În fiecare an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva consacră o manifestare cultural-educativă specială Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorite la 20 martie.

Termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880 când geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa Franța, Algeria și coloniile pentru a defini spațiul geografic în care se vorbește în principal limba franceză. Din punct de vedere organizatoric, aceste state sunt reunite în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. În urmă cu 47 de ani, în această zi a anului 1970, 21 de state cu populație vorbitoare de limbă franceză au semnat la Nyamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), prima organizație interguvernamentală francofonă devenită în anul 2005 Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). Printre „părinții fondatori” ai acestei organizații s-au numărat președintele de atunci al statului Senegal, poetul Leopold Sedar Senghor, președintele Tunisiei, Habib Bourgiba, prințul Norodom Sihanouk al Cambodgiei.

Francofonia este liantul care îi unește pe toți cei care iubesc și admiră limba franceză, care folosesc această limbă pentru a stabili noi punți de legătură între locuitorii din țările în care limba franceză este limbă oficială sau este vorbită de un mare număr de locuitori. Țări francofone există pe toate continentele, însuși simbolul Francofoniei este un cerc cu cinci secțiuni divers colorate care, asemenea cercurilor olimpice, simbolizeză continentele pe care se vorbește limba franceză: din Europa, unde Franța este cea mai importantă țară francofonă, în America și Asia de Sud-Est, din Africa până în Oceania.

În fiecare an, la 20 martie, milioane de oameni din lume sărbătoresc Francofonia, aducând astfel cel mai sincer şi mai profund omagiu limbii franceze, Franței şi civilizaţiei născute în spaţiul francofon. Acest spaţiu nu este doar o realitate geografică sau lingvistică, ci mult mai mult: este un spaţiu cultural ce îi reuneşte pe toţi cei care, oriunde s-ar afla, manifestă şi îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă.

România, ţară în care limba franceză este studiată, preţuită şi cunoscută graţie originii noastre latine comune, a devenit membră a Organizației Internaționale a Francofoniei în anul 1993. De altfel, ţara noastră este cea mai importantă ţară francofonă din Europa centrală şi de est. De peste două secole, legăturile României cu Franţa sunt excelente şi neîntrerupte, desfășurate pe numeroase planuri: politic, cultural, ştiinţific. E bine să amintim aici rolul extraordinar de important jucat de tinerii intelectuali români care în secolul XIX au studiat la Paris şi apoi, odată reveniţi în patrie, au contribuit la înfăptuirea Unirii şi la crearea unui stat românesc modern. De secole, pentru români, marea și veritabila cultură venea din Occident, în mod deosebit din Franţa.

Franța este inima francofoniei, este țara cu o civilizație și o cultură care au strălucit secole la rând. Pentru România, Franța a reprezentat întotdeauna un model și un veritabil sprijin în marile momente ale istoriei noastre.

Manifestarea pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara au dedicat-o în acest an Francofoniei a avut loc în noua și eleganta sală de festivități a Parcului de Afaceri din Simeria, publicul fiind alcătuit în principal din elevi de la Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din oraș.

Programul a fost deschis de elevii Colegiului Tehnic „Transilvania” din Deva, pregătiți de doamna profesoară Mihaela Boroacă, care au oferit un potpuriu de cântece franțuzești foarte cunoscute: „La vie en rose”, „Je ne regrette rien”, „Alleluia” și „Je t’aime autant” (Caruso în limba franceză).

A urmat o amplă prezentare pe tema Simbolurile Franței. Suita de imagini  s-a dorit un răspuns la întrebarea: care sunt imaginile, personalitățile, simbolurile care ar trebui să vină în mintea oricui atunci când se gândește la Franța? Au fost prezentate mai întâi, prin imagini sugestive, simbolurile oficiale: tricolorul Franței, cocoșul galic, sărbătoarea națională, 14 iulie, originile ei, imnul Franței – Marseilleza – care a și răsunat pe fundal, deviza „Libérté, Egalité, Fraternité”. Au urmat locuri emblematice, în primul rând Parisul: deviza orașului, catedrala Notre Dame, arcurile de triumf, podurile de pe Sena, Place de la Concorde, Champs Elysées, Domul invalizilor, muzeul Luvru, Sorbona, Montmartre, cafenelele romantice – tot atâtea locuri ce nu pot lipsi din itinerariul cuiva care vrea să viziteze Parisul.

Au urmat imagini care au relevat faptul că Franța înseamnă și Palatul Versailles, și castelele de pe Loara, și Sudul Franței cu Cannes și festivalul de film pe care-l găzduiește, și Napoleon, și generalul De Gaulle, și pictura impresionistă, înseamnă parfumuri, vinuri celebre, haute couture și Coco Chanel, Turul Franței, fotbalul francez cu Paris Saint Germain și Olympique Marseille, înseamnă TGV și multe, foarte multe lucruri care așteaptă să fie descoperite.

Pictura impresionistă a fost ilustrată printr-o expoziție amenajată în holul Parcului de Afaceri cu ilustrate din colecția colegei noastre Denisa Toma, cea care a alcătuit și slide show-ul. Au putut fi admirate tablouri celebre semnate Corot, Boudin, Manet, Monet, Degas, Seurat, Cezanne, Renoir, Gauguin, Van Gogh. De asemenea, sute de ilustrate din Franța, o colecție alcătuită cu mulți ani în urmă, au fost prezentate tinerilor care au urmărit cu interes imagini din Paris, Normandia, Bretagne, Provence, Pirinei, Valea Loarei etc.

Interesul elevilor a fost demonstrat și de răspunsurile corecte pe care le-au dat la cele peste 20 de întrebări ce le-au fost adresate din subiectul expus în slide show, răspunsuri răsplătite cu frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus