COMUNITATE

Ziua Națională (A)

Ziua Națională (A)

În fiecare an, așteptăm ziua de 1 Decembrie cu mare emoție, iar Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva consacră an de an activități speciale menite să marcheze cum se cuvine această sărbătoare.

Așa cum facem deja de șapte ani, și în acest an am pregătit activitatea dedicată Zilei Naționale a României cu profesionalism și cu dorința de a le spune participanților cât mai multe lucruri noi, despre care poate n-au auzit și n-au învățat la școală. Ceea ce ne-a motivat demersul, ceea ce am avut tot timpul în minte a fost respectul, a fost  recunoştinţa față de jertfa înaintașilor noștri, o jertfă care stă la temelia României Mari făurite la 1 Decembrie 1918 prin voința întregii suflări românești din Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, din toate provinciile românești. Ziua de 1 Decembrie reprezintă un simbol al luptei pe care, de-a lungul secolelor, au purtat-o românii pentru a trăi liberi într-un stat liber, iar această dorință fierbinte a devenit realitate prin voința Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Anul viitor va fi anul Centenarului Marii Uniri, an în care vom serba un secol de când toți românii trăiesc între granițele aceleiași țări, într-un stat unitar, liber și independent. Marea sărbătoare a României o vom marca, de-a lungul anului, cu activități atractive care vor pune în lumină importanța Marii Uniri pentru toți cei care se simt ai acestui pământ.

Potrivit tradiției Bibliotecii, și anul acesta, în Sala „Liviu Oros” a Centrului  Cultural „Drăgan Muntean”, cu prilejul Zilei Naționale, a avut loc o prezentare amplă și documentată a evenimentelor care au premers Marea Unire, făurirea unirii și contribuția marilor noștri bărbați de stat care au făcut posibilă această unire: de la Regele Ferdinand-Întregitorul până la ultimul participant la adunarea de la Alba Iulia, adunare la care au luat parte și foarte mulți hunedoreni. A fost prezentat contextul intern și internațional care a favorizat unirea românilor din toate provinciile într-un singur stat.

La finalul expunerii, celor prezenți în sală li s-au adresat întrebări legate de momentul 1 Decembrie 1918, iar cei care au oferit răspunsurile corecte au fost răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Și în acest an, în preajma zilei de 1 Decembrie, în incinta Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva s-a organizat o bogată expoziție de carte având ca temă Marea Unire de la 1918.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

IF IF IF IF IF

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

5 + 12 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

viorel gutu

O originală întâlnire cu istoria (A)

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2017
ziua national 1 decembrie 2015 (10)

Restricții de circulație în Deva pentru desfășurarea evenimentelor organizate de Ziua Națională

HunedoaraMea.ro28 noiembrie 2017
starea-civila

Program special la Starea Civilă Deva, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie

HunedoaraMea.ro27 noiembrie 2017
manifestare Ziua Nationala Biblioteca Judeteana (16)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” le prezintă elevilor deveni istoria Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

HunedoaraMea.ro27 noiembrie 2017
castelul corvinilor

Expoziție despre “Gastronomia istorică”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro27 noiembrie 2017
Afis VIOREL GUTU

Lansare de carte a profesorului Viorel Guțu – „O zi, o lecție de istorie”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro26 noiembrie 2017
targ iarna deva

Târgul de Iarnă din Deva își deschide porțile în 24 noiembrie

HunedoaraMea.ro14 noiembrie 2017
sofia

Azi e ziua cea mare. Ziua operației. S-o ajutăm pe Sofia să zâmbească

HunedoaraMea.ro14 noiembrie 2017
halloween 2017

Sfârșit de octombrie sub semnul misterului (A)

HunedoaraMea.ro28 octombrie 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate