COMUNITATE

Eminescu, mereu aproape (A)

Eminescu, mereu aproape (A)

De-a lungul anilor, din activitățile culturale organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva nu a lipsit niciodată omagierea Poetului Național, Mihai Eminescu și, an de an, am celebrat la 15 ianuarie, cu dragoste și prețuire, ziua sa de naștere, zi devenită Ziua Națională a Culturii Române.

Pentru noi, pentru toți românii, oriunde ne-am afla, ziua de 15 ianuarie este ziua în care a pornit Luceafărul spre nemurire și glorie. Chiar dacă, an de an, îl serbăm pe Mihai Eminescu, îi onorăm așa cum se cuvine memoria la mijloc de ianuarie, el este prezent în permanență în sufletele noastre și versurile lui ne însoțesc mereu.

Statuia lui Eminescu din Parcul Cetății, locul întâlnirilor noastre din fiecare miez de ianuarie, a devenit un loc-emblemă pentru Deva, locul care strânge laolaltă iubitorii de poezie, iubitorii de vers eminescian. Venim aici pe orice vreme, în zăpadă, pe ger, pe ploaie și vânt, venim ca să fim și mai aproape de moștenirea pe care ne-a lăsat-o marele poet, o moștenire pe care avem datoria de a o păzi cu sfințenie și de a o preda generațiilor ce vor veni după noi. Numărul mare de elevi de la colegiile, liceele și școlile din Deva – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna”, Școala Primară „Samuel” – veniți în ziua de 15 ianuarie la statuia poetului, a fost, și în acest an, o dovadă a faptului că Eminescu e veșnic tânăr, că amintirea lui nu piere și poezia lui este îndrăgită și înțeleasă de tot mai mulți tineri.

Oricât am vorbi despre Eminescu, tot nu e suficient dacă dorim să-i subliniem importanța uriașă pe care o are în civilizația românească. Marele nostru poet Tudor Arghezi a sintetizat cum nu se poate mai bine tot ce a însemnat, ce înseamnă și va însemna pentru noi Eminescu: „A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă … Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea. (…) Trebuie vorbit pe șoptite … Într-un fel, Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc.” Și, mai adaugă poetul, „fiind foarte român, Eminescu e universal”, caracterizare devenită emblematică atunci când este evocat Poetul nostru național. Și, alături de Tudor Arghezi, au fost numeroși scriitorii, filosofii, criticii literari, istoricii care s-au aplecat asupra operei lui Eminescu: Alexandru Vlahuță, Constantin Noica, Emil Cioran, George Călinescu, Mircea Eliade, Nicolae Iorga, Zoe Dumitrescu-Bușulenga și mulți alții care au fost animați și motivați de dragostea și admirația față de acest „om deplin al culturii române”.

Toți cei care s-au adunat în ziua de 15 ianuarie la poalele Cetății au venit călăuziți de dragostea față de Eminescu. Această dragoste o poartă în suflet, de peste 120 de ani, generații întregi de români. Fiecare generație a fost crescută și educată în cultul lui Eminescu, putem spune că Eminescu a fost icoana sfântă a poporului nostru, o icoană de care nu s-a despărțit niciodată, nici în anii negri în care creația poetului a fost trunchiată, mutilată, denaturată. Poezia lui a rămas mereu proaspătă, mereu nouă, deși aceeași de zeci de ani. Versul lui Eminescu îl recunoaștem în orice limbă ar fi tălmăcit, muzicalitatea și ritmul poeziei sale reprezintă emblema care o face unică pe orice meridian al lumii.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează an de an aceste manifestări dedicate Poetului nostru național și ne bucurăm de colaborarea unor dascăli excepționali, a unor scriitori care ne sunt mereu alături, de prezența unor artiști care ne aduc mai aproape versul eminescian. Momentele pe care le oferim le dorim cât mai reușite, dorim ca aceia care iau parte la această întâlnire din miez de ianuarie să poarte multă vreme în suflet ecourile poeziei marelui nostru poet.

Anul acesta am organizat deja a VII-a ediție a manifestării Eminesciana pe care de această dată am așezat-o sub semnul celebrului vers Trecut-au anii…, menit să sublinieze perenitatea operei lui Eminescu și faptul că, pe măsură ce timpul trece, Poetul Național este tot mai îndrăgit, iar creația lui rămâne veșnic vie și actuală.

Nu întâmplător, din anul 2010, ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii lui Eminescu, a fost declarată Ziua Culturii Naţionale Române, pentru că Eminescu reprezintă tot ce a dat mai bun și mai valoros acest popor tezaurului cultural național și internațional.

La statuia lui Eminescu din Parcul Cetății a avut loc o evocare a acestuia,    s-au spus cuvinte calde despre opera și moștenirea pe care a lăsat-o poporului român. Scriitorul și dascălul Gligor Hașa a rostit, cu emoție și bucurie, gânduri pline de sensibilitate despre locul pe care Eminescu îl ocupă în cultura noastră. Momentul artistic care a încheiat manifestarea din Parcul Cetății a fost o îngemănare de vers și muzică. Artistele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr au recitat poeziile Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!, Trecut-au anii…, Odă în metru antic și Revedere, iar pioșenia și sensibilitatea regăsite în interpretarea Coralei Bisericii „Bunavestire” din Deva, dirijată de prof. Gelu Onţanu-Crăciun, au adus un plus de farmec pieselor Revedere, Somnoroase păsărele, Sara pe deal și Rugăciune.

 

După depunerea unor buchete și jerbe de flori la statuia poetului, o parte din cei  prezenți au mers la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, unde au avut prilejul să admire o interesantă și bogată expoziție de carte cu volume din opera eminesciană. Expoziția a cuprins colecția unei bibliofile iubitoare a operei poetului, zeci de volume de versuri și critică eminesciană adunate o viață întreagă de doamna Delia Alic, posesoarea uneia dintre cele mai bogate colecții de carte eminesciană, de volume publicate în țară și străinătate. Deși, prin profesiunea de economist s-ar putea crede că preocupările literare nu-i sunt familiare, doamna Delia Alic demonstrează, prin competența, pasiunea și priceperea cu care și-a alcătuit colecția, că Eminescu este iubit, studiat și înțeles de oameni cu cele mai diverse preocupări și profile. Cei prezenți au admirat numeroasele volume ce alcătuiesc această splendidă colecție de carte bibliofilă.

 

Manifestările dedicate lui Eminescu s-au încheiat în eleganta Salle d’Or din incinta Complexului Deva Mall, unde a fost organizat concursul „Nemuritorul Eminescu”, la care au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.

Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre colegiile și liceele devene participante.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, șefa Serviciului de Relații cu Publicul, Luminița Vulcan, și Carmen Drăgoi, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe aparținând colegiilor/liceelor din Deva:

Locul I – Colegiul Național „Decebal” Deva;

Locul II – Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva;

Locul III – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, interesați, foarte serioși în tratarea unui subiect atât de îndrăgit și de important pentru noi toți.

 

Totodată, în secțiile și filialele bibliotecii au fost amenajate expoziții de carte despre Eminescu, expoziții care au pus în lumină impresionanta operă eminesciană, fiind prezentate atât scrierile poetului, cât și lucrări de exegeză despre creația eminesciană.

Ne-am bucurat că, și în acest an, interesul faţă de Eminescu este la fel de mare și de sincer, un motiv în plus să constatăm că Poetul nostru național este nemuritor precum lumina Luceafărului de pe bolta cerească.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

10 + 5 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

dosare

Serviciul de Cadastru al Primăriei Deva funcționează într-un alt spațiu

HunedoaraMea.ro18 ianuarie 2016
rao

Stand cu vânzare al Editurii RAO, la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro18 ianuarie 2016
olahus

Înaltul prelat şi marele umanist Nicolaus Olahus

HunedoaraMea.ro16 ianuarie 2016
bani

Ce taxe si impozite pot plati devenii si care e valoarea lor

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2016
apa intrerupere

Peste 40 de strazi din Deva, fara apa

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2016
scoala

Vacanța de iarnă s-a încheiat. Elevii merg de luni din nou la școală

HunedoaraMea.ro8 ianuarie 2016
eminescu

Manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Naționale a Culturii Române, organizate de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro8 ianuarie 2016
turca

O țurcă, exponatul lunii ianuarie la Muzeul Civilizației Dacice şi Romane

HunedoaraMea.ro7 ianuarie 2016
bani

Salariul minim brut va crește din 1 mai anul acesta

HunedoaraMea.ro2 ianuarie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate