COMUNITATE

Dublă lansare de carte Dumitru Tâlvescu (A)

Dublă lansare de carte Dumitru Tâlvescu (A)

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva continuă seria lansărilor de carte cu volumele de versuri semnate Dumitru Tâlvescu: Evadarea din mecanic, apărut la Editura Singur din Târgoviște, și volumul bilingv, în română și engleză, Poeme / Poems, apărut la Editura Limes din Cluj-Napoca, traducerea în engleză fiind semnată de Patricia Lidia Cevei Popescu. Copertele celor două volume poartă semnătura Cristinei Mitar. Lansarea a avut loc în ziua de 29 septembrie 2016, la Deva Mall, Salle d’Or .

Dumitru Tâlvescu devine un nume tot mai cunoscut din viața literară hunedoreană, atât printre poeți, cât și printre prozatori. Iubitor și consumator de literatură încă din adolescență, Dumitru Tâlvescu şi-a găsit vocaţia de scriitor după ce a părăsit mediul bancar unde a lucrat o viață, o lume destul de aridă, dominată de cifre şi calcule economice. În ciuda activităților funcționărești pe care le practica zi de zi, a găsit mereu răgaz să scrie versuri sau proză încă din tinerețe și talentul său s-a maturizat, a devenit viguros, odată cu trecerea anilor. Astăzi avem în fața noastră un poet autentic, un poet în toată puterea cuvântului, poet și prozator apreciat.

Volumele de versuri care s-au lansat – Evadarea din mecanic și Poeme / Poems – relevă aceeași sensibilitate, aceeași propensiune spre introspecție și meditație asupra temelor eterne ale liricii: iubirea, reveriile, oniricul şi misterul izvorât din el, natura atotputernică, dorul ca permanenţă a fiinţei.

Volumul Evadarea din mecanic este prefațat de scriitorul gorjean Ion Popescu-Brădiceni, care afirmă că „poetul caută de fapt a ieși dintr-o dilemă existențială: aceea de a alege între zborul spre sine și cel înspre Divin spre a-i cere o altă soartă”. Postfața volumului îi aparține poetului Eugen Evu.

Al doilea volum, bilingv, intitulat Poeme / Poems, cuprinde poezii reduse ca dimensiune, dar cu o mare încărcătură ideatică. Poeziile se bucură de aprecierea criticului literar Gheorghe Grigurcu care, pe coperta a IV-a, face următoarea remarcă: „Dumitru Tâlvescu se arată atras de simțămintele așa-zicând generice ale poeziei. Nici acrobaticele figuri avangardiste, nici minimalismul în vogă la ora actuală nu fac parte din poetica domniei sale, bizuită pe un echilibru formal, corespunzător unuia de ordin umoral.”

Cu asemenea aprecieri, poezia lui Dumitu Tâlvescu ajunge cu ușurință la inimile iubitorilor de poezie, cu atât mai mult cu cât aceștia vor afla marile teme ale liricii dintotdeauna: iubirea eternă de când lumea, natura, dorul, Divinitatea, viața, timpul, omul cu întrebările care îi răscolesc sufletul.

Fiecare poezie din aceste volume dezvăluie o faţetă din personalitatea lirică a autorului, fiecare poezie ne aduce o străfulgerare de lirism şi de imagine poetică încărcată de simboluri.

Ne bucurăm să vedem că, în ciuda vremurilor deloc simple în care trăim, poezia nu poate fi dislocată din locul pe care și l-a cucerit de milenii și continuă să ne bucure zi de zi.

Este o mare bucurie să constatăm, împreună cu numeroșii iubitori ai poeziei și prozei lui Dumitru Tâlvescu, că rafturile bibliotecii noastre se îmbogățesc cu volume de mare valoare semnate de acest înzestrat scriitor, poet și prozator în egală măsură.

Sunt sigur că nu doar biblioteca noastră, ci orice bibliotecă publică din România ar fi onorată să posede în patrimoniul ei volume semnate Dumitru Tâlvescu, un nume care, nu am nicio îndoială, își va croi un loc important și inconfundabil în literatura română contemporană.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poetul Dumitru Tâlvescu.

Managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

3 × five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

eugen-doga

Maestrul Eugen Doga, compozitorul care a semnat muzica filmului „Şatra”, în concert extraordinar la Teatrul de Artă Deva

HunedoaraMea.ro4 octombrie 2016
catalin-tibori

„Atelierul de fotografie”, cu Cătălin Tibori. Despre tehnici de prelucrare a portretelor în lumină naturală

HunedoaraMea.ro4 octombrie 2016
salon-foto-presa-01

44 de fotografi din cinci țări expun la Salonul Internațional „The Power of Press Photography”, de la Deva. Premiile pentru cele mai bune fotografii de presă

HunedoaraMea.ro3 octombrie 2016
IF

Noaptea Bibliotecilor 2016 (A)

HunedoaraMea.ro2 octombrie 2016
geoparc-tezaur-main

Proiect inedit în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. „Tezaurul” de semințe de plante și eșantioane de roci al Băncii de EcoInvestiții în Educație. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro29 septembrie 2016
noaptea-cercetatorilor-2015

„Noaptea cercetătorilor”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro27 septembrie 2016
nicu-alifantis

Concert Nicu Alifantis, la Biblioteca Județeană din Deva, de „Noaptea bibliotecilor”. Vezi programul evenimentului

HunedoaraMea.ro26 septembrie 2016
decebal

Directorul Institutului Francez din Timişoara, în vizită la Colegiul Național „Decebal” din Deva

HunedoaraMea.ro25 septembrie 2016
IF

Dublă lansare de carte Camelia Ardelean (A)

HunedoaraMea.ro24 septembrie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate