COMUNITATE

Eminescu în eternitate (A)

Eminescu în eternitate (A)

În fiecare miez de iunie, când parfumul teilor înfloriți împânzește întreaga fire, ne aducem din nou aminte de Mihai Eminescu.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, chiar în ziua în care Eminescu a părăsit această lume, un eveniment cultural dedicat memoriei Poetului nostru național. În ambianța primitoare a Salle d’Or din incinta Deva Mall, dascălul, scriitorul și publicistul Gligor Hașa și-a prezentat volumul de studii eminesciene „Între Eros și Thanatos. Analize și comentarii”. La manifestare au luat parte iubitori ai poeziei lui Eminescu, oameni de diverse profesii, dar animați de aceeași dragoste față de viața și creația lui Eminescu.

Numele lui Gligor Hașa a devenit de multă vreme un reper pentru cultura hunedoreană, pentru viața literară a județului. Autor a peste 20 de volume de proză, de versuri, eseuri, studii istorice, exegeze eminesciene, Gligor Hașa face parte dintre cei mai importanți scriitori din județul Hunedoara, o personalitate puternică a cărei opinie nu poate fi ignorată.

Se remarcă importantele exegeze și analize ale creației marelui nostru Eminescu, creație pe care cărturarul Gligor Hașa o cunoaște ca nimeni altul, pătrunde înțelesurile fiecărui vers, am putea spune, ale fiecărei pagini din opera marelui nostru poet.

Pentru Gligor Hașa, Eminescu reprezintă „muntele fără poteci”, așa cum sună titlul unei alte cărți dedicate poetului, sintagmă ce poate sta cu cinste alături de alte celebre definiri succinte pe care mari scriitori și filozofi români i le-au dat poetului nostru național.

Volumul  „Între Eros și Thanatos. Analize și comentarii” este o culegere de analize ale unor poezii eminesciene mai puțin sau deloc studiate la școală (Atât de fragedă, Când însuși glasul gândurilor tace, Ce-ți doresc eu ție, Dintre sute de catarge, Dorința, La steaua fiind doar câteva), la care se adaugă studii ce abordează subiecte cum sunt muzica în poezia eminesciană, prietenia dintre Eminescu și Ion Budai-Deleanu.

Titlul volumului trimite cu gândul la cele două concepte fundamentale freudiene, dominantă fiind dorința de iubire (eros), secondată de propensiunea spre moarte (thanatos).

Volumul scris de Gligor Hașa este un foarte util instrument pentru cei care studiază creația lui Mihai Eminescu, dar și o lectură plăcută și utilă pentru toți cei care doresc să pătrundă în intimitatea versului eminescian, pentru că Gligor Hașa face adevărate exegeze ale poeziilor lui Eminescu, abordează teme care pun în lumină interesul pe care l-a arătat o viață întreagă creației eminesciene. Toți iubitorii poeziei lui Eminescu vor avea satisfacția să constate că, în acest volum, Gligor Hașa a descifrat sensuri și înțelesuri noi în poeziile pe care le-a analizat cu acribia unui veritabil bijutier.

Suntem onorați de faptul că o mare parte din aceste analize cuprinse în carte au fost întâi publicate în paginile revistei noastre „Vox Libri”.

Acum, când ne plecăm frunțile cu pioșenie și recunoștință în fața efigiei lui Eminescu, cel plecat din această lume la 15 iunie 1889, ne-am bucurat să fim martorii unui eveniment cultural deosebit, emoționant, pe care ni l-a dăruit cu generozitate și pasiune îndrăgitul scriitor Gligor Hașa, prietenul bun al bibliotecii noastre, căruia i-am mulțumit pentru tot ceea ce face întru păstrarea memoriei Poetului nostru național.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

seven − 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

argentango

Tangouri argentiene, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro15 iunie 2017
biblioteci aer liber

Un proiect tot mai îndrăgit – „Deva citește!” (A)

HunedoaraMea.ro15 iunie 2017
zdranganel

Exponatul lunii iunie, la Muzeul din Deva: „Jucărie de copil cu nucă”, piesă din colecția Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie

HunedoaraMea.ro12 iunie 2017
gligor hasa

Gligor Hașa își prezintă volumul de studii eminesciene „Între Eros și Thanatos”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro11 iunie 2017
apa

ULTIMA ORĂ. Oprire generală de apă în Deva, Simeria și alte 17 localități

HunedoaraMea.ro9 iunie 2017
biblioteca

Secția de Împrumut a Bibliotecii Județene, închisă temporar pentru inventar

HunedoaraMea.ro6 iunie 2017
muzeu

„Școala de vară de restaurare”, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro6 iunie 2017
liceul mircea eliade lupeni

ÎNVINGĂTORII. Echipa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni a câștigat finala concursului „Citești și câștigi”. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro31 mai 2017
finala citesti si castigi

Citești și câștigi! – final de ediție (A)

HunedoaraMea.ro31 mai 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate