Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 14 octombrie 2016, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, o întâlnire cu scriitorul, filosoful, muzicianul și profesorul Gabriel Petric, care va fi sărbătorit cu prilejul împlinirii, în această toamnă, a vârstei de 60 de ani.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană îi va dărui omului de cultură Gabriel Petric o amplă biobibliografie. Pornind de la cele două pasiuni ale acestuia – filosofia și muzica -, biobibliografia poartă titlul semnificativ Logos și melos.

Născut la 15 octombrie 1956, la Deva, a urmat Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăştie, promoţia 1975, după care a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, Secţia Română-Franceză, promoţia 1979, cu lucrarea de licență Teorii româneşti despre conceptul de tragic. În anul 2012 a obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureș cu teza Viziune şi spirit tragic în literatura română a secolului XX. Este profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din Orăştie.

Preocupat de filosofie, a debutat editorial în revista clujeană „Echinox” (1978), cu eseul Revelaţie şi ironie la Hermann Hesse şi Elias Canetti. A fost redactor al revistei „Echinox” (1978-1980), redactor-șef la „Revista Orăștiei” (1989-1991), redactor la revista „Semne” (1999-2011).

În perioada 1982-2003 a fost colaborator al Cenaclului „Agora” şi al Cercului de filosofie „Kairos” (Sighişoara). Din 2012 este membru al Asociației Române de Istorie a Presei.

Pasionat de muzică, a desfășurat o bogată activitate de chitarist ca lider al grupului pop-rock „Echinox” (1980-2006), a scris studii de muzicologie, un manual de chitară, fiind și membru în colectivul de redacție al revistei „Sunete” din Brașov (din 2002). În perioada 1991-1998 a fost corespondentul în România al revistei „Musikblatt” din Germania și în anii 1992-2003 a fost membru al Guild of American Luthiers (S.U.A.) şi al Galpin Society (Anglia).

A colaborat la revistele: Echinox, Napoca universitară, Vatra, Steaua, Arhipelag, Familia, Discobolul, Altarul Banatului, Examene, Poesis, Euphorion, Paralela 45, Actualitatea muzicală, Pop, Rock & Show, Prin Rock, Tomis, Semne, Guitar International (Anglia), American Lutherie (SUA), Musikblatt (Germania), Das Instrumentenbau Zeitschrift (Germania), Galpin Society Journal (Anglia).

A participat la numeroase conferințe și simpozioane internaționale pe teme de muzică în țară și în străinătate. Dintre lucrările publicate se pot aminti: Manual de chitară (Bucureşti, 1993); Tragicul şi creştinismul. Pe firul cugetării critice şi teologice româneşti (Deva, 2005); Jarul din zăpada sclipitoare. Revederi cu Noica (Cluj-Napoca, 2009); Viziune și spirit tragic în literatura română a secolului XX (Cluj-Napoca, 2014).

Biobibliografia Logos și melos este prima biobibliografie pe care Biblioteca Județeană i-o alcătuiește omului de cultură Gabriel Petric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus