COMUNITATE

Un nume nou în lirica hunedoreană (A)

Un nume nou în lirica hunedoreană (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, la începutul lunii aprilie, în Sala de Lectură a Bibliotecii o seară de poezie prilejuită de lansarea volumului de versuri intitulat „Esență…”, semnat de Adriana Vlad. Este volumul de debut al autoarei, profesoară de limba și literatură română la Colegiul Național Sportiv „Cetate” din Deva.

Originară din Călan, Adriana Vlad a fost remarcată de regretatul poet Eugen Evu, care a selectat-o la cenaclul literar „Lucian Blaga” din Hunedoara. Până la absolvirea liceului, a obținut numeroase premii la fazele județeană și națională a Festivalului „Cântarea României”, iar după 1990 a colaborat cu poezii la ziarele locale „Oglinda” și „Cuvântul Liber”. Licențiată în Litere, cu un masterat în „Receptarea antichității greco-latine”, Adriana Vlad a rămas la fel de pasionată de poezie, în care găsește un refugiu și care îi oferă prilej de meditație.

Volumul de debut al Adrianei Vlad, „Esență…”, cuprinde poezii scrise cu o mare sensibilitate, pline de profunzime și de subtilitate. Ele pun în lumină frământările, întrebările pe care și le pune autoarea în legătură cu viața, cu iubirea, cu credința, cu familia, chiar cu peisajul politic actual. Cum mărturisește chiar autoarea, poeziile ei sunt „slove de aur ce-mbracă în miere Duhul sfânt”, iar aceste slove sunt căutate, migălite, cizelate și așezate în alcătuiri ce devin poezie. Înclinația spre meditație a autoarei este demonstrată și de prezența la sfârșitul majorității poeziilor a unui citat semnificativ din opera unor mari scriitori și gânditori români sau străini, sau proverbe ale unor popoare: de la Petrarca la Nichita Stănescu și Tudor Vianu, de la Anatole France la Tudor Mușatescu și alte nume.

This slideshow requires JavaScript.

Toate poeziile Adrianei Vlad formează un univers liric complex, plin de culoare, cu imagini poetice inspirate, un univers ce pune în fața cititorului întrebări fără număr, întrebări tulburătoare ce își așteaptă răspunsul. Iar acest răspuns îl oferă poeta cu fiecare poezie pe care a scris-o, cu fiecare vers pornit din adâncul sufletului, care îi definește personalitatea lirică.

Este foarte important de subliniat faptul că, dascăl de limba și literatura română fiind, Adriana Vlad le insuflă elevilor ei dragostea pentru literatură, pentru lectură, chiar pentru încercări literare. Este un mare privilegiu pentru elevi să aibă drept dascăl o poetă, pentru că ea va ști să le sădească sensibilitate și simț al observației, îi va învăța să caute mereu refugiu în poezie, în literatură.

Am fost deosebit de bucuroși că am cunoscut un poet nou, suntem bucuroși că lirica hunedoreană este acum mai bogată, suntem siguri că iubitorii și cunoscătorii de poezie vor recunoaște în Adriana Vlad un poet adevărat, înzestrat cu talent și forță lirică.

Evenimentul cultural s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de poetă iubitorilor de poezie care au venit la această lansare, precum și cu un moment artistic susținut de elevii Teodor și Serafim Barbu.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

15 − fourteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

spital hunedoara

Episcopia Devei și Hunedoarei a donat mobilier medical nou Secției de Pediatrie a Spitalului din Hunedoara

HunedoaraMea.ro9 aprilie 2018
valeriu butulescu

Scriitorul Valeriu Butulescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro9 aprilie 2018
tezaur cioclovina

Piese din Tezaurul de la Cioclovina, expuse la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro9 aprilie 2018
Afis Adriana Vlad

Lansare de carte: Adriana Vlad – „Esență…”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro3 aprilie 2018
Geopark Challenge_1

Iubitorii de alergare sunt invitați la Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului

HunedoaraMea.ro2 aprilie 2018
concert pascal

Concert pascal la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva

HunedoaraMea.ro1 aprilie 2018
NOIMA 15 SUL MURO

Artistul devean Andrei Rosetti și colegii săi din grupul NOIMA expun la Veneția. Expoziția marchează 15 ani de activitate ai grupării

HunedoaraMea.ro31 martie 2018
daniel iancu

Expoziția „Fotografia – document etnografic”, vernisată la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro27 martie 2018
afis Nemira 2018

Stand de carte cu vânzare al Editurii Nemira, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 martie 2018

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate