01.02.2016,  01:06:50 | 0 comentarii | 293 vizualizari
Cu Emil Hurezeanu / Despre lumea de ieri, de azi, de mâine
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi-a invitat prietenii, în ziua de 30 ianuarie 2016, la o întâlnire cu scriitorul, publicistul şi analistul politic Emil Hurezeanu care, cu acest prilej, şi-a lansat şi la Deva volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”, apărut anul trecut la Ed. „Curtea Veche Publishing”.  
 
Aşa cum însuşi Emil Hurezeanu a precizat cu prilejul lansării cărţii la Bucureşti, „cartea este o antologie de texte rostite la microfoanele posturilor de radio unde am lucrat mulţi ani, la Europa Liberă şi la Deutsche Welle, apoi sunt multe conferinţe, intervenţii – care n-au fost publicate niciodată – şi ele rostite. (...) Cartea este o panoramă a ultimelor două decenii de politică românească şi are o abordare atât pe verticală, spre trecut, cât şi pe orizontală, spre celelalte ţări şi societăţi”.
Personalitate marcantă a vieţii publice româneşti din ultimii 25 de ani, Emil Hurezeanu a intrat în conştiinţa multor români încă din anul 1983, fiind una dintre vocile binecunoscute şi apreciate ale postului de radio Europa Liberă unde era titularul rubricii Actualitatea românească.  
Volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”, titlul fiind un ingenios şi subtil joc de cuvinte, este alcătuit din articole, eseuri, intervenţii care nu s-au publicat până acum, conferinţe care încep în anul 1996 (anul în care Convenţia Democratică a câştigat alegerile generale) şi se termină în ianuarie 2015, cu o conferinţă cu tema „Europa, între crizele de creştere şi criza terminală” rostită la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.   
Textele lui Emil Hurezeanu din acest volum sunt adevărate demonstraţii de cultură solidă, serioasă, de înţelegere profundă a evenimentelor politice şi a conexiunilor dintre ele, sunt analize lucide făcute de un intelectual autentic care ştie să aşeze evenimentele în context, le înţelege mecanismele. Este o carte care ne readuce în memorie ultimii 20 de ani din istoria recentă a României, o perioadă pe care domnul Emil Hurezeanu o supune analizei cu precizia unui laser. Competenţa, obiectivitatea, echilibrul, rigoarea şi profunzimea cu care sunt analizate în carte evenimente, personalităţi, situaţii, fenomene politice fac ca acest volum să fie un reper, o carte absolut necesară pentu oricine doreşte să vadă ce înseamnă să fii un analist politic autentic. Istorie, diplomaţie, politologie, toate se îngemănează în textele din acest volum şi ne dezvăluie personalitatea unui intelectual frământat de problemele ţării sale, dar şi ale lumii. Într-adevăr, paleta tematică a textelor ce acoperă cei 20 de ani puşi sub lupă de domnul Hurezeanu este de o diversitate extraordinară şi, nu în ultimul rând, fiecare text este un exemplu de exprimare elegantă, cu un inteligent simţ al umorului, într-o limbă română demnă de invidiat, fără clişee şi locuri comune. 
Cartea, apărută la „Curtea Veche Publishing”, este şi rodul preocupării doamnei Iren Arsene, directoarea editurii, de a oferi pieţei de carte lucrările unor personalităţi importante din România acestor ani. 
În faţa unui public extrem de numeros, domnului Emil Hurezeanu i-a fost oferită, din partea Bibliotecii Judeţene, o Diplomă de Excelenţă „pentru analizele riguroase, competente şi echilibrate ale vieţii politice româneşti şi internaţionale”. De asemenea, o Diplomă de Excelenţă s-a acordat şi doamnei Iren Arsene „pentru contribuţia de excepţie la promovarea unor cărţi şi autori cu mare impact la publicul cititor”. 
La final a urmat o sesiune de autografe.
Ioan Sebastian BARA

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     10 plus 9   = ?  

Diverse




Booking.com




Publicitate
Miniprix.ro
Provident Romania - Premium
Newsletter