Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 26 mai 2016, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă intitulată „Centenar Vintilă Corbul. Romanul istoric în colecţiile Bibliotecii Judeţene”.

Așa cum se știe, Biblioteca Județeană acordă o mare atenție acestui gen de manifestări care se adresează cu precădere elevilor, celor mai tineri cititori, cărora le sunt prezentate subiecte de mare interes care le întregesc cunoștințele obținute la orele de curs.

De această dată, subiectul este unul deosebit de atractiv, știut fiind că atât romanul istoric, cât și unul dintre importanții lui creatori – Vintilă Corbul – se bucură de un succes aparte.

De-a lungul timpului, încă de la apariția romanului ca gen epic, romanul istoric a fost apreciat, căutat și citit cu mare interes de un mare număr de cititori de toate vârstele, tineri și adulți. Pe rafturile Bibliotecii Județene se găsesc cele mai importante, mai reprezentative romane istorice scrise de autori consacrați: Alexandre Dumas, Walter Scott, Lev Tolstoi, Henryk Sienkiewicz, Lion Feuchtwanger, Jókai Mór etc. sau, în zilele noastre, Maurice Druon, Philippa Gregory, Mika Waltari, Max Gallo, Valerio Massimo Manfredi, Christian Jacq, Hilary Mantel. Literatura română îl are ca reprezentant emblematic, autor de romane istorice pe Mihail Sadoveanu, cel care a cuprins în pagini remarcabile întreaga istorie a românilor, de la epoca lui Burebista la perioada domniilor fanariote. Alți autori români de romane istorice sunt Camil Petrescu, Dana Dumitriu, Mircea Ciobanu, Eugen Barbu, dar și hunedorenii Radu Ciobanu și Ioan Dan.

La 26 mai 2016 se împlinesc o sută de ani de la nașterea prozatorului Vintilă Corbul, unul dintre cei mai renumiți autori de romane istorice, apreciat și peste hotare. Dintre cele mai cunoscute creații ale sale, unele scrise în colaborare cu Eugen Burada, fac parte romanele: „Căderea Constantinopolelui” (cea mai vândută carte din beletristica românească în perioada comunistă), „Mafia şi miliardarii”, „Sunt regele Franței! Regele Soare!”, „Dinastia Sunderland-Beauclair”, „Roxelana și Soliman”, „Împărăteasa fără coroană”, „Cavalcadă în iad”, „Cenuşă şi orhidee la New York”, „Extaz, moarte şi rock’n’roll”, „Hollywood – infernul viselor”, „Miliarde şi picioare lungi”, „Oameni în Rolls-Royce” sau „Salvaţi-mă! Sunt miliardar!”.

Personalitatea lui Vintilă Corbul va fi prezentată în fața unui public format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva, importanța acestei activități culturale fiind cu atât mai mare cu cât acest autor nu se studiază în școală.

Ca de obicei, la sfârșitul manifestării, celor prezenți în sală li se vor adresa un set de întrebări menite să testeze atenția cu care au urmărit subiectul, iar cei care vor oferi răspunsuri corecte vor fi răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Comentarii

comentarii

0 comments