COMUNITATE

Bibliotecile laureate în anul 2016 (A)

Bibliotecile laureate în anul 2016 (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara a organizat în ziua de 23 februarie 2017, în Sala de conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, un eveniment deosebit de important în viața bibliotecilor publice din județul Hunedoara: festivitatea de premiere a bibliotecilor publice care au ocupat locuri fruntașe în competiția anuală „Bibliotecile anului” ediția 2016. Au fost premiate, cu acest prilej, acele biblioteci municipale, orășenești și comunale care, pe anul 2016, au obținut cele mai bune rezultate în întreaga lor activitate.

Această competiție interbibliotecară a fost inițiată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în anul 2011, cu scopul de a stimula activitatea fiecărei biblioteci publice, de a genera un spirit de întrecere, care să determine fiecare bibliotecă să-și pună în valoare întreaga capacitate, toate resursele de care dispune în folosul comunității locale în mijlocul căreia funcționează.

Acest concurs a plecat de la premisa că, în ultimii ani, bibliotecile publice și-au depășit condiția de centre de împrumut de cărți și s-au transformat în adevărate și puternice centre culturale, puncte de informare pentru comunitate, locuri în care membrii comunității asistă la evenimente culturale, dar și locuri în care obțin și informații, în timp real, din orice domeniu de interes. Toate aceste activități reclamă un nou tip de management, un nou tip de abordare a activității de bibliotecă, tot mai diversă și mai complexă.

Spiritul de emulație pe care l-a generat concursul „Bibliotecile anului” a dus la o ridicare evidentă a calității activităților desfășurate de fiecare bibliotecar, iar acest lucru s-a reflectat, printre altele, în creșterea numărului de persoane care trec zi de zi pragul bibliotecilor din localitățile noastre. Tot mai mult, bibliotecile de toate gradele – municipale, orășenești, comunale – se transformă în centre spre care își îndreaptă atenția membrii comunităților locale pentru că știu deja că acolo vor afla răspunsuri și soluții la numeroase probleme cu care se întâlnesc zilnic.

bibliotecile anului 2016 (1) bibliotecile anului 2016 (2) bibliotecile anului 2016 (3) bibliotecile anului 2016 (4) bibliotecile anului 2016 (5) bibliotecile anului 2016 (6) bibliotecile anului 2016 (7) bibliotecile anului 2016 (8)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva oferă, potrivit legii, îndrumare profesională, metodologică, bibliotecilor publice din județ și, prin urmare, am considerat că acest concurs va contribui la creșterea calității muncii în fiecare bibliotecă. Concursul „Bibliotecile anului” este câștigat, la fiecare ediție, de bibliotecile care au dovedit profesionalism, implicare în viața comunității, preocupare pentru transformarea fiecărei biblioteci într-o veritabilă instituție de cultură.

Am constatat cu satisfacție că, în anul care a trecut, bibliotecile noastre au făcut, fiecare, pași importanți pe drumul modernizării, pe drumul implicării tot mai serioase în viața comunității locale, activitățile de bibliotecă au fost de o calitate tot mai ridicată, spiritul de inițiativă al bibliotecarilor a fost tot mai prezent. Astăzi avem, în fiecare comună, oraș și municipiu o bibliotecă aptă să facă față exigențelor perioadei pe care o străbatem, o perioadă a informatizării, a circulației rapide, instantanee, a informațiilor de orice fel. Aceste informații sunt necesare fiecărui membru al comunității locale, de orice vârstă și de orice profesie, iar bibliotecile au învățat, într-un timp foarte scurt, să facă față acestor exigențe și să livreze informația acolo unde se cere. Sigur, cartea nu dispare, cartea este obiectul de bază al muncii noastre, dar valențele unei biblioteci moderne sunt mult mai ample.

La orice nivel funcționează – municipiu, oraș, comună – biblioteca devine tot mai mult punctul spre care gravitează toți cei care doresc să se informeze, să citească, să aibă acces la internet, să participe la evenimente culturale etc.

Acest concurs a fost câștigat de cele mai bune biblioteci din județ și nu a fost nici de această dată pentru noi o selecție ușoară pentru că toate bibliotecile hunedorene au muncit serios, au obținut rezultate bune în anul 2016. De aceea, din punctul nostru de vedere, fiecare bibliotecă este câștigătoare, fiecare bibliotecă a devenit mai bună, mai responsabilă cu propria activitate, mai implicată, mai preocupată de perfecționarea profesională.

This slideshow requires JavaScript.

Biblioteca Județeană a analizat cu atenție și maximă exigență realizările fiecărei biblioteci în parte și am reușit să ne facem o imagine exactă a bilanțului fiecărei biblioteci.

După evaluarea rezultatelor obținute, a criteriilor stabilite, pe „podiumul  de premiere” au fost invitați reprezentanții următoarelor biblioteci:

– La categoria biblioteci municipale, Biblioteca Municipală Hunedoara;

– La categoria biblioteci orășenești, Biblioteca Orășenească Simeria;

– La categoria biblioteci comunale, Biblioteca Comunală Gurasada și Biblioteca Comunală Rîu de Mori.

Începând cu această ediție, am acordat o diplomă specială, o diplomă de excelență, unei bibliotecare ale cărei activitate și implicare în viața comunității locale au fost cu totul remarcabile, care și-a dăruit ani buni din viață slujirii cărții și slujirii celor care iubesc lectura. Diploma pe care am acordat-o este un semn al prețuirii noastre pentru o bibliotecară dedicată cu adevărat acestei nobile profesiuni. Iar prima diplomă de excelență am acordat-o astăzi, cu emoție și bucurie, doamnei Tița Cozac de la Biblioteca Comunală Totești.

Felicităm bibliotecile câștigătoare, felicităm toți bibliotecarii. Ne pregătim de pe acum pentru noua ediție a concursului Bibliotecile anului.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

18 + 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

silvanus muzeu

Un relief din marmură reprezentându-l pe zeul Silvanus, exponatul lunii martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

HunedoaraMea.ro2 martie 2017
???????????????????????????????

Patru echipe, două confruntări noi în concursul “Citești și câștigi!”. CN „I. C. Brătianu” Hațeg vs. „Dragomir Hurmuzescu” Deva. „Grigore Moisil” Deva vs. „Nicolaus Olahus” Orăștie

HunedoaraMea.ro2 martie 2017
???????????????????????????????

A început concursul de cultură generală pentru liceeni “Citești și câștigi!”, ediția 2017. Liceul de Arte Deva vs. CN „Decebal” Deva. CN „Mihai Eminescu” Petroșani vs. Colegiul „Transilvania” Deva

HunedoaraMea.ro1 martie 2017
cursuri-limba-chineza

Cursuri gratuite de limbă și cultură chineză și Taichi, organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro1 martie 2017
echipa robotx

RobotX, invenția cu care un grup de elevi de la Colegiul ”Traian Lalescu” din Hunedoara și-a propus să câștige prima ediție a concursului ”FIRST Tech Challenge Romania”

HunedoaraMea.ro28 februarie 2017
jucarii-Biblioteca-Judeteana 2016

Bucurie de “Ziua Copilului” pentru copiii din centrele de plasament. Biblioteca Județeană pregătește „o jucărie pentru fiecare”. Puteți ajuta dăruind jucării pentru cei mici începând din luna martie

HunedoaraMea.ro28 februarie 2017
editura rao

Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO, la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 februarie 2017
ciprian-hord-av21

“Atelierul de fotografie”. Despre fotografia documentară, cu Ciprian Hord

HunedoaraMea.ro26 februarie 2017
love mon amour

“Love mon amour”, „Idiotul“ și un spectacol pentru cei mici, la Teatrul de Artă din Deva

HunedoaraMea.ro22 februarie 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate