii.

Oferim acest premiu întotdeauna cu mare bucurie pentru că prin el ne convingem de prietenia și fidelitatea celor mici, de dragostea lor pentru lectură.

Organizarea acestui atractiv concurs, Trofeul Micului Cititor, nu ar fi posibilă fără implicarea entuziastă a cadrelor didactice, cele care zi de zi au fost alături de elevii lor și le-au insuflat dragostea pentru citit. Munca lor neobosită, plină de dăruire, devotamentul pe care îl dovedesc an de an pentru educarea și modelarea copiilor pe care îi au în grijă, s-au bucurat mereu de aprecierea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De aceea, în finalul manifestării, le-am mulțumit doamnelor învățătoare pentru strădania lor de zi cu zi, pentru munca depusă alături de elevii lor pentru a-i face să îndrăgească lectura, pentru a le dezvolta gustul pentru frumos și pentru literatura de bună calitate și le-am oferit diplome și plachete.

Manifestarea a fost presărată cu momente artistice susținute de grupul de gimnastică aerobică al Colegiului Național Sportiv „Cetate” Deva, condus de doamnele profesoare Georgeta Lavinia Cosma și Mădălina Susan.

Toți copiii prezenți au primit din partea Bibliotecii Județene baloane și dulciuri.

Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus