COMUNITATE

O jucărie pentru fiecare (A)

O jucărie pentru fiecare (A)

An de an, în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Copilului, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva își îndreaptă atenția spre copiii aflați în centrele de plasament și casele familiale din județul Hunedoara. Pentru acești copii, am inițiat și am pus pe picioare, în anul 2014, proiectul  „O jucărie pentru fiecare”, proiect în care am implicat întreaga comunitate a județului Hunedoara, întreaga opinie publică locală.

Am pornit de la ideea că nimeni nu trebuie să rămână insensibil față de situația acestor copii privați de dragostea părintească. De aceea, printr-o campanie de popularizare bine pusă la punct, prin afișe lipite în oraș, la ușile blocurilor, prin anunțuri repetate la televiziune, la radio, în mediul on-line, am făcut apel la generozitatea locuitorilor de toate vârstele pe care i-am rugat să vină la bibliotecă și să aducă o jucărie pentru acești copii. Cu o promptitudine impresionantă, cetățenii au reacționat extrem de favorabil, au venit spre noi cu entuziasm și cu întreaga lor căldură sufletească. Ei au înțeles că acești copii nu sunt ai nimănui, ei sunt copiii noștri de care trebuie să ne îngrijim, să le dăruim o clipă de bucurie.

Acum, când fiecare copil primește daruri, participă la serbări, la concursuri, noi am strâns la bibliotecă un impresionant număr de jucării de toate felurile, pentru toate vârstele: păpuși, animale din pluș, jocuri, creioane colorate etc. Zeci de saci au plecat spre copiii din centrele de plasament hunedorene: Centrul de plasament Brad, Centrul de plasament Orăștie, Centrul de plasament Lupeni.

În fiecare an, atunci când caravana cu jucării a bibliotecii ajunge la acești copii, impresionează bucuria din ochii lor, zâmbetele calde cu care suntem răsplătiți, gesturile de afecțiune pe care acești micuți le fac. Am încercat, astfel, să compensăm măcar o fărâmă din căldura părintească, am dorit ca ei să simtă că nu sunt uitați, că ne interesează soarta lor și că le vom fi alături întotdeauna.

Și în acest an, spațiul în care am depozitat jucăriile primite a fost literalmente invadat de o multitudine de jucării provenite de la cetățeni, de la diferite ONG-uri, societăți comerciale, școli, colegii și licee, de la oricine a avut o jucărie pe care a dorit s-o dăruiască acestor copii. Mulți cetățeni, care nu au copii sau nu mai au jucării în casă, au cumpărat jucăriile, numai ca să le poată dărui din toată inima acestor copii vitregiți de soartă. Sunt de remarcat, și în acest an, bucuria, căldura și emoția cu care acești oameni deschid ușa bibliotecii și dăruiesc „O jucărie pentru fiecare”, dau viață acestei devize pe care o vom duce în fiecare an la bun sfârșit pentru ca și copiii instituționalizați să simtă că ziua de 1 Iunie este și ziua lor.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

14 + fourteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

tineri greco catolici

Tinerii greco-catolici din Episcopia de Lugoj s-au întâlnit la Orăștie. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro30 mai 2016
Vintila Corbul main

Centenar Vintilă Corbul. Romanul istoric în colecţiile Bibliotecii Judeţene (A)

HunedoaraMea.ro27 mai 2016
autobergamo 1

Autobergamo Deva a câștigat Cupa României la futsal

HunedoaraMea.ro25 mai 2016
Afis Vintila Corbul

Centenar Vintilă Corbul. Biblioteca Județeană prezintă opera scriitorului elevilor deveni

HunedoaraMea.ro25 mai 2016
raoul poenar

„Atelierul de fotografie”, cu Raoul Poenar. Despre fotografia documentară care reconstituie un eveniment istoric

HunedoaraMea.ro23 mai 2016
castel noaptea muzeelor 01

Peste 10.000 de vizitatori la Castelul Corvinilor, de „Noaptea muzeelor”. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro23 mai 2016
muzeu deva noaptea muzeelor

GALERIE FOTO. „Noaptea muzeelor”, la Muzeul din Deva. Reconstituiri istorice, ateliere de meșteșuguri antice, paradă de costume și spectacole

HunedoaraMea.ro23 mai 2016
cenaclu biblioteca main

Un nou cenaclu literar la Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 mai 2016
main isabela hasa

În lumea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro19 mai 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate