COMUNITATE

Scriitorul Petrișor Ciorobea, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

Scriitorul Petrișor Ciorobea, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează luni, 28 august, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural dedicat scriitorului, publicistului și omului de cultură Petrișor Ciorobea la a 70-a aniversare a acestuia. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană îi va oferi biobibliografia „Petrișor Ciorobea – un om al cărții”.

Petrișor Ciorobea s-a născut la 28 august 1947, în comuna Vălişoara, jud. Hunedoara. După absolvirea cursurilor Liceului „Decebal” din Deva, promoţia 1965, a devenit student al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj pe care a absolvit-o în anul 1970, devenind profesor de limba şi literatura română şi franceză. Primii ani de profesorat i-a petrecut în satul Cărmăzăneşti, comuna Gurasada, apoi a lucrat ca metodist la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare a Judeţului Hunedoara (1973-1978), ca instructor cu munca cultural-educativă la Casa Armatei Deva și ca inspector de învăţământ la Consiliul Popular al Judeţului Hunedoara. Ca director al Centrului de Librării Deva (1987-1989) a avut un contact permanent cu cartea. După decembrie 1989, a lucrat ca profesor suplinitor la Deva, instructor la Casa Corpului Didactic Deva, inspector de specialitate la Filiala de Cruce Roşie a județului Hunedoara, consilier la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara.

Încă din perioada liceului a dovedit pasiune pentru literatură și a început să scrie poezie și proză, iar debutul publicistic s-a produs în anul 1969, în revista studenţească „Echinox”, din Cluj-Napoca. Editorial, a debutat în anul 1980 cu o carte de spionaj, Misiunea Foka, scrisă în colaborare cu Augustin Guran, apărută la Editura Militară. Primele volume pe care le-a scris au fost poliţiste: Capcană pentru un spion (1990), Fotografii periculoase (1991). În 1997 a publicat romanul realist-fantastic Casarabassa (1997), cu o subtilă tentă politică, urmat de Estudiantina vals, Editura Călăuza, 2010, și 9 fabule, Editura Argonaut, Cluj Napoca, 2013.

A realizat o traducere în limba spaniolă a unor poeme de Lucian Blaga (Poeme – Poemas, Deva, Editura Destin, 2002). A desfășurat o susţinută activitate publicistică. A fost secretar general de redacţie şi redactor-şef la săptămânalul „Weekend Magazin” (1993-1994); redactor la ziarul „Expres” din Deva (1990-1991); redactor la revista de literatură „Arhipelag” din Deva. În anul 2002, a primit Diploma de excelenţă în cultură.

A colaborat la cele mai importante reviste literare din țară: România literară, Transilvania, Tribuna, Vatra, Orizont, Luceafărul, Ritmuri hunedorene, Ardealul literar şi artistic, Arhipelag.

„Petrișor Ciorobea a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii hunedorene, a fost un sprijinitor constant al instituțiilor de cultură, un prieten al Bibliotecii Județene”, spune managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu”, Ioan Sebastian Bara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

fourteen − 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

pelerinaj campul lui neag 01

Pelerinajul anual de la Câmpul lui Neag

HunedoaraMea.ro22 august 2017
ziua vulcanilor 2016

„Ziua Vulcanilor”, organizată în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

HunedoaraMea.ro21 august 2017
Casa Pietrelor_1

Workshop despre geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului, în Geoparcul Dinozaurilor

HunedoaraMea.ro3 august 2017
Biblioteca

Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial ALL, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro2 august 2017
canicula

Cod portocaliu de caniculă pentru județul Hunedoara și alte 14 județe

HunedoaraMea.ro1 august 2017
muzeu

„Ziua porţilor deschise” pe şantierul arheologic din satul Alun

HunedoaraMea.ro1 august 2017
Marcel Laptes

Marcel Lapteș, cronicar al culturii populare hunedorene (A)

HunedoaraMea.ro30 iulie 2017
Mike Godoroja

PANORAMA Blues Festival, la Ghelari. Vezi artiștii care vor concerta și programul evenimentului

HunedoaraMea.ro28 iulie 2017
dacfest

Festivalul DACFEST începe joi, la Costești. Vezi programul evenimentului

HunedoaraMea.ro26 iulie 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate