COMUNITATE

Pedalând prin Corsica (A)

Pedalând prin Corsica (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a lansat o nouă carte a unui împătimit biciclist: Alin Bonța ne-a oferit volumul „Cu bicicleta prin Corsica”, apărut în acest an la Editura Karina din Deva.

Iubitorii de sport, de ciclism în mod deosebit, au avut din nou prilejul de a se întâlni cu Alin Bonța cu ocazia lansării cărții, la deja tradiționalul loc destinat acestor evenimente, Salle d’Or din incinta Deva Mall.

De formație inginer mecanic, Alin Bonța este managerul unei firme ce oferă servicii de tipărire în sistem digital. Pasionat de sport, a luat parte la mai multe concursuri de semimaraton și maraton la Paris, Berlin, Viena, Ljubljana, Budapesta. La fel de mult îndrăgește și ciclismul, pasiune pe care a fructificat-o printr-o extraordinară călătorie pe două roți în Munții Pirinei, sudul Franței și Catalonia, călătorie imortalizată în cartea „Cu bicicleta prin Pirinei” și, acum, printr-un foarte recent tur pe bicicletă al insulei Corsica.

Cartea reprezintă o relatare extrem de savuroasă și de captivantă a acestei fascinante călătorii pe două roți, ilustrată cu numeroase fotografii color care sunt tot atâtea îndemnuri la călătorie, o călătorie descrisă cu rigoarea unui jurnal.

Odată deschisă cartea lui Alin Bonța, facem cunoștință rând pe rând, după ce părăsim portul italian Livorno, cu localități corsicane al căror nume ne este familiar – Porto Vecchio, Ajaccio, Bastia –, cunoaștem oameni, vedem peisaje, simțim și noi vântul și adierea mării. Și toate acestea, grație stilului extrem de plăcut, de direct și firesc pe care îl are autorul, grație grijii de a imortaliza fiecare detaliu, de la un nor la un vas cu flori în lumina serii. Ceea ce răzbate, însă, din fiecare rând al cărții este bucuria, voluptatea extraordinară a pedalatului, dorința de a străbate trasee dificile care pun la încercare voința, capacitatea fizică a bicicliștilor. Alin Bonța știe să transmită și cititorului această puternică pasiune a sa pentru bicicletă, astfel încât și cititorul face o minunată călătorie pe drumuri corsicane, prin munți sălbatici și de-a lungul țărmului de mare, sub cer albastru sau printre stropi de ploaie.

Este demn de remarcat faptul că textul cărții nu este nici pe departe doct, cu veleități de ghid, autorul nu ne transmite informații istorice, geografice, nu face o etalare obositoare de cunoștințe. Dimpotrivă, cartea se adresează pur și simplu sufletului nostru, Alin Bonța ne ia parcă lângă el și ne așază la masă alături, să gustăm un meniu corsican, să bem bere împreună și să admirăm peisajul de o frumusețe care taie literalmente respirația.

Este, în același timp, o carte a curajului, a perseverenței, a tenacității și a ambiției de a urma un ideal, de a umple zilele vieții cu lucruri plăcute trupului și sufletului. Cu siguranță, și această carte, ca și precedenta, va stârni în mulți dintre noi dorința de a lua ghidonul unei biciclete și de a face lungi și plăcute călătorii, de a trece peste orice obstacol și de a culege din plin plăcerile pe care le oferă ciclismul.

Cititorii vor face și ei, conduși cu mare bucurie de către autor, o minunată călătorie pe drumurile insulei Corsica, vor descoperi frumuseți unice, vor cunoaște oameni puternici și plini de temperament, vor face popasuri și vor gusta din bucătăria corsicană, vor admira răsărituri și apusuri de soare în acest colț de lume de un pitoresc aparte. Dar mai presus de toate, vor înțelege ce înseamnă să fii pasionat de ceva, să găsești bucurii în descoperirea unor locuri noi, cu oameni noi și obiceiuri interesante.

În finalul întâlnirii, Alin Bonța a oferit autografe și a stat îndelung de vorbă cu numeroșii săi prieteni care au dorit să afle amănunte despre această nouă călătorie pe bicicletă.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

five × 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

parc dendrologic

„Arta însuflețește Natura”. Parcul Dendrologic din Simeria, promovat printr-o serie de expoziții de fotografie. O campanie a artistului fotograf Ovidiu Manoilescu

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2017
alin bonta

Lansare de carte Alin Bonța – „Cu bicicleta prin Corsica”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2017
sferturi citesti si castigi 2017 01

Sferturile de finală ale concursului pentru liceeni “Citești și câștigi”. „I.C. Brătianu” Hațeg vs. „Iancu de Hunedoara”. „Decebal” Deva vs. „Mihai Eminescu” Petroșani. Vezi rezultatele și imagini din timpul partidelor

HunedoaraMea.ro13 aprilie 2017
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Încă o săptămână de înscrieri pentru Crosul Cetății Regale a Hațegului

HunedoaraMea.ro10 aprilie 2017
paula seling

Concert pascal Paula Seling, la Biserica greco-catolică „Immaculata” din Deva

HunedoaraMea.ro9 aprilie 2017
dora molnar

Lansare de carte. „Despre oameni. Viață, vise și speranță”, de Dora Eugenia Molnar. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro8 aprilie 2017
targ pasti

Târg de Florii și de Paște în centrul Devei

HunedoaraMea.ro7 aprilie 2017
muzeu deva

Expoziție de oglinzi vitrate, realizate de artistul Cristian Florin Anghelescu, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro6 aprilie 2017
citesti si castigi 2017 X

Concursul pentru liceeni “Citești și câștigi” – o nouă rundă de calificări în grupele 5 și 6. „Carmen Sylva” Petroșani vs. „Emanuil Gojdu” Hunedoara. „Silviu Dragomir” Ilia vs. „Hermes” Petroșani. Programul sferturilor competiției. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro6 aprilie 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate