27.04.2016,  17:56:46 | 0 comentarii | 155 vizualizari
Deva / Digitizarea presei din colecţiile Bibliotecii Judeţene
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a început un amplu proiect de digitizare a întregului fond de publicaţii seriale aflate în patrimoniul ei. În momentul de faţă, toate bibliotecile moderne din lume îşi conservă şi îşi protejează patrimoniul de care dispun cu ajutorul digitizării.
 
Colecţiile de ziare şi reviste, ca şi fondul de carte, se află sub influenţa unor factori fizici care le alterează starea şi fac din ce în ce mai anevoios accesul la uriaşul volum de informaţii pe care aceste publicaţii le conţin. 
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva are un impresionant fond de tipărituri care, treptat, va fi transpus în format electronic prin scanare şi digitizare. Dispunem de colecţii ale unor publicaţii apărute în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cum ar fi revistele „Convorbiri literare”, „Cosânzeana”, „Boabe de Grâu”, „Sămănătorul”, „Luceafărul” şi ziarele „Bunul econom”, „Gazeta Transilvaniei” ş.a.
Proiectul de digitizare a întregii prese aflate în patrimoniul bibliotecii noastre îşi propune să prelucreze toate ziarele şi revistele, astfel încât consultarea acestor publicaţii să poată fi la îndemâna oricărui utilizator. Un avantaj deosebit al stocării informaţiei prin digitizare, pe lângă protejarea fizică a publicaţiilor, este posibilitatea consultării simultane de către mai mulţi utilizatori a aceluiaşi document, independent de programul de funcţionare al bibliotecii. 
Digitizarea presei aflate la Biblioteca Judeţeană a început cu colecţia din anul 1953 a cotidianului „Drumul socialismului”. Timp de 50 de ani, acest ziar a fost principalul organ de presă regional, apoi judeţean, al hunedorenilor. Desigur, a purtat o puternică amprentă ideologică, fiind sub comanda organizaţiei hunedorene a Partidului Comunist Român. Materialele aveau, obligatoriu, o directivă imprimată de forurile politice. Cu toate acestea, populaţia găsea în paginile ziarului şi articole „dezbrăcate” de haina ideologică. Recenzii de carte, informaţii sportive, ştiri culturale, pagini literare, fapt divers, mică publicitate, toate acestea au făcut, totuşi, din ziarul „Drumul socialismului” o publicaţie relativ accesibilă. 
Digitizarea întregii colecţii a acestui cotidian va da posibilitatea cercetătorilor istoriei locale, dar şi oricărui cititor, să descopere informaţii despre toate evenimentele politice, sociale, administrative, economice, culturale, sportive din judeţ. Cu excepţia vieţii bisericeşti, acest ziar este depozitarul unui imens volum de cunoştinţe relevante pentru viaţa judeţului Hunedoara în anii comunismului: inaugurări de întreprinderi, deschiderea de şcoli, realizarea unor lucrări edilitare etc. Din aceste considerente, digitizarea cotidianului „Drumul socialismului” va fi un câştig incontestabil pentru publicul larg şi pentru cercetătorii vieţii hunedorene din acea perioadă. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     8 plus 4   = ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Diverse






Booking.com




Publicitate
Provident Romania - Premium
Miniprix.ro
Newsletter