COMUNITATE

Femeile dinastiei Romanov (A)

Femeile dinastiei Romanov (A)

Anul acesta, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat Ziua Internațională a Femeii printr-o activitate culturală cu o temă incitantă, „Femeile dinastiei Romanov”. Ca de obicei, au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva.

Tema abordată de această dată și-a propus o incursiune captivantă în zbuciumata istorie a Rusiei, în special în viața femeilor care au stat în preajma țarilor din marea dinastie Romanov sau au condus ele însele marele imperiu. De la urcarea pe tronul Rusiei, în 1613, a țarului Mihail Romanov și până la sângeroasa zi de 17 iulie 1918, când ultimul țar, Nicolae a II-lea, era ucis cu cruzime împreună cu întreaga lui familie s-au scurs trei secole de istorie zbuciumată a unuia dintre cele mai mari imperii ale lumii.

Istoria Rusiei consemnează prezența unor ilustre figuri de femei pline de personalitate, care au lăsat în urmă în special o moștenire politică, socială și culturală remarcabilă.

De la Sofia Alekseevna, prima femeie care a condus Rusia între anii 1682 și 1689, ca regentă, la Ecaterina I, cu care încep cele șapte decenii din secolul XVIII, în care femeile au condus Imperiul Rus, de la Ana a Rusiei și Elisabeta I, la strălucitoarea și legendara Ecaterina cea Mare, supranumită „Semiramida Nordului”, iubitoare a artelor și prietenă cu mari învățați europeni ai vremii, ca Voltaire și Diderot, s-a făcut o minuțioasă trecere în revistă a personalităților acestor femei și a contribuției remarcabile pe care au avut-o în dezvoltarea culturii marelui Imperiu Rus. În sfârșit, nu trebuie uitată Maria Alexandrovna, soția țarului Alexandru al II-lea, bunica Reginei Maria a României, descendentă directă a Romanovilor. Șirul acestor ilustre femei din fruntea Imperiului Rus se încheie cu tragica figură a soției țarului Nicolae al II-lea, țarina Alexandra Feodorovna, care a suferit o moarte de martir.

Toate aceste femei și-au pus amprenta, prin puternica lor personalitate, asupra vieții politice și sociale din Imperiul Rus, dar în mod deosebit au influențat înflorirea culturii și a științei ruse. Academia de Științe și cea de Arte Frumoase din Sankt Petersburg, Universitatea din Moscova, Palatul de Iarnă și crearea în el a Muzeului Ermitaj, reforma juridică, crearea Bibliotecii Naționale Ruse sunt doar câteva puncte de referință din istoria culturală și științifică a Rusiei care n-ar fi fost posibile fără preocuparea și efortul acestor femei puternice, pline de voință și devotate statului în fruntea căruia s-au aflat. Tot atât de adevărat este că și unele expansiuni teritoriale ale Imperiului Rus s-au produs în timpul domniei acestor țarine.

Istoria este sursă inepuizabilă de informații, dar istoria este și, așa cum spune un cunoscut istoric român, „cea mai frumoasă dintre povești”. Unele dintre aceste povești am dorit să le depănăm în fața tinerilor, poveștile unor femei de excepție, ale unor țarine care au influențat viața acestui imens imperiu care a dominat vreme de secole mai mult de a șasea parte a globului pământesc.

Prezentarea a scos în evidență personalitatea fiecărei femei a cărei soartă a fost legată de țarii familiei Romanov.

Ca de obicei, la sfârșitul prezentării, au fost adresate întrebări despre subiectul urmărit, cei care au dat răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

3 + 20 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

IF

Călătorie în universul spiritual (A)

HunedoaraMea.ro7 martie 2018
Bibliotecile anului 2017 main

Bibliotecile laureate în anul 2017 (A)

HunedoaraMea.ro7 martie 2018
insemne fotografice

Ediția a V-a a „Salonului de artă fotografică hunedoreană”, la Colegiul Național „Decebal”

HunedoaraMea.ro6 martie 2018
Afis FEMEILE DINASTIEI ROMANOV

„Femeile dinastiei Romanov”. O prezentare istorică inedită oferită de Biblioteca Județeană elevilor, cu ocazia zilei de 8 Martie

HunedoaraMea.ro5 martie 2018
bibliotecile anului 2016 (3)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” premiază cele mai bune biblioteci publice din județ în 2017

HunedoaraMea.ro2 martie 2018
lingurar

Un „cuier cu linguri”, aflat în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie, exponatul lunii martie la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro2 martie 2018
colt chinezesc

Cursuri gratuite de limbă și cultură chineză și de Taichi, organizate de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro1 martie 2018
casa de sanatate

Aproape 3.500 de ani de concediu medical au avut angajații din județul Hunedoara în anul 2017, 2.200 de ani fiind decontați de Casa de Sănătate, restul de angajatori

HunedoaraMea.ro28 februarie 2018
decebal vlaicu

Colegiile Naționale „Aurel Vlaicu” din Orăștie și „Decebal” din Deva, desemnate Centre de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei, într-un proiect sprijin de Guvernul Japoniei

HunedoaraMea.ro27 februarie 2018

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate