COMUNITATE

Umorul peren al lui Dumitru Hurubă (A)

Umorul peren al lui Dumitru Hurubă (A)

Palmaresul editorial al prozatorului Dumitru Hurubă s-a îmbogățit cu două noi volume a căror lansare a fost organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la începutul lunii mai a acestui an. Romanul „La bodega Tri scheleți” și volumul de proze „…da’ cine-a zis că suntem normali?” au apărut în acest an la Editura Limes din Cluj, sub semnătura cunoscutului scriitor.

Cu siguranță, nu există iubitor de literatură din Deva, din județul Hunedoara, dar nu numai, care să nu știe cine este Dumitru Hurubă, care să nu-i fi citit cărțile, care să nu fi surâs amar de atâtea și atâtea ori când a urmărit firul epic al celor peste 30 de romane și cărți de proză scurtă semnate de el.

Ultimele trei decenii ale vieții culturale hunedorene poartă amprenta inconfundabilă a acestui autor de proză umoristică scrisă cu un talent ce îl așază cu cinste în compania unor nume mari precum Teodor Mazilu, Ion Băieșu, Laurențiu Cerneț, Luca Pițu, ca să ne oprim doar la principalele nume românești.

Dumitru Hurubă este, fără îndoială, unul dintre reprezentanții cei mai viguroși ai literaturii hunedorene și ai literaturii române post-decembriste. Colaborările constante la principalele reviste literare din țară, cele peste 30 de volume scrise pun în lumină cu deosebită pregnanță un talentat autor de proză umoristică pe linia marilor umoriști români de la care se revendică.

Dincolo de perfecta stăpânire a mijloacelor de expresie, a tehnicilor literare, a prozei, Dumitru Hurubă este un fin și atent observator al mediului social, politic, cultural de după 1990, un creator de tipologii și personaje emblematice pentru aceste ultime două decenii trăite de societatea românească. Calitățile de prozator și umorist ale lui Dumitru Hurubă au fost apreciate de publicul larg care gustă stilul scriitorului, umorul lui savuros, comicul de limbaj și de situație care fac deliciul tuturor textelor semnate de acesta.

Cele două volume lansate continuă aceeași linie a observației reci, atente și pătrunzătoare a personajelor principale, a mediului în care acestea se mișcă, în final rezultând un tablou extrem de viu al societății românești contemporane.

Scrise cu nerv, cu un umor sănătos și robust, cu o artă a dialogului caracterizată de naturalețe și spontaneitate, cărțile lui Dumitru Hurubă ne dezvăluie același talent, aceeași forță epică și artă a portretului cu care autorul și-a obișnuit admiratorii.

Și aceste două volume sunt o veritabilă oglindă pe care prozatorul Dumitru Hurubă o mânuiește ca pe o baghetă magică cu care aduce la viață figuri, tipuri de oameni din diferite straturi sociale, oameni care trăiesc în România zilelor noastre, oameni pe care prozatorul îi observă și cărora le surprinde caracterul, automatismele verbale. Personajele lui Dumitru Hurubă sunt create cu o deplină stăpânire a mijloacelor de expresie, sunt surprinse în situații care le pun în lumină cele mai ascunse învelișuri sufletești ce nu scapă ochiului atent al prozatorului care, pe bună dreptate, poate afirma, asemenea lui Caragiale: Simț enorm și văz monstruos.

Într-adevăr, Dumitru Hurubă simte, ca un seismograf, cele mai neînsemnate vibrații ale sufletului personajelor sale și vede cele mai mici și aparent neînsemnate detalii ale comportamentului acestora.

Citirea unei cărți semnate Dumitru Hurubă este, de fiecare dată, un prilej de contemplare a societății românești contemporane, o societate pe ai cărei reprezentanți prozatorul îi imortalizează asemenea unui talentat caricaturist. Proza lui Dumitru Hurubă, cu ironia ei amară, este un prilej de râsu’ plânsu’ și de meditație serioasă asupra devenirii societății noastre de azi. Titlul unuia dintre volume, „…da’ cine-a zis că suntem normali?”, poate că spune tot despre esența acestei proze.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către scriitorul Dumitru Hurubă.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

four × 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

colegiul national decebal

Colegiul Național „Decebal” din Deva și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, în finala concursului de cultură generală „Citești și câștigi”. Vezi rezultatele din semifinale și o galerie foto din timpul partidelor

HunedoaraMea.ro12 mai 2016
castel

Lupte medievale, dresuri de șoimi, concerte, la Târgul European al Castelelor. Vezi participanții și programul evenimentului

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
acadnet aurel vlaicu 2

Elevii Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie s-au impus la faza națională a concursului AcadNet. Premiu adus pentru județ și de Colegiul Național “Decebal”din Deva

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
edy motataianu

În lumea basmelor cu Edy Moțățăianu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
liviu oros

Festivalul internațional de umor “Liviu Oros”, la Deva. Vezi programul evenimentului

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
dumitru huruba

Scriitorul Dumitru Hurubă își lansează două cărți, la Deva. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro9 mai 2016
echipa colegiului decebal 2

Sferturile de finală ale concursului pentru liceeni “Citești și câștigi”. Colegiul Național „Decebal” Deva vs. Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg. Vezi cine a câștigat confruntarea, galerie foto din timpul partidei și echipele calificate în semifinale

HunedoaraMea.ro6 mai 2016
conferinta muzeu

Conferință științifică internațională și lansări de carte, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro6 mai 2016
muzeu

Expoziție de artă decorativă a artistei Ioana Andrei, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro4 mai 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate