17.05.2017,  19:06:13 | 0 comentarii | 367 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Concursul „Citești și câștigi!” se aproape de final / Două licee din Valea Jiului își vor disputa titlul de câștigătoare a ediţiei a IV-a a concursului judeţean de cultură generală!
de Corneliu BRAN

În perioada 26 ianuarie - 31 mai 2017, în organizarea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se desfășoară concursul „Citești și câștigi!”, un foarte interesant concurs de cultură generală destinat elevilor din liceele județului Hunedoara. Toate cele 22 de licee (sau colegii) ale județului s-au înscris în concurs cu o echipă formată din cinci elevi plus două rezerve, fiecare coordonată de un profesor al instituției de învățământ. 

Inițial, toate aceste licee au fost repartizate prin tragere la sorți în 8 grupe, calificată în faza următoare fiind prima clasată din fiecare grupă. În continuare concursul s-a desfășurat în sistem eliminatoriu. Fiecare confruntare a constat în 40 de întrebări cu 4 variante de răspuns, oricare răspuns corect fiind punctat cu un punct.
Domeniile din care au fost testaţi tinerii au fost variate, mai exact fiind vizate materiile: Istorie (cu subdomeniile: „Creștinismul”, „De la Vlad Țepeș la Dracula”, „Marile orașe din istoria omenirii”, „Napoleon Bonaparte”, „Președinți americani”, „Roma antică”); Geografie (cu subdomeniile: „Călător prin Țara Hațegului”, „Continentul african”, „Lumea carstică”, „Resurse minerale”, „Statele lumii”, „Transilvania”); Artă-Sport (cu subdomeniile: „Actori români”, „Arta culinară”, „Codul bunelor maniere”, „Pablo Picasso”, „Wolfgang Amadeus Mozart”, „Tenis”); Literatură (cu subdomeniile: „Capcanele limbii române”, „Capodopere ale literaturii secolului XX”, „Istoria scrisului și a cărți”, „Liviu Rebreanu”, „Lev Tolstoi-Anna Karenina”, „Personaje feminine din literatura română)” şi Științe (cu subdomeniile: „Astronomie”, „Elemente și substanțe chimice”, „Evoluția umană”, „Galileo Galilei versus Isaac Newton”, „Mijloace de comunicare”, „Simțurile”).
După câteva luni de competiție intensă, iată că cea de-a IV-a ediţie a concursului județean „Citești și câștigi!” este acum pe cale să ajungă la final. Vestea fericită pentru noi este faptul că în urma celor două semifinale care au avut loc pe 10 mai, practic echipele liceelor care s-au dovedit a fi cele mai bune din județ, două licee din Valea Jiului se vor lupta pentru locul 1, ambele câştigând penultimul act după o luptă la „baionetă” cu două echipe din Deva şi Haţeg. Este vorba de echipa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani şi echipa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni (practic cele mai bune două licee din Valea Jiului şi după rezultatele şcolare şi printre cele mai bune 5 din judeţ tot după acest criteriu, semn că oarecum concursul demonstrează adevărul de pe toate planurile!).
În continuare, finala mică va avea loc pe 30 mai, începând cu orele 13:00, atunci când cei de la Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Hațeg se vor întrece în cadrul competiției de cultură generală cu cei de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva, lupta dându-se pentru locul 3. 
Finala concursului judeţean pe 2017 se va disputa după cum spuneam între două licee din Valea Jiului, practic o premieră: între Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani și Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni! Ea va avea loc în ultima zi a lunii, pe 31 mai, începând cu orele 13:00 în „Salle d’Or”, în incinta „Deva Mall”, o sală în care s-au desfășurat toate confruntările de până acum. Nu ne rămâne decât să le urăm şi noi baftă tinerilor noştri, iar cei mai buni să câştige!
Ca o aducere aminte a ceea ce s-a întâmplat până acum în această ediţie şi cum s-a ajuns aici, cei de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni au câștigat grupa din care au mai făcut parte echipe de la Colegiul Economic „Hermes” Petroșani și de la Colegiul de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani. În sferturi, lupenenii au trecut de cei de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, iar în semifinale de cei de la Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Hațeg.
De partea cealaltă, cei de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani s-au calificat dintr-o grupă din care au mai făcut parte echipe din cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan, Colegiului Tehnic „Transilvania” Deva. În sferturi petroşenenii au trecut de echipa liceului câștigător al ultimelor două ediții, Colegiul Național „Decebal” Deva, elevii din Petroșani luându-și astfel revanșa pentru finala pierdută anul trecut! În semifinale „eminescienii” au învins echipa Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva. 
Echipa Colegiului din Petroșani este coordonată de doamna profesor Alina Elena Dobrița, fiind formată din elevii: Edena Andrei (liderul echipei), Vlad Popa, Andrei Șchiopu (prietenul ZVJ şi un foarte talentat chitarist şi solist, bravo Andrei, bravo tuturor celor din echipă şi profesorilor voştri, la fel şi celor din Lupeni!), Andreea Moldovan, Gabriel Șchiopu, Andrada Râșnoveanu și Petru Enache.
Foarte important de precizat că strădania elevilor pasionați de lectură, grație numeroșilor sponsori ai competiției, va fi răsplătită consistent. Locul I va fi recompensat de organizatori şi sponsori cu 8 laptopuri (câte unul pentru fiecare membru al echipei, inclusiv pentru profesorul coordonator), cei de pe locul II vor primi câte o bicicletă fiecare (8 biciclete) în timp ce locul III va beneficia de 8 eBook-uri. La acestea se adaugă multe alte premii cărți şi obiecte puse la bătaie de cei de la bibliotecă şi, evident, diplomele de rigoare şi felicitările.
Ca o mică concluzie, o iniţiativă extraordinară a conducerii Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva, menită a promova învățătura, cunoştiinţele şcolare şi bunul gust în rândul liceenilor. Ea trebuie salutată și susținută în continuare, (re)dându-ne speranţele şi nădejdea că generațiile viitoare vor putea aduce învăţământul românesc la ceea ce a fost el odată. Astăzi, mulţi au tendința de a subestima meritele elevilor actuali, am spune un mod nedrept, deoarece chiar dacă şcoala mai are sincope şi nu mai e ce a fost, nu aceşti tineri sunt de vină, ci noi toţi! De aceea astfel de iniţiative trebuie sprijinite şi, încet, dar sigur, se vor putea îndrepta lucrurile. Că, să vă spunem ceva: copiii noştri de azi au o inteligenţă mult peste media noastră, ea doar trebuie canalizată puţin mai mult spre învăţătură. Printr-o mai bună organizare, printr-o atenţie mai sporită a celor din minister, prin crearea de cadru adecvat studiului, prin alegerea cu cap a materiilor şi programelor şcolare, printr-o preocupare mai intensificată a dascălilor şi părinţilor rezultatele vor veni cu siguranţă!



Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Publicitate
Newsletter