COMUNITATE

Eveniment cultural, la Deva. Lansarea volumului „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală”, semnat de istoricul Cosmin Budeancă (A)

Eveniment cultural, la Deva. Lansarea volumului „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală”, semnat de istoricul Cosmin Budeancă (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște, organizează în ziua de 8 decembrie 2016, ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural de înaltă ținută: lansarea volumului intitulat „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală”, volum semnat de istoricul Cosmin Budeancă.

Alături de autor, vor fi prezenți și vor vorbi despre carte dr. Livia Sicoie-Coroi, dr. Dorin Petresc și dr. Daniel I. Iancu. Volumul a apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște, în anul 2016.

Istoricul Cosmin Budeancă, născut la Orăștie în 1975, este licențiat al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1997), absolvent al studiilor aprofundate de istorie orală în cadrul aceleiaşi facultăţi (1998). Este doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” (2008). În prezent este expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

A coordonat mai multe proiecte de cercetare și a publicat numeroase volume, studii, articole pe tema rezistenței anticomuniste din România, a represiunii politice din România comunistă, a regimului comunist analizat sub multiple unghiuri, a experienței carcerale, a vieții private în regimul comunist. A fost preocupat de relația majoritate-minoritate în România, de modul în care sunt percepute minoritățile etnice și care este imaginea acestora la nivelul mentalului majorității românești.

Volumul de față folosește instrumentarul specific istoriei orale și autorul face o amplă trecere în revistă a relației dintre românii transilvăneni din județele Hunedoara, Alba și Sibiu și etnicii germani stabiliți aici de secole. După prezentarea metodologiei cercetării și evidențierea cadrului general privind istoria etnicilor germani pe teritoriul României, autorul dă cuvântul celor 122 de martori care, prin declarațiile, prin amintirile lor, fac o adevărată trecere în revistă a prezenței germanilor în diversele perioade istorice din 1918 până în zilele noastre. Localitățile hunedorene din care au fost strânse informații sunt Orăștie, Aurel Vlaicu, Batiz și Romos.

Facem cunoștință, prin declarațiile martorilor români, cu o aproape exhaustivă imagine a germanilor: prezentarea ocupațiilor acestora, prezența lor în viața politică a României, evidențierea efectelor diverselor ideologii asupra nemților transilvăneni, inclusiv național-socialismul, deportarea în Uniunea Sovietică, situația lor sub politica duplicitară a lui Ceaușescu, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc. Din declarațiile celor 122 de martori se poate compune o imagine veridică a etnicilor germani din această parte a Transilvaniei.

Autorul este de părere că, procedând astfel, a reușit să recupereze  „un mic fragment dintr-o istorie care moare, deoarece România a cunoscut după 1989 o scădere dramatică a numărului etnicilor germani, atât datorită emigrării masive spre Germania, cât mai ales trecerii necruțătoare a timpului”. Grație stăpânirii tehnicilor de istorie orală, prin consemnarea declarațiilor martorilor, autorul a adus la lumină numeroase povești de viață care au ajutat la conturarea unei imagini cât mai corecte a comunității germane din aceste trei județe ardelenești. Autorul consideră că această lucrare „poate contribui la umplerea unui gol și să reprezinte, totodată, un punct de plecare spre analize mai ample și spre o înțelegere mai profundă a celui de lângă noi, cu rezultate benefice pentru o evoluție pozitivă a societății românești”.

Volumul lui Cosmin Budeancă este valoros prin noutatea abordării relației majoritate-minoritate într-un spațiu multietnic, caracterizat prin multiculturalism și conviețuire îndelungată.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

six − 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

imaginea-etnicilor-germani-petrosani

Lansare de carte, la Petroșani: istoricul Cosmin Budeancă – „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu”

HunedoaraMea.ro7 decembrie 2016
lansare-mihai-petre

Mihai Petre, amintiri de la catedră (A)

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2016
patinoar-hunedoara

Se deschide patinoarul din Hunedoara. Vezi programul și tarifele de intrare și închiriat patine

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2016
catrinta-mcdr-01

O cătrință din categoria Tezaur, exponatul lunii decembrie, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2016
libraria-okian

Stand de carte cu vânzare al Librăriei OKIAN, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro4 decembrie 2016
cosmin-budeanca

Lansare de carte, la Orăștie: istoricul Cosmin Budeancă – „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu”

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2016
mihai-petre

Lansare de carte Mihai Petre – „Cretă color”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro2 decembrie 2016
starea-civila

Program special la Starea Civilă din Deva în perioada minivacanţei de 1 Decembrie

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2016
biblioteca-marea-unire-2016

De Ziua Națională (A)

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate