Cea de-a cincea ediție a concursului de cultură generală „Citești și câștigi!”, concurs organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, a fost una specială, desfășurată sub semnul Centenarului Marii Uniri. De altfel, cele mai numeroase întrebări au fost inspirate din paleta largă de evenimente istorice care au premers actul de la 1 Decembrie 1918, din detalii legate de Marea Adunare de la Alba Iulia și, desigur, nu au lipsit întrebări legate de marile personalități care au contribuit, fiecare în parte, la înfăptuirea mărețului proiect politic reprezentat de unirea românilor între fruntariile unui stat unitar.

Prin acest concurs de cultură generală s-a dorit atragerea un număr cât mai mare de tineri spre lectură, spre informare, oferindu-le prilejul de a trece dincolo de cunoștințele dobândite din manualele școlare și de a participa la o competiție bazată pe lectură.

La a cincea ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” au participat 23 de colegii și licee hunedorene. Plini de emoție, susținuți de colegii și profesorii lor, concurenții au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc ușoare care le-au testat cunoștințele de cultură generală din cele cinci domenii propuse: Marea Unire, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Colegiul Național „Decebal” Deva și Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara.

Confruntarea finală a fost palpitantă, a fost o luptă strânsă până la ultima întrebare. Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, s-au mișcat cu ușurință prin toate întrebările, fie că a fost vorba de evenimente majore din istoria poporului român, de personalități marcante ale epocii, de elemente din spațiul geografic românesc sau operele marilor pictori, Tonitza, Luchian și Aman. Atmosfera concursului a fost electrizantă, în spatele echipelor s-au aflat colegi, profesori, toți își încurajau echipa și s-au bucurat împreună de victorie.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Decebal” din Deva, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Hațeg.

Cei care au citit, cei care au studiat, cei care s-au informat au câștigat, iar premiile au fost pe măsura efortului lor: 8 laptopuri și 10.000 de lei pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești pentru locul IV, 184 de pachete cu cărți, trofee și diplome. În plus, la finalul festivității de premiere a avut loc o tragere la sorți a premiilor surpriză, cei norocoși primind din partea sponsorilor un monitor de 24 inchi, o undiță, un uscător de păr, o invitație pentru o echipă la Aqualand, cinci invitații la restaurant pentru cinci echipe, nouă ghiozdane cu rechizite școlare, trei premii în bani a câte o sută de lei fiecare. Premiul Juriului a fost acordat concurenților de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, care au avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.