Meniu

Centenar Vintilă Corbul. Romanul istoric în colecţiile Bibliotecii Judeţene

Sub acest generic s-a desfășurat o interesantă activitate organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la sfârșitul lunii mai, la Sala „Liviu Oros” a Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva.

 

Așa cum se știe, Biblioteca Județeană acordă o mare atenție acestui gen de manifestări care se adresează cu precădere elevilor, celor mai tineri cititori, cărora le sunt prezentate subiecte de mare interes care le întregesc cunoștințele obținute la orele de curs.

O sută de ani de la nașterea prozatorului Vintilă Corbul

La 26 mai 2016 se împlinesc o sută de ani de la nașterea prozatorului Vintilă Corbul, unul dintre cei mai renumiți autori de romane istorice, apreciat și peste hotare. Dintre cele mai cunoscute creații ale sale, unele scrise în colaborare cu Eugen Burada, fac parte romanele „Căderea Constantinopolelui” (cea mai vândută carte din beletristica românească în perioada comunistă), „Mafia şi miliardarii”, „Sunt regele Franței! Regele Soare!”, „Dinastia Sunderland-Beauclair”, „Roxelana și Soliman”, „Împărăteasa fără coroană”, „Cavalcadă în iad”, „Cenuşă şi orhidee la New York”, „Extaz, moarte şi rock’n’roll”, „Hollywood – infernul viselor”, „Miliarde şi picioare lungi”, „Oameni în Rolls-Royce” sau „Salvaţi-mă! Sunt miliardar!”.

Personalitatea lui Vintilă Corbul a fost prezentată în fața unui public format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva, importanța acestei activități culturale fiind cu atât mai mare cu cât acest autor nu se studiază în școală. Despre Vintilă Corbul și romanele lui care reînvie Constantinopolul anului 1453, Europa sfârșitului de secol XIX, urzeala complicată a celui de-al Doilea Război Mondial, secvențe din universul american, cei prezenți au putut afla lucruri extrem de interesante.

La împlinirea unui secol de la nașterea cunoscutului și prolificului romancier, autor de cărți cu tematică istorică, manifestarea pe care am organizat-o a pus în lumină  personalitatea scriitorului Vintilă Corbul și, paralel, a fost un prilej de a cunoaște principalele romane istorice aflate pe rafturile Bibliotecii Județene.

O insistentă invitație la lectură

Personalitatea remarcabilă a lui Vintilă Corbul, aprecierea deosebită de care se bucură scrierile lui – în România și în lume – sunt subiecte de mare interes pe care am considerat că e important să le prezentăm celor tineri. Sigur, ceea ce facem este și o insistentă invitație la lectură. Toate aceste cărți ale lui Vintilă Corbul le avem la bibliotecă, ele își așteaptă cititorii care, cu siguranță, vor fi foarte încântați de tot ce vor descoperi în paginile acestui remarcabil prozator. Astfel, paginile manualelor de istorie pot fi mereu completate cu informații primite din lectura romanelor lui Vintilă Corbul, din lectura romanelor istorice semnate de alți numeroși prozatori.

De-a lungul timpului, încă de la apariția romanului ca gen epic, romanul istoric a fost apreciat, căutat și citit cu mare interes de un mare număr de cititori de toate vârstele, tineri și adulți. În Biblioteca Județeană se găsesc cele mai importante, mai reprezentative romane istorice scrise de autori consacrați ca: Alexandre Dumas, Walter Scott, Lev Tolstoi, Henryk Sienkiewicz, Lion Feuchtwanger, Jókai Mór etc. sau, în zilele noastre, Maurice Druon, Philippa Gregory, Mika Waltari, Max Gallo, Valerio Massimo Manfredi, Christian Jacq, Hilary Mantel.

Literatura română îl are ca reprezentant emblematic, autor de romane istorice, pe Mihail Sadoveanu, cel care a cuprins în pagini remarcabile întreaga istorie a românilor, de la epoca lui Burebista la perioada domniilor fanariote. Alți autori români de romane istorice sunt Camil Petrescu, Dana Dumitriu, Mircea Ciobanu, Eugen Barbu, dar și hunedorenii Radu Ciobanu și Ioan Dan.

Istoria a fost, este și va fi urmărită cu deosebit interes

Tema pe care am ales-o pentru manifestarea noastră a trezit interesul celor prezenți pentru că, sigur, fiecare tânăr a citit romane semnate Alexandre Dumas, Walter Scott, Mihail Sadoveanu și lista e foarte lungă. Sunt autori de romane istorice, romane în care ficțiunea se împletește cu evenimentul istoric real, fantezia cu adevărul strict istoric. Despre aventurile muschetarilor, despre viața și războaiele din Imperiul Roman, din Egiptul Antic, din îndepărtatul Orient, despre misterul care învăluie viața dacilor, despre războaiele din umbră, despre viața la curtea domnitorilor români munteni sau moldoveni, tinerii au putut citi în romanele istorice care s-au tipărit și se tipăresc, romane care se bucură de un foarte mare succes. Istoria a fost, este și va fi urmărită cu deosebit interes de generații întregi de cititori de toate vârstele. La întrebarea care dădea, pe vremuri, numele unei rubrici în revista Magazin istoric „Așa vă place istoria?” (acolo fiind prezentate evenimente istorice într-o manieră foarte atractivă), răspunsul pe care îl dăm este: „Da, așa ne place istoria, istoria care vine spre noi din paginile atâtor și atâtor romane istorice, o istorie vie și palpitantă.”

Ca de obicei, la sfârșitul prezentării, celor prezenți în sală li s-au adresat un  set de întrebări menite să testeze atenția cu care au urmărit subiectul, cei care au dat  răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Manager,

Ioan Sebastian Bara

 

 

 

 

 

 

 






Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*