Meniu

O întâlnire cu poetul și cantautorul Ioan Evu

O întâlnire cu poetul și cantautorul Ioan Evu

 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 15 iunie 2016, ora 1700, la Casa de Cultură „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, o întâlnire cu poetul și cantautorul Ioan Evu care, cu acest prilej, își va lansa noul volum de poezii intitulat „Înger de rezervă”, apărut la Editura Paralela 45 în anul 2016.

Ioan Evu este un nume bine cunoscut iubitorilor de poezie și muzică, un artist complex, un creator autentic care face parte din valoroasa pleiadă a personalităților hunedorene.

Ioan Evu desfășoară o intensă activitate culturală

Poetul a debutat concomitent în anul 1970 în revistele „Preludiu”, sub girul lui Tudor Opriş, și în „Familia”, unde a fost remarcat de marele poet Ştefan Augustin Doinaş. Ulterior a debutat cu proză, tot în revista „Familia”, ca urmare a premiului oferit de aceeaşi revistă la prima ediţie a Festivalului naţional de proză scurtă „Marin Preda” (1982). În acelaşi an, are loc debutul editorial cu volumul „Fereastră de apă”, în urma Concursului de poezie organizat de Editura Facla.

Ioan Evu a desfășurat și desfășoară o intensă activitate culturală în județul Hunedoara și în țară. În anul 1990 a devenit membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.

Este autorul a peste 15 volume de versuri, apreciate de critica literară, prin vocea unor critici importanți.

Muzica este și ea o pasiune a lui Ioan Evu, pasiune pe care o slujește în calitate de compozitor, chitarist, solist vocal şi textier. Ca lider al grupului vocal „Canon”, ajuns la 38 de ani de activitate neîntreruptă, a efectuat turnee în țară și străinătate, obţinând numeroase premii şi editând mai multe albume muzicale.

Poezia este rațiunea de a fi a lui Ioan Evu

Volumul de poezii „Înger de rezervă” pe care ni-l propune acum poetul Ioan Evu aduce o puternică notă lirică, fiecare poezie fiind o mărturisire a unor stări sufletești împărtășite cititorului. Se remarcă poeziile de dragoste în care linia modernă se îmbină cu muzicalitatea și armonia versului clasic. Poezia este rațiunea de a fi a lui Ioan Evu, imaginile poetice pe care le creează dovedind faptul că fiecare vers îl exprimă și îi conturează sensibilitatea.

Noul volum de poezii semnat Ioan Evu aduce o undă de prospețime în lirica românească, pune în lumină un creator pentru care Poezia este sensul existenței, așa cum însuși mărturisește în această tulburătoare profesiune de credință ce încheie un poem:

Și-n viforul acest neiertător

mai lasă-mi totuși dreapta care scrie

iar de va fi într-un poem să mor

fă-mi Doamne învierea poezie!

Iubitorii de poezie vor avea prilejul să dialogheze cu îndrăgitul poet și să primească autografe pe acest nou volum de versuri.

Manager,

Ioan Sebastian Bara

 






Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*