COMUNITATE

Lansare de carte Mihai Petre – „Cretă color”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

Lansare de carte Mihai Petre – „Cretă color”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 5 decembrie 2016, ora 17.00, la Galeria de Artă din municipiul Hunedoara, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat Cretă color, semnat de apreciatul dascăl de limba și literatura română Mihai Petre.

Volumul, având drept subtitlu Amintiri din cancelaria…, nu doar hunedoreană!, cuprinde o serie de proze a căror temă principală o reprezintă amintirile autorului din îndelungata lui viață de dascăl, evocarea unor colegi de breaslă, rememorarea unor momente din îndelungata lui carieră petrecută la catedră.

„Autorul redă și reînvie, cu talent și de multe ori cu umor, atmosfera din învățământul românesc înainte de momentul 1989, modul în care profesorii și elevii au rezistat rigorilor acelor vremuri, dar și transformările suferite de viața școlară în ultimii 25 de ani. Observator atent și competent al mediului școlar românesc, Mihai Petre este un cunoscător al tuturor mecanismelor văzute și nevăzute care au animat viața școlară în cei peste 40 de ani pe care autorul i-a petrecut la catedră. Mihai Petre este un nume bine-cunoscut și foarte apreciat atât de colegii de breaslă, profesori de limba și literatura română, cât și de zecile de generații de elevi cărora le-a cultivat dragostea și respectul pentru materia pe care a predat-o și pentru care a avut o veritabilă vocație. Student eminent al Facultății de Filologie a Universității din Cluj, șef de promoție în 1972, a fost același dascăl de excepție în toți anii de profesorat, dascăl de care elevii lui își aduc aminte cu dragoste și recunoștință”, spune managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.

Mihai Petre este un nume pe care îl aflăm în dreptul articolelor, studiilor și eseurilor din prestigioase reviste de specialitate și reviste literare: „Limba română”; „Ardealul literar și artistic”; „Semne”; „Vatra”, „Studii și Materiale de Onomastică”, „Confluențe lingvistice”. Mihai Petre s-a remarcat, în mod deosebit, prin cercetările și lucrările sale dedicate toponimiei, cartea sa Introducere în toponimia urbană românească (Deva, 2001) fiind prima lucrare care abordează, în literatura de specialitate de la noi, problemele teoretice ale acestei discipline lingvistice, relevând importanța toponimelor urbane pentru istoria, geografia, etnografia, psihosociologia oricărui spațiu urban. Au urmat alte două lucrări de referință: Toponimie urbană hunedoreană (Timișoara, 2012) și Urbanonimie hunedoreană – particularităţi şi perspective (Cluj-Napoca, 2013).

Mihai Petre este și autorul unui interesant volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri și de azi, Interviuri hunedorene, volum lansat în anul 2015.

Lansarea volumului Cretă color va fi un bun prilej de întâlnire cu scriitorul și dascălul Mihai Petre, personalitate de marcă a învățământului hunedorean și scriitor de mare talent.

afis-mihai-petre-2016

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

4 × three =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

lansare-mihai-petre

Mihai Petre, amintiri de la catedră (A)

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2016
patinoar-hunedoara

Se deschide patinoarul din Hunedoara. Vezi programul și tarifele de intrare și închiriat patine

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2016
catrinta-mcdr-01

O cătrință din categoria Tezaur, exponatul lunii decembrie, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2016
libraria-okian

Stand de carte cu vânzare al Librăriei OKIAN, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro4 decembrie 2016
cosmin-budeanca

Lansare de carte, la Orăștie: istoricul Cosmin Budeancă – „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu”

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2016
starea-civila

Program special la Starea Civilă din Deva în perioada minivacanţei de 1 Decembrie

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2016
biblioteca-marea-unire-2016

De Ziua Națională (A)

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2016
cosmin-budeanca

Istoricul Cosmin Budeancă își lansează, la Deva, volumul “Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu”

HunedoaraMea.ro28 noiembrie 2016
pasaport

Angajații Serviciului Pașapoarte lucrează în 2 decembrie

HunedoaraMea.ro28 noiembrie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate