Meniu

Digitizarea presei din colecțiile Bibliotecii Județene

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a început un amplu proiect de digitizare a întregului fond de publicații seriale aflate în patrimoniul ei. În momentul de față, toate bibliotecile moderne din lume își conservă și își protejează patrimoniul de care dispun cu ajutorul digitizării. Colecțiile de ziare și reviste, ca și fondul de carte, se află sub influența unor factori fizici care le alterează starea și fac din ce în ce mai anevoios accesul la uriașul volum de informații pe care aceste publicații le conțin.

 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva are un impresionant fond de tipărituri care, treptat, va fi transpus în format electronic prin scanare și digitizare. Dispunem de colecții ale unor publicații apărute în secolul    al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cum ar fi revistele „Convorbiri literare”, „Cosânzeana”, „Boabe de Grâu”, „Sămănătorul”, „Luceafărul” și ziarele „Bunul econom”, „Gazeta Transilvaniei” ș.a.

Proiectul de digitizare a întregii prese aflate în patrimoniul bibliotecii noastre își propune să prelucreze toate ziarele și revistele, astfel încât consultarea acestor publicații să poată fi la îndemâna oricărui utilizator. Un avantaj deosebit al stocării informației prin digitizare, pe lângă protejarea fizică a publicațiilor, este posibilitatea consultării simultane de către mai mulţi utilizatori a aceluiaşi document, independent de programul de funcţionare al bibliotecii.

Digitizarea presei aflate la Biblioteca Județeană a început cu colecția din anul 1953 a cotidianului „Drumul socialismului”. Timp de 50 de ani, acest ziar a fost principalul organ de presă regional, apoi județean, al hunedorenilor. Desigur, a purtat o puternică amprentă ideologică, fiind sub comanda organizației hunedorene a Partidului Comunist Român. Materialele aveau, obligatoriu, o directivă imprimată de forurile politice. Cu toate acestea, populația găsea în paginile ziarului și articole „dezbrăcate” de haina ideologică. Recenzii de carte, informații sportive, știri culturale, pagini literare, fapt divers, mică publicitate, toate acestea au făcut, totuși, din ziarul „Drumul socialismului” o publicație relativ accesibilă.

Digitizarea întregii colecții a acestui cotidian va da posibilitatea cercetătorilor istoriei locale, dar și oricărui cititor, să descopere informații despre toate evenimentele politice, sociale, administrative, economice, culturale, sportive din județ. Cu excepția vieții bisericești, acest ziar este depozitarul unui imens volum de cunoștințe relevante pentru viața județului Hunedoara în anii comunismului: inaugurări de întreprinderi, deschiderea de școli, realizarea unor lucrări edilitare etc. Din aceste considerente, digitizarea cotidianului „Drumul socialismului” va fi un câștig incontestabil pentru publicul larg și pentru cercetătorii vieții hunedorene din acea perioadă.

Accesul la fondul de periodice și publicații seriale se face urmând pașii:

 

Pasul 1

Se accesează pagina bibliotecii județene:

http://www.bibliotecadeva.ro/bj.htm

Pasul 2

Se selectează iconița

 

 

Pasul 3

Se selectează hiperlinkul:  fondul de periodice si publicatii seriale

http://www.bibliotecadeva.ro/presa/presa.htm

Pasul 4

Se selectează anul dorit:

 

 

Pasul 5

Se selectează ziarul sau revista dorită:

 

Pasul 6

Se ajunge la ecranul ziarului sau revistei selectate

 

 

 

 






Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*