COMUNITATE

În lumea basmelor cu Edy Moțățăianu (A)

În lumea basmelor cu Edy Moțățăianu (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat o nouă întâlnire cu scriitorului-actor Edy Moțățăianu care, în eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall, și-a lansat noul volum de proză intitulat „Hiperboreea. Ținutul Uitat. Sezonul I: Răzbunarea Ursitoarei. Și totul va fi altfel…”.

Pasionat de literatura pentru copii, de lumea basmelor și a feeriei, Edy Moțățăianu a oferit, de-a lungul anilor, o serie de cărți dedicate celor mai tineri cititori. Pe lângă pasiunea pentru scris, Edy Moțățăianu este și animatorul trupei de teatru „Cu Moț… în Frunte” care, de fiecare dată, își încântă publicul cu verva și talentul de care dă dovadă. Așa cum singur se definește,  Edy Moțățăianu este prietenul copiilor „de la 3 la 93 de ani”. De-a lungul anilor, am avut prilejul să luăm parte la lansări de cărți, de piese de teatru ce poartă semnătura Edy Moțățăianu, evenimente care de fiecare dată au atras un număr mare de iubitori ai literaturii, ai teatrului, un public divers, de toate vârstele.

Volumul „Hiperboreea. Ținutul Uitat. Sezonul I: Răzbunarea Ursitoarei. Și totul va fi altfel…” este o invitație în lumea plină de mister a legendelor și basmelor de sorginte autohtonă, cu rădăcini în legendele geto-dacilor. Capitole precum: Hiperboreea, Kogaionon, Ktistaii și Gebeleizis, Sfânta Duminică, Scorpia, Dordebine și Tainele Cele Fără De Preț, Axa Lumii, Doina și Pasărea Măiastră, Soarele și Zâna Florilor, Cicoarea, Porunca lui Gebeleizis, Ileana Cosânzeana și Iana Sânziana, Făt Frumos și Semnele Cele Fără De Înțeles, Muncile, Vasiliscul, Fata Apei Morții și Ouăle Magice, Fântâna De Cleștar și Apa Cea Viu Bolborosituare, Statu Palmă Barbă Cot și Spiridușii, Mândra Zână a Florilor și Luceafărul din Zori, Mămuica și Zburătorul, Mărțișor, Dragobete și Dordebine, Mai Crâncenul și ajutorul nesperat, Dak E, Sha Zana Zineta și Prințesele, Răzbunarea Ursitoarei dovedesc interesul și pasiunea autorului pentru lumea plină de mister a personajelor românești de legendă.

Concepția volumului este originală, este un dialog purtat cu un interlocutor – copil, fiica autorului, care pune întrebări, îl întrerupe pe narator și cere în permanență lămuriri legate de cele întâmplate în poveste, de personajele ale căror fapte le urmărește cu sufletul la gură.

Și de această dată, harul literar și imaginația autorului, Edy Moțățăianu, dragostea lui pentru copii, pentru minunata lor lume cu basme, legende și povești, au făcut să ne bucurăm împreună de o nouă creație și un minunat dar oferit copiilor, dar nu numai lor, ci tuturor celor care vor să viseze, să călătorească cu imaginația într-o lume fantastică. Literatura lui Edy Moțățăianu ne poartă pe toți în lumea copilăriei, redevenim și noi acei copii inocenți și curioși, cu suflet curat, care am fost odată.

Nu e deloc ușor să fii scriitor pentru copii. Ei sunt exigenți, nu pot fi păcăliți, detectează imediat orice lipsă de sinceritate, sunt onești și cer la rândul lor onestitate din partea scriitorilor care li se adresează. Edy Moțățăianu știe și înțelege foarte bine acest lucru, el iubește foarte mult copiii și știe să folosească limbajul care le merge direct la suflet. Dovadă este și această carte pe care o putem considera exemplară în creația literară de până acum a autorului, care merită toate felicitările și mulțumirile noastre și, în mod deosebit, ale copiilor pe care îi iubește atât de mult.

Și, pentru că Edy Moțățăianu a trăit ani buni în lumea fascinantă a teatrului, în mediul artistic, a stat în lumina rampei, a cunoscut rigorile interpretării unui text dramatic, a știut ce înseamnă viața din culise, a creat o îndrăgită trupă de teatru, „Cu Moț… în Frunte”, care îl însoțește și care dă culoare întâlnirilor. Și la această întâlnire, trupa a oferit un moment artistic special, răsplătit cu aplauzele publicului. Un alt moment a fost susținut de Asociația Terra Dacica Aeterna.

La finalul evenimentului a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către Edy Moțățăianu.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

seven + 20 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

castel

Lupte medievale, dresuri de șoimi, concerte, la Târgul European al Castelelor. Vezi participanții și programul evenimentului

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
acadnet aurel vlaicu 2

Elevii Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie s-au impus la faza națională a concursului AcadNet. Premiu adus pentru județ și de Colegiul Național “Decebal”din Deva

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
liviu oros

Festivalul internațional de umor “Liviu Oros”, la Deva. Vezi programul evenimentului

HunedoaraMea.ro10 mai 2016
dumitru huruba

Scriitorul Dumitru Hurubă își lansează două cărți, la Deva. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro9 mai 2016
echipa colegiului decebal 2

Sferturile de finală ale concursului pentru liceeni “Citești și câștigi”. Colegiul Național „Decebal” Deva vs. Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg. Vezi cine a câștigat confruntarea, galerie foto din timpul partidei și echipele calificate în semifinale

HunedoaraMea.ro6 mai 2016
conferinta muzeu

Conferință științifică internațională și lansări de carte, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro6 mai 2016
muzeu

Expoziție de artă decorativă a artistei Ioana Andrei, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro4 mai 2016
edy motataianu

Edy Moțățăianu își lansează o nouă carte de povestiri pentru copii. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro4 mai 2016
vas muzeu 1

Un fragment de vas din secolul al III-lea d. Hr., exponatul lunii mai la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

HunedoaraMea.ro4 mai 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate