COMUNITATE

Scriitorul Ioan Barb își lansează volumul de poezii „Orașul alb”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

Scriitorul Ioan Barb își lansează volumul de poezii „Orașul alb”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează marți, 5 iulie, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, o întâlnire cu scriitorul Ioan Barb care, cu acest prilej, își va lansa noul volum de poeme intitulat Orașul alb, apărut la Editura Paralela 45.

Prezintă: Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene din Deva, Călin Vlasie, Ioan Radu Văcărescu și Cosmin Perța.

Ioan Barb s-a născut la 5 noiembrie 1960 în Călan. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice București, promoția 2000. A urmat studiile de masterat la Universitatea „Iosif Constantin Drăgan”, Lugoj, promoția 2003-2005, specializarea Drept administrativ și protecția drepturilor copilului. În prezent profesează avocatura în cadrul Baroului Hunedoara.

Ioan Barb este un nume consacrat în literatura hunedoreană și bine receptat de critica literară națională.

În perioada 1997-2003 a lucrat ca redactor-șef la cotidianului regional „Transilvania Jurnal” (Deva), a fost redactor-șef adjunct la săptămânalul „Lumina” (Deva) și reporter special (Hunedoreanul). A fost jurnalist corespondent la publicațiile: „Curentul”, „Capital”, „Curierul Național”, „Cronica Română” și la postul de radio „Europa FM”. De asemenea a fost colaborator Radio Deva și Radio 21 FM.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, din anul 2011. A fondat, la Călan, revista de literatură şi artă „Algoritm literar” (2010) la care colaborează nume prestigioase din viața culturală românească.

Ioan Barb a debutat publicistic în anul 1998, cu volumul de poeme Tăcerea ca o flacără, apărut la Editura Călăuza, condusă de Valeriu Bârgău și Mariana Pândaru. Au urmat volumele: Picătura de infinit (poeme), Sibiu, 2010; Sub via fiinţei plâng strugurii (poeme), Sibiu, 2010; Babilon (poeme), Timişoara, 2011; Sabatul interior (poeme), Cluj, 2011; Ostatec în cer (antologie de poeme), Iaşi, 2012; Orașul scufundat (proză), Sibiu, 2012; Meditând închis în ochiul Ciclopului, Timişoara, colecţia „Scriitori români contemporani” (poeme), 2013; Dumnezeul din paharul cu votcă (proză), Editura Tritonic, 2016.

A publicat poezie și proză în revistele: „Luceafărul”, „Transilvania”, „Viața românească”, „Familia”, „Euforion”, „Convorbiri literare”, „Apostrof”, „Algoritm literar”, „Litere”, „Argeș”, „Cenaclul de la Păltiniș”.

Activitatea literară a lui Ioan Barb a fost recunoscută prin Premiul Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România „Cercul literar de la Sibiu” pentru poezie (2011).

Despre creația sa au avut aprecieri scriitori și critici literari ca: Al. Cistelecan, Cornel Ungureanu, Radu Ciobanu, Ioan Moldovan, Felix Nicolau, Rita Chirian, Horia Gârbea, Mioara Bahna, Silviu Guga, Ioan Radu Văcărescu, Aurel Sibiceanu, Eugenia Țarălungă, Ioan Evu, Dumitru Hurubă, Eugen Evu, Radu Igna, Constantin Butunoiu, Liviu Ofileanu, Liviu Comșia, Constantin Stancu etc.

Volumul Orașul alb este scris sub semnul nostalgiei și afecțiunii față de locurile natale, față de Călan și oamenii lui, care au trăit atâtea drame de-a lungul timpului. Autorul are vii în minte și în suflet momente care i-au marcat copilăria și adolescența, figura părinților desprinzându-se ca o efigie. Este un volum al aducerilor aminte, al filtrării prin imagine poetică a impresiilor care au rămas vii și care nu pot fi șterse”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Despre volumul Orașul alb, scriitorul Felix Nicolau scrie: „Nostalgiile pitorești și culturale ale lui Ioan Barb sunt deja marcă înregistrată. Aceste picturi în alb constituie o inovație și nu au nimic în comun cu vechea tehnică chineză a pictării vidului. Albul aici este un fel de zahăr tos presărat peste memorii ce mixează macroistoria cu istoria mică. (…) Orașul alb este, de fapt, Streiul înnegrit de industrie, dar imaculat în amintirile copilului ce oscila între sat și fabrici. Un volum document, așadar.”

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

thirteen + thirteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

bacalaureat

Notele la bacalaureat, afișate on-line de Ministerul Educației. Un candidat din județ a luat 10 pe linie. Vezi notele la Bac în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro12 iulie 2016
sate Daniel Iancu

Lansare de carte, la Muzeul din Deva. „Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara”, un proiect etnografic al istoricului Daniel Iancu

HunedoaraMea.ro12 iulie 2016
opera nights

Festivalul Opera Nights începe marți, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro11 iulie 2016
Festivalul virslilor

„Festivalul virșlilor”, anulat după alegerile locale, se va ține în luna iulie

HunedoaraMea.ro11 iulie 2016
muzeu brad

„Atelierul de hârtie”, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

HunedoaraMea.ro11 iulie 2016
Festival Dinozauri main

“Festivalul Dinozaurilor”, în Geoparcul UNESCO din Țara Hațegului. Teatru, muzică, ateliere de creație și concursuri

HunedoaraMea.ro8 iulie 2016
aurel vlaicu 01

Aurel Vlaicu, comemorat în satul natal. Miting aviatic și evenimente culturale și sportive

HunedoaraMea.ro8 iulie 2016
minibiblioteci 01

„Deva citește!”. Biblioteci în aer liber puse la dispoziția devenilor de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro7 iulie 2016
ioan barb

Un nou volum semnat Ioan Barb (A)

HunedoaraMea.ro6 iulie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate