14.03.2016,  19:13:26 | 0 comentarii | 332 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În întâmpinarea Zilei Francofoniei: „Napoleon Bonaparte în filatelie”
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare cultural-educativă ce va avea loc în ziua de 15 martie 2016, ora 13:30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Munteanu” din Deva. Anul acesta, subiectul ales pentru Ziua Francofoniei este „Napoleon Bonaparte în filatelie”. 
 
Ziua Internaţională a Francofoniei, 20 martie, este o zi specială dedicată limbii franceze, limbă vorbită de peste 200 de milioane de locuitori în întreaga lume şi 870 de milioane de persoane din cele 70 de state şi guverne ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. În această zi, în 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), entitate devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă. 
România este o ţară în care interesul pentru limba şi civilizaţia franceză a fost constant, de peste 150 de ani, încă de pe când tineri intelectuali români, ca Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Ion Brătianu, Barbu Ştirbei, Alecu Russo etc., au studiat la Paris şi au fost influenţaţi de ideile progresiste şi de idealurile revoluţiei de la 1848 din Europa. Întorşi în ţară, au promovat aceste idei şi, desigur, au propagat cultura şi civilizaţia franceză, într-o ţară ca România, care avea rădăcini milenare cu popoarele de origine romană. Încă din secolul XIX, străinii care vizitau România erau impresionaţi de numărul mare de români care vorbeau, mai bine sau mai rău, limba franceză şi care puteau comunica foarte uşor cu francofonii. Limba fran­­ceză nu a fost scoasă niciodată din progra­ma şcolară, nici chiar în cei mai negri ani ai comunismului. 
De altfel, ţara noastră este cea mai importantă ţară francofonă din Europa centrală şi de est şi, alături de milioane de oameni din Europa, Africa, Asia, America, Oceania, românii sărbătoresc, în fiecare mijloc de martie, Ziua Francofoniei, aducând astfel cel mai sincer şi mai pro­fund omagiu limbii franceze şi civilizaţiei născute în spaţiul francofon. Acest spaţiu nu este doar o realitate geografică sau lingvistică, ci mult mai mult: este un spaţiu cultural ce îi reuneşte pe toţi cei care, oriunde s-ar afla, manifestă şi îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă. 
Şi în acest an, cu prilejul Zilei Francofoniei, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va oferi publicului obişnuit cu activităţile noastre o manifestare culturală de ţinută, menită să stârnească interesul celor prezenţi. Se va face o trecere în revistă a celor mai importante momente din extraordinara viaţă a lui Napoleon Bonaparte, de la naşterea sa, la 15 august 1769, în Corsica, trecând prin măreţele bătălii câştigate sau pierdute, până la moartea lui, în exil, pe Insula Sf. Elena, la 5 mai 1821. Toate aceste momente vor fi susţinute cu timbre emise de numeroase ţări, cu plicuri-prima zi şi cu ilustrate maxime, reflectarea în filatelie a temei „Napoleon” fiind foarte generoasă. Prezentarea se doreşte şi o familiarizare a tinerilor cu o pasiune extrem de frumoasă şi folositoare pentru formarea culturii generale: filatelia. 
La finalul prezentării, vor fi adresate întrebări, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană. 
Ioan Sebastian BARA


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     4 plus 5   = ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Diverse






Booking.com




Publicitate
Miniprix.ro
Provident Romania - Premium
Newsletter