La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul volumului „Cretă color”.

Începutul lunii decembrie ne-a oferit bucuria unei noi întâlniri cu dascălul și scriitorul Mihai Petre, care și-a lansat noul volum de proză intitulat Cretă color, lansare organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Prietenii scriitorului, elevi și profesori, au venit în număr mare la acest important eveniment cultural.

Volumul, având drept subtitlu „Amintiri din cancelaria…, nu doar hunedoreană!”, cuprinde o serie de proze a căror temă principală o reprezintă amintirile autorului din îndelungata lui viață de dascăl, evocarea unor colegi de breaslă, rememorarea unor momente din îndelungata lui carieră petrecută la catedră. Autorul redă și reînvie, cu talent și de multe ori cu umor, atmosfera din învățământul românesc înainte de momentul 1989, modul în care profesorii și elevii au rezistat rigorilor acelor vremuri, dar și transformările suferite de viața școlară în ultimii 25 de ani.

Mihai Petre a consemnat, ca martor fidel, tot ceea ce i s-a părut caracteristic și definitoriu pentru viața școlară românească în cele peste patru decenii cât a predat limba și literatura română zecilor de generații de elevi. Acești elevi, există mărturii, au păstrat o minunată amintire dascălului lor, au devenit oameni de cele mai diferite profesii – medici și scriitori, ingineri și profesori – care au învățat să iubească și să prețuiască literatura română, să respecte limba română. A fi fostul elev al profesorului Mihai Petre reprezintă o carte de vizită de o excepțională valoare, o mândrie deosebită.

Cartea scrisă de Mihai Petre este o mărturie a dragostei acestuia pentru profesia, pentru vocația de dascăl, o meserie nobilă și plină de responsabilitate. Cum însuși autorul mărturisește, explicând titlul volumului, a scris această carte „… cu bucuria de a fi aruncat o lumină asupra oamenilor care, în ciuda recunoscutelor limite ale ființei, au dat viață și identitate cancelariei, consumându-se când ca o cretă albă, ale cărei urme adânci s-au înscris în destinele foștilor elevi, când ca una colorată, ale cărei nuanțe s-au pierdut în amintire ca și cei care le-au marcat…”.

Cu siguranță, cei care vor citi cartea domnului Mihai Petre își vor aduce aminte, cu nostalgie și recunoștință, de dascălii pe care ei înșiși i-au avut, dascăli de la care au învățat ce înseamnă respectul pentru școală, pentru carte, pentru învățătură, ce înseamnă să fii Om. Această carte este o adevărată pledoarie pentru școala românească și pentru cei care o slujesc, este un semn de prețuire și respect pentru toți cei care au slujit, cu cinste și devotament, catedra, și au lăsat urme adânci, din cretă, albă sau colorată, în sufletele zecilor de generații pe care le-au educat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus