15.05.2016,  17:53:35 | 1 comentariu | 243 vizualizari
Umorul peren al lui Dumitru Hurubă
de Ziarul Vaii Jiului
Palmaresul editorial al prozatorului Dumitru Hurubă s-a îmbogăţit cu două volume a căror lansare a fost organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la începutul lunii mai a acestui an.
Romanul „La bodega Tri scheleţi” şi volumul de proze „...da’ cine-a zis că suntem normali?” au apărut în acest an la Editura „Limes” din Cluj, sub semnătura cunoscutului scriitor.  
Cu siguranţă, nu există iubitor de literatură din Deva, din judeţul Hunedoara, dar nu numai, care să nu ştie cine este Dumitru Hurubă, care să nu-i fi citit cărţile, care să nu fi surâs amar de atâtea şi atâtea ori când a urmărit firul epic al celor peste 30 de romane şi cărţi de proză scurtă semnate de el. 
Ultimele trei decenii ale vieţii culturale hunedorene poartă amprenta inconfundabilă a acestui autor de proză umoristică scrisă cu un talent ce îl aşează cu cinste în compania unor nume mari precum Teodor Mazilu, Ion Băieşu, Laurenţiu Cerneţ, ca să ne oprim doar la principalele nume româneşti.  
Dumitru Hurubă este, fără îndoială, unul dintre reprezentanţii cei mai viguroşi ai literaturii hunedorene şi ai literaturii române post-decembriste. Colaborările constante la principalele reviste literare din ţară, cele peste 30 de volume scrise pun în lumină cu deosebită pregnanţă un talentat autor de proză umoristică pe linia marilor umorişti români de la care se revendică. 
Dincolo de perfecta stăpânire a mijloacelor de expresie, a tehnicilor literare, a prozei, Dumitru Hurubă este un fin şi atent observator al mediului social, politic, cultural de după 1990, un creator de tipologii şi personaje emblematice pentru aceste ultime două decenii trăite de societatea românească. Calităţile de prozator şi umorist ale lui Dumitru Hurubă au fost apreciate de publicul larg care gustă stilul scriitorului, umorul lui savuros, comicul de limbaj şi de situaţie care fac deliciul tuturor textelor semnate de acesta. 
Cele două volume lansate continuă aceeaşi linie a observaţiei reci, atente şi pătrunzătoare a personajelor principale, a mediului în care acestea se mişcă, în final rezultând un tablou extrem de viu al societăţii româneşti contemporane. 
Scrise cu nerv, cu un umor sănătos şi robust, cu o artă a dialogului caracterizată de naturaleţe şi spontaneitate, cărţile lui Dumitru Hurubă ne dezvăluie acelaşi talent, aceeaşi forţă epică şi artă a portretului cu care autorul şi-a obişnuit admiratorii. 
Şi aceste două volume sunt o veritabilă oglindă pe care prozatorul Dumitru Hurubă o mânuieşte ca pe o baghetă magică cu care aduce la viaţă figuri, tipuri de oameni din diferite straturi sociale, oameni care trăiesc în România zilelor noastre, oameni pe care prozatorul îi observă şi cărora le surprinde caracterul, automatis­­mele verbale. Personajele lui Dumitru Hurubă sunt create cu o deplină stăpânire a mijloacelor de expresie, sunt surprinse în situaţii care le pun în lumină cele mai ascunse învelişuri sufleteşti ce nu scapă ochiului atent al prozatorului care, pe bună dreptate, poate afirma, asemenea lui Caragiale: Simţ enorm şi văz monstruos. 
Într-adevăr, Dumitru Hurubă simte, ca un seismograf, cele mai neînsemnate vibraţii ale sufletului personajelor sale şi vede cele mai mici şi aparent neînsemnate detalii ale comportamentului acestora. 
Citirea unei cărţi semnate Dumitru Hurubă este, de fiecare dată, un prilej de contemplare a societăţii româneşti contemporane, o societate pe ai cărei reprezentanţi prozatorul îi imortalizează asemenea unui talentat caricaturist. Proza lui Dumitru Hurubă, cu ironia ei amară, este un prilej de râsu’ plânsu’ şi de meditaţie serioasă asupra devenirii societăţii noastre de azi. Titlul unuia dintre volume, „...da’ cine-a zis că suntem normali?”, poate că spune tot despre esenţa acestei proze. 
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către scriitorul Dumitru Hurubă.
Ioan Sebastian BARA

Booking.com

Comentarii articol (1 )

#1 Valeriu Butulescu16.05.2016,  00:32:45
Literatura noastră s-a îmbogăţit cu două volume noi. Semnate de un excelent umorist. Felicitări, domnule Dumitru Hurubă!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     4 plus 4   = ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Diverse







Booking.com




Publicitate
Provident Romania - Premium
Miniprix.ro
Newsletter