24.01.2016,  21:40:00 | 0 comentarii | 277 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Comunicat de presă / Emil Hurezeanu - invitatul lui „Densusianu” la „ Deva Mall”
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană  „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi Curtea Veche Publishing organizează în data de 30 ianuarie 2016, ora 1200, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, o întâlnire cu scriitorul, publicistul şi analistul politic Emil Hurezeanu care, cu acest prilej, îşi va lansa volumul Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015. 
Aşa cum însuşi autorul a precizat cu prilejul lansării cărţii la Bucureşti, „cartea este o antologie de texte rostite la microfoanele posturilor de radio unde am lucrat mulţi ani, la Europa Liberă şi la Deutsche Welle, apoi sunt multe conferinţe, intervenţii – care n-au fost publicate niciodată – şi ele rostite. (...) Cartea este o panoramă a ultimelor două decenii de politică românească şi are o abordare atât pe verticală, spre trecut, cât şi pe orizontală, spre celelalte ţări şi societăţi”. 
Personalitate marcantă a vieţii publice româneşti din ultimii 25 de ani, Emil Hurezeanu a intrat în conştiinţa multor români încă din anul 1983, fiind una dintre vocile binecunoscute şi apreciate ale postului de radio Europa Liberă unde era titularul rubricii Actualitatea românească.  
Câteva repere biografice sunt necesare pentru a înţelege mai bine personalitatea acestui intelectual român care s-a impus prin inteligenţa, cultura şi competenţa analizelor făcute vieţii politice interne şi internaţionale: Emil Hurezeanu s-a născut la 26 august 1955, la Sibiu; este absolvent al Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca (1979), în perioada studenţiei fiind redactor şi apoi secretar de redacţie la binecunoscuta revistă de cultură Echinox, alături de alţi intelectuali transilvăneni. Talentul literar şi pasiunea pentru poezie şi le-a materializat în volumul Lecţia de anatomie, apărut în 1979 la Editura Dacia din Cluj-Napoca, volum pentru care în 1980 va primi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. Student fiind, a avut şi preocupări teatrale, fiind membru fondator al trupei de teatru Ars Amatoria. 
După o scurtă perioadă în care profesează ca jurisconsult, în 1981 Ana Blandiana, câştigătoarea Premiului Herder, oferă o bursă redacţiei revistei Echinox care îl desemnează pe Emil Hurezeanu drept beneficiar al bursei. 
După terminarea celor două semestre ale bursei Herder ajunge la München şi, în 1983, devine redactor la Radio Europa Liberă. Are o activitate remarcabilă la acest post şi a fost apreciat de ascultătorii din România, aflaţi în cea mai neagră epocă a naţional-comunismului ceauşist, pentru incisivitatea cu care dezvăluia realităţile româneşti. În acelaşi timp, a fost şi consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio şi televiziune europene. În 1985 beneficiază de o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia (SUA), unde studiază ştiinţe politice. La Boston a susţinut un masterat în Relaţii Politice Internaţionale şi Strategice.
Despre această perioadă, Emil Hurezeanu mărturiseşte următoarele: „Am avut, timp de 20 de ani, o privire din afară asupra României, trăind în străinătate. Această poziţie te obligă nu doar la dorul de casă, ci şi la o judecată mai critică asupra ei, în comparaţie cu alte ţări şi alţi oameni. Pentru mine cel puţin, judecata critică de la distanţă asupra României, două decenii la rând, a devenit atât de severă, încât a trăi azi în România a devenit nu doar posibil, ci şi o opţiune în cunoştinţă de cauză”. După evenimentele din decembrie 1989, revine în România, fiind în continuare angajat al Europei Libere, iar în 1994 devine director al departamentului românesc al acesteia, pentru câteva luni. În 1995 pleacă la Köln ca director al secţiei române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice, colaborând şi cu Radio Europa Liberă. 
În anul 2002 se întoarce definitiv în România şi se remarcă prin analizele riguroase, obiective şi competente pe care le face vieţii politice româneşti şi internaţionale, practic neexistând niciun eveniment important pe care să nu-l supună unei analize politologice echilibrate şi profunde. Este o prezenţă apreciată în mass media: realizează cinci sezoane ale emisiunii România mea la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secţiunea talk-show; în 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap şi pajură la Realitatea TV. O emisiune îndrăgită şi foarte apreciată a fost cea intitulată Interviurile Europa FM  de la postul de radio omonim. 
Activitatea editorială a lui Emil Hurezeanu s-a concretizat în volumele  de eseuri politice: Între câine şi lup (1996) şi Cutia Neagră (1997), acesta fiind distins cu premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. 
Volumul Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015, titlul fiind un ingenios şi subtil joc de cuvinte, este alcătuit din articole, eseuri, intervenţii care nu s-au publicat până acum, conferinţe care încep în anul 1996 (anul în care Convenţia Democratică a câştigat alegerile generale) şi se termină în ianuarie 2015, cu o conferinţă cu tema „Europa, între crizele de creştere şi criza terminală”, rostită la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.   
Cartea conţine articolele publicate de jurnalistul Emil Hurezeanu în perioada 1996-2015 şi ilustrează evoluţia societăţii româneşti în ultimii 20 de ani. Analizele se referă la evenimente interne şi internaţionale şi sunt scrise din perspectivă politică, socială, civică şi culturală. Cartea prezintă cele mai importante evenimente interne şi internaţionale petrecute în ultimele două decenii şi oferă cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realistă şi logică, în acelaşi timp aducând previziuni referitoare la viitorul României. Cartea este scrisă cu o subtilă ironie, deja cunoscută publicului din emisiunile TV al căror realizator a fost Emil Hurezeanu. O carte durabilă, pe care publicul o merită din plin.
Textele lui Emil Hurezeanu din acest volum sunt adevărate demonstraţii de cultură solidă, serioasă, de înţelegere profundă a evenimentelor politice şi a conexiunilor dintre ele, sunt analize lucide făcute de un intelectual autentic care ştie să aşeze evenimentele în context, le înţelege mecanismele şi, nu în ultimul rând, fiecare text este un exemplu de erudiţie şi de perfectă stăpânire a limbii române. 
Volumul este disponibil în librăriile din toată ţara şi în magazinul online ww.curteaveche.ro la preţul de 48,17 lei.
Cu prilejul acestei lansări de carte, domnul Emil Hurezeanu va dialoga cu publicul şi va oferi autografe.
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     2 plus 10   = ?  

Diverse




Booking.com




Publicitate
Miniprix.ro
Provident Romania - Premium
Newsletter