04.02.2016,  23:25:59 | 0 comentarii | 334 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Anul „Maimuţei de Foc” / Întâmpinat la Deva
de Ziarul Vaii Jiului
De peste trei ani, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva face parte dintr-un parteneriat cultural, alături de Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” şi Institutul „Confucius” din Sibiu.
 
Parteneriatul are drept scop familiarizarea publicului hunedorean cu civilizaţia şi cultura chineză, cu tradiţiile, obiceiurile şi limba acestei ţări cu o istorie milenară. Pe lângă cursurile de limba chineză care se organizează sistematic şi sunt tot mai solicitate, activităţile culturale au devenit o prezenţă obişnuită în cadrul acestui parteneriat. 
Apropierea de cultura şi civilizaţia chineză se face cel mai uşor şi mai eficient prin cunoaşterea îndeaproape a tradiţiilor şi obiceiurilor prietenilor noştri chinezi, prin cât mai multe momente petrecute împreună. O astfel de ocazie este cea mai mare sărbătoare din calendarul chinezesc, Anul Nou. Astfel, la începutul lunii februarie, împreună cu partenerii  noştri, am sărbătorit la Salle d’Or din incinta Deva Mall, intrarea în Anul Nou Chinezesc, Anul Maimuţei de Foc, care începe la 8 februarie. 
Este o sărbătoare îndrăgită, aşteptată de chinezi cu bucurie şi speranţă atât în ţara lor, cât şi în orice colţ al lumii unde există comunităţi chineze. Este o sărbătoare ce îşi are originea în legenda budistă potrivit căreia 12 animale s-au prezentat în faţa Împăratului de Jad (şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie, maimuţă, cocoş, câine şi porc) şi fiecare lună a anului a fost numită după numele câte unui animal. De atunci, potrivit legendei, fiecare om născut sub semnul unuia dintre animalele calendarului va împrumuta ceva din caracteristicile şi comportamentul acestuia. Anul Nou care începe în luna februarie 2016 se află sub semnul Maimuţei de Foc şi, de acea, cei născuţi în anul acesta vor fi veseli, energici, întreprinzători, curioşi, abili şi diplomaţi.  
Numit şi Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou Chinezesc este un prilej de entuziasm şi exuberanţă, organizare a unor serbări de amploare, marcate de veselie, culoare şi bună înţelegere, urările care se fac fiind de noroc, viaţă lungă şi fericire. 
La Deva, manifestările dedicate Anului Nou Chinezesc, Anul Maimuţei de Foc, au fost foarte variate şi atractive. După cuvintele de întâmpinare adresate unei foarte numeroase asistenţe de către Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, prof. Gheorghe Ioan Mihuţ, Directorul  Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, şi prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului „Confucius” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, a urmat un program atractiv care a fost o adevărată călătorie în universul fascinant al culturii chineze. 
Expoziţia de caligrafie şi pictură chinezească a fost o adevărată demonstraţie a tehnicilor tradiţionale care se practică de mii de ani în China: delicate desene în tuş, realizate cu pensula sau cu peniţa, ideograme care închid în ele sensuri ce îşi aşteaptă descifrarea, toate au fascinat un public curios, interesat, care a pus întrebări prietenilor chinezi despre tainele scrierii chineze. Această expoziţie va putea fi admirată până la data de 14 februarie în cadrul Filialei Nr. 5 a Bibliotecii Judeţene  – Colţul Chinezesc, aflată în incinta complexului Deva Mall, etajul doi.
Despre varietatea impresionantă a obiceiurilor şi tradiţiilor chinezeşti a vorbit oaspetele nostru, prof. Zhao Qi, care a invitat asistenţa într-o călătorie plină de farmec în lumea unor obiceiuri străvechi, dar care şi-au păstrat prospeţimea şi nu încetează să fascineze pe oricine. 
Parada costumelor tradiţionale chinezeşti Qipáo a fost o explozie de culoare, de graţie şi ingeniozitate, care a smuls aplauzele pline de admiraţie ale celor care au venit să serbeze cu noi Anul Nou Chinezesc.  
Muzica nu putea lipsi de la o sărbătoare a bucuriei şi dragostei de viaţă, iar formaţiile Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, formaţia camerală „Armonia”, condusă de prof. Flavius Demian şi formaţia de muzică uşoară condusă de prof. Călin Sân, au interpretat  piese din repertoriul muzicii tradiţionale şi uşoare chinezeşti, o muzică armonioasă, cu ritmuri pline de viaţă.  
Manifestările consacrate Anului Nou Chinezesc au fost deschise tuturor celor care au dorit să cunoască mai îndeaproape cultura şi obiceiurile unui popor care nu încetează să ne impresioneze prin civilizaţia lui milenară. 
Anul Nou Chinezesc, Anul Maimuţei de Foc, a fost un excelent prilej de a ura prietenilor noştri chinezi să aibă parte numai de bucurii în noul an, să aibă zile frumoase, împlinite şi să aibă întotdeauna puterea de a trece peste orice obstacol cu zâmbetul pe buze. 
I-am sigurat pe colaboratorii noştri că proiectul început împreună va fi an de an mai bogat şi va aduce alături de noi tot mai mulţi prieteni doritori să pătrundă în profunzimile unei culturi şi ale unei civilizaţii extraordinare cum este civilizaţia chineză. 
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     6 plus 2   = ?  

Diverse




Booking.com




Publicitate
Provident Romania - Premium
Miniprix.ro
Newsletter