13.03.2016,  20:47:47 | 0 comentarii | 322 vizualizari
Comemorare / În amintirea lui Valeriu Bârgău
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 10 martie 2016, la Salle d’Or, din incinta Deva Mall, un emoţionant eveniment comemorativ care a adunat la un loc zeci de prieteni, admiratori, cunoştinţe ale scriitorului Valeriu Bârgău.
 
Am fi fost mult mai fericiţi, în această zi de martie, dacă l-am fi avut alături de noi pe scriitorul Valeriu Bârgău, dacă l-am fi serbat cu ocazia zilei sale de naştere, 7 martie. Din păcate, n-a fost să fie aşa. Timpul n-a mai avut răbdare cu acest scriitor plin de energie, generos şi altruist, care a trăit pentru a dărui şi a se dărui. Ne-a părăsit mult prea devreme, într-o zi de 3 ianuarie 2006. 
A lăsat în urmă nu numai părerile de rău şi lacrimile celor dragi, a lăsat în urmă amintirea unui om de o vitalitate remarcabilă, care a trăit pentru literatură, care a avut harul creaţiei literare şi a încurajat talentul literar al celor tineri în care avea încredere şi cărora le oferea cu generozitate prilejul de a se afirma. 
Poet talentat, apreciat de marii noştri critici literari, format în proximitatea marilor poeţi hunedoreni – Iv Martinovici, Dan Constantinescu, Neculai Chirica şi alţii –, Valeriu Bârgău a fost o voce originală printre creatorii de literatură din judeţul Hunedoara. Volumele sale de versuri ne fac cunoştinţă cu un poet sensibil, cu un registru liric amplu, cu o scriitură originală, inconfundabilă. Ancorat puternic în via­ţa literară a judeţului şi a ţării, a purtat numeroase dialoguri cu scriitori şi cu oameni de cultură, a fost tot timpul preocupat de viaţa culturală hunedoreană în care a jucat un rol deosebit. 
Gazetele şi revistele pe care le-a fondat şi le-a condus au fost tribune de afirmare pentru nenumăraţi scriitori care au debutat în coloanele acestor publicaţii în care Valeriu Bârgău îi publica cu generozitate, în special pe cei tineri, dar fără să facă niciodată rabat de la calitate, de la manifestarea talentului autentic, original. Sincer şi drept, nu a suferit impostura şi cameleonismul şi, de aceea, colaborarea cu el era incompatibilă cu jumătăţile de măsură, cu texte nesincere, scrise fără nerv şi fără implicare. 
Ani de zile, numele lui Valeriu Bârgău s-a confundat cu ziarul „Călăuza”, un ziar îndrăgit, aşteptat, citit de la prima până la ultima literă, cu un numeros „club” al prietenilor ziarului, prieteni cărora Valeriu Bârgău le oferea prilejul să se cunoască, să dialogheze, să schimbe gânduri şi impresii. Au fost ani în care poetul şi editorul Valeriu Bârgău s-a dedicat trup şi suflet publicaţiilor fondate de el, copiii lui de suflet (Constelaţia dragonului, apoi Ardealul literar), au fost anii în care Valeriu Bârgău a ars pe altarul literaturii, trăind la cotele cele mai înalte toate evenimentele literare, îngrijind cu trudă fiecare pagină care vedea lumina tiparului la editura condusă de el şi de poeta Mariana Pândaru. Viaţa lui a fost pusă, cu siguranţă, sub semnul devizei lui Nicolae Steinhardt, „dăruind, vei dobândi”, iar Valeriu Bârgău a dăruit cu generozitate, din plin, din tot sufletul. 
A plecat mult prea repede de lângă noi, dar a dobândit dragostea noastră, recunoştinţa celor care şi-au făcut un nume în arta scrisului în paginile girate de Valeriu Bârgău. A dobândit un loc binemeritat, de onoare, în galeria marilor scriitori hunedoreni, în istoria literaturii române. Timpul, în trecerea lui atât de grăbită, va aşeza cu siguranţă numele lui Valeriu Bârgău printre numele care nu se vor şterge prea uşor din amintirea celor care au avut privilegiul să-l cunoască, să-i fie colaboratori, prieteni, amici. 
Deşi au trecut 10 ani de la trecerea în eternitate a lui Valeriu Bârgău, prezenţa lui parcă o simţim şi acum în jurul nostru datorită strădaniei poetei Mariana Pândaru, soţia care i-a fost alături cu credinţă şi dăruire, de a-i perpetua opera, de a-l păstra mereu în amintire, de a-i edita poeziile rămase nepublicate, de a-i culege gândurile şi a le dărui iubitorilor de literatură. 
Acum, la zece ani de la despărţirea de Valeriu Bârgău, i-am adus cu toţii un pios omagiu, cu recunoştinţă pentru frumoasa moştenire literară pe care ne-a lăsat-o, moştenire pe care o păstrăm atât în rafturile bibliotecii noastre, cât şi în suflete. 
Momentul comemorativ a cuprins cuvinte de evocare rostite de cei care l-au cunoscut, lansarea volumului postum intitulat „Obosit de umblet” al poetului Valeriu Bârgău, fragmente din lirica lui Valeriu Bârgău - moment poetic susţinut de actriţa Isabela Haşa de la Teatrul de Artă din Deva, expoziţie de fotografii, expoziţie cu volume şi manuscrise ale lui Valeriu Bârgău.
A fost un prilej cu totul special pentru toţi cei prezenţi care l-au cunoscut, l-au apreciat şi nu l-au uitat, să-şi amin­tească de această importantă personalitate a vieţii culturale hunedorene. 
Ioan Sebastian BARA

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     5 plus 7   = ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Diverse






Booking.com




Publicitate
Provident Romania - Premium
Miniprix.ro
Newsletter