COMUNITATE

Maria Callas – o voce pentru eternitate (A)

Maria Callas – o voce pentru eternitate (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Maria Callas – glorie și iubire”.

Fidelă tradiției de a aduce în fața publicului, în mod deosebit a publicului tânăr, subiecte atractive, care nu se studiază la orele de curs, instituția noastră a organizat această activitate pentru a marca cei 95 de ani care se împlinesc, la 2 decembrie, de la nașterea Mariei Callas, considerată cea mai mare artistă lirică a secolului XX, vocea care a fascinat iubitorii de operă din întreaga lume.

Viața și cariera artistică a marii cântărețe au fost prezentate pornind de la anii copilăriei petrecuți la New York, cei ai adolescenței din Grecia de baștină, culminând cu intrarea triumfală pe cele mai mari scene ale teatrelor lirice din lume: Arenele din Verona, Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, Opera Garnier din Paris și enumerarea poate continua. Au fost punctate marile roluri pe care le-a interpretat Maria Callas în operele celor mai mari compozitori: Rossini și Verdi, Bellini și Puccini, Donizetti și Gounod. Toate acestea au fost ilustrate cu arii celebre din opere care au pus în lumină calitățile excepționale ale vocii Mariei Callas: timbrul deosebit, acuratețea frazării, eleganța interpretării, întinderea și puritatea sunetului, toate fiind, alături de talentul nativ, rodul unei munci extraordinare.

Gloria artistică a Mariei Callas, neegalată vreodată de o altă cântăreață, a fost pusă alături de viața ei sentimentală zbuciumată și marcată, în realitate, de nefericire.

Au fost prezentate lucruri interesante despre viața ei, despre munca asiduă pe care a depus-o pentru a ajunge o mare cântăreață, pentru a atinge perfecțiunea fizică și cea vocală, despre rolurile cărora le-a dat viață, despre marile teatre de operă pe ale căror scene a cântat, despre marii ei parteneri de scenă.

Maria Callas, artista, a fost, însă, om cu bucuriile și necazurile ei, cu trăirile ei puternice, dar mai ales cu iubirea ei devastatoare care i-a marcat cariera, dar și viața.

De-a lungul timpului, au fost scrise cărți despre Maria Callas, s-au făcut filme care au încercat să-i descifreze personalitatea, pe măsură ce trece timpul numele ei devine o legendă, este la fel de îndrăgită și astăzi, la patru decenii de la plecarea ei din această lume.

Viața, dar mai ales cariera Mariei Callas sunt un exemplu de luptă pentru a atinge culmile succesului, o dovadă vie că numai munca perseverentă de zi cu zi poate cizela un talent copleșitor.

Înainte de Maria Callas, contemporane cu ea și după ea, au fost și sunt mari cântărețe de operă, multe dintre ele excepționale, fermecătoare, cu voci impresionante. Maria Callas, însă, este și va rămâne unică.

Am organizat această prezentare cu speranța că publicul tânăr va fi atras de muzica de operă, va căuta să se documenteze și va dori să-și facă o cultură muzicală atât de necesară pentru educația estetică.

Ca de obicei, la finalul prezentării, celor prezenți în sală li s-au adresat întrebări din subiectul expus, iar cei care au dat răspunsuri corecte au fost răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

maria callas (7) maria callas (8) maria callas (9) maria callas (10) maria callas (11)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

12 − seven =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

expo muzeu

Expoziţia “Ipostaze hunedorene din epopeea unității românești: 1918”, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2018
vaida 01

Simpozionul cu tema „Centenarul energeticii românești” (A)

HunedoaraMea.ro21 noiembrie 2018
aniversare liceu arte

Liceul de Arte din Deva marchează 60 de ani de activitate printr-o expoziţie aniversară şi un recital special

HunedoaraMea.ro19 noiembrie 2018
Afis Expo Popa's

„Ctitorii Marii Uniri”. Expoziţie a artistului Ştefan Popa Popa’s, la Centrul Cultural din Deva

HunedoaraMea.ro19 noiembrie 2018
Afis Maria Callas

„Maria Callas – glorie și iubire”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro19 noiembrie 2018
intalnire scoli

Școlile din Deva se adaptează la cerinţele de pe piaţa muncii

HunedoaraMea.ro18 noiembrie 2018
AFIS VICTOR VAIDA 2018

Simpozionul „Centenarul energeticii românești”, organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” (A)

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2018
semifinala main

“Citești și câștigi!” 2018. Colegiul Național „Decebal” şi Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, în finala competiţiei

HunedoaraMea.ro14 noiembrie 2018
expo marea unire

Expoziție „Orăștia și Marea Unire”, la Sinagoga din Orăştie

HunedoaraMea.ro12 noiembrie 2018