COMUNITATE

Eminesciana 2017 (A)

Eminesciana 2017 (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat și în acest an, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ziua de naștere a marelui nostru poet Mihai Eminescu, o manifestare cultural-educativă specială, desfășurată sub semnul prețuirii creației sale. Toți iubitorii poeziei lui Eminescu au fost invitați în ziua de 12 ianuarie, la locul tradițional de omagiere a marelui poet, la statuia acestuia din Parcul Cetății. Este cea de-a VIII-a ediție a manifestărilor culturale pe care le dedicăm an de an lui Mihai Eminescu, ediție pe care în acest an am așezat-o sub semnul versului „Când însuși glasul gândurilor tace”.

„Când însuși glasul gândurilor tace” este primul vers al unui îndrăgit sonet, o poezie de iubire în care Eminescu își idealizează dragostea, o poezie din care transpare gândul că echilibrul și armonia pot fi aflate doar prin iubire. Este una dintre cele mai frumoase, mai profunde și mai subtile poezii de dragoste, nu numai din creația lui Eminescu, ci din întreaga literatură română. De aceea am ales acest vers drept motto al manifestărilor noastre din acest an.

La ora 10.00, în Parcul Municipal de la poalele Cetății, lângă statuia poetului, numerosul public prezent la eveniment a avut prilejul să-l asculte, în deschidere, pe domnul Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, care a rostit o alocuțiune plină de emoție și de prețuire față de nepieritoarea operă a lui Mihai Eminescu, apreciind totodată evenimentul dedicat acestuia.

Evocarea a fost urmată de un moment artistic susţinut de membrii formației Rock Filarmonica din Oradea: Florian Chelu, Alexandrina Chelu și Iuliana Chelu. Versuri de Mihai Eminescu au fost rostite de către actrițele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr de la Teatrul de Artă din Deva. Depunerea de flori la statuia poetului a marcat finalul manifestărilor din parc.

La ora 12.00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, s-a desfășurat concursul intitulat „Eminescu în eternitate”, pe tema vieții și operei poetului. În deschiderea acestuia, scriitorul și dascălul Gligor Hașa, cel pentru care Eminescu reprezintă icoana sfântă pe care o poartă în suflet, pentru care Eminescu este „muntele fără poteci”, cel care și-a făcut un ideal de viață din studierea creației eminesciene și transmiterea ei tuturor celor care se simt ai acestui pământ, a rostit, cu emoție și bucurie, gânduri pline de sensibilitate despre locul pe care Eminescu îl ocupă în cultura noastră.

La concurs au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.

Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre colegiile și liceele devene participante.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, șefa Serviciului de Relații cu Publicul, Luminița Vulcan, și Carmen Drăgoi, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe, aparținând colegiilor/ liceelor din Deva:

Locul I – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva;

Locul II – Colegiul Național „Decebal” Deva;

Locul III – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva.

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, interesați, foarte serioși în tratarea unui subiect atât de îndrăgit și de important pentru noi toți.

La Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a putut fi vizionată și o expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.

Sărbătoare a culturii române, sărbătoare a poeziei, ziua de 15 ianuarie se află gravată în sufletele fiecăruia dintre noi, cei care aparținem acestui pământ, cei care iubim versul eminescian. Ne întâlnim an de an la statuia poetului de la poalele Cetății, îi ascultăm versurile, pe care parcă le redescoperim de fiecare dată, ascultăm cântece compuse pe aceste versuri, ascultăm cuvinte dedicate marelui poet. În jurul nostru s-a aflat un public extrem de numeros, oameni de diferite vârste, de la copii din clasele primare la oameni cu tâmple cărunte, de la cei care acum fac cunoștință cu versul eminescian la cei care îl poartă în suflet ca pe o comoară de preț. Așezată anul acesta sub genericul „Când însuși glasul gândurilor tace”, manifestarea noastră a fost un prilej de a aduce în gândurile fiecăruia armoniile versului eminescian, muzicalitatea și frumusețea acestei poezii unice.

În fiecare an, în preajma zilei de 15 ianuarie, ne pregătim sufletele pentru întâlnirea cu marea poezie a neamului nostru, pășim cu pioșenie și recunoștință pe cărările deschise de Eminescu, cărările slovelor românești bine orânduite, slove pe care le avem în inimile noastre.

IF

IF

Această întâlnire de la statuia poetului a intrat deja în obișnuință, deja nu concepem ca festivitățile dedicate zilei lui de naștere să nu înceapă în acest punct care atrage pe oricine iubește creația lui Eminescu, o creație impresionantă despre care încă nu s-a spus totul, încă au rămas zone neexplorate. Ceea ce impresionează de fiecare dată este numărul mare de tineri care vin aici cu bucuria de a se întâlni cu veșnic tânărul Eminescu, un Eminescu pe care îl iubesc, un Eminescu care le deslușește răspunsurile la atâtea și atâtea întrebări legate de viață, de iubire, de soarta omului, de țara noastră și istoria ei. Eminescu nu are moarte, el este veșnic alături de noi, amintirea lui e nepieritoare și păstrată din generație în generație de toți cei care se simt ai acestui pământ. Într-adevăr, de peste 120 de ani, zeci de generații au crescut în cultul operei lui Eminescu, au iubit fiecare vers scris de acest mare poet și au păstrat aceste versuri ca pe niște icoane scumpe, neprețuite. Poezia lui Mihai Eminescu este veșnic vie, nealterată de trecerea timpului, tot mai limpede pe măsură ce trec anii, tot mai clară în mesajul pe care ni-l transmite peste veacuri.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva strânge laolaltă, an de an, la statuia lui Eminescu, sute de iubitori ai poeziei, sute de iubitori ai lui Eminescu. Avem alături scriitori, oameni de cultură, minunați dascăli, elevi, oameni de toate vârstele care îl prețuiesc pe marele nostru poet. Ne bucurăm că, și în acest an, interesul faţă de Eminescu a fost la fel de mare și de sincer, un motiv în plus să constatăm că poetul nostru național este nemuritor ca şi lumina Luceafărului de pe bolta cerească.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

one × five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

Biblioteca Emia

Revista „Semne-Emia” la aniversare (A)

HunedoaraMea.ro12 ianuarie 2017
eminescu

Manifestări dedicate lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale, organizate de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro11 ianuarie 2017
paulina-popa

Recital de poezie, la Biblioteca Județeană din Deva. „Revista ″Semne – Emia″ și prietenii săi, scriitorii”

HunedoaraMea.ro7 ianuarie 2017
vas-dacic

Un vas dacic din fier, exponatul lunii ianuarie la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro7 ianuarie 2017
apa

Sistare de apă, miercuri, pe nouă străzi din Deva

HunedoaraMea.ro3 ianuarie 2017
biblioteca

ANUNȚ. Biblioteca Judeţeană scoate la concurs un post de șef serviciu (A)

HunedoaraMea.ro27 decembrie 2016
nasterea-lui-hristos

HunedoaraMea.ro vă urează Crăciun fericit!

HunedoaraMea.ro24 decembrie 2016
corul-lira

Concert de colinde al Corului „Lira”, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2016
lansare-edy-motataianu

Întâlnire cu copilăria (A)

HunedoaraMea.ro17 decembrie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate