COMUNITATE

Anul Nou Chinezesc la Deva (A)

Anul Nou Chinezesc la Deva (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Clasa Confucius a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul Confucius din Sibiu, a organizat și în acest an, la începutul lunii februarie, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, anul 4717, anul Mistrețului de Pământ, care a început la 5 februarie, odată cu debutul primăverii chinezești.

În ultimii ani, Biblioteca Județeană participă activ, în parteneriat cu cele două instituții din Sibiu, la un amplu proiect menit să facă cunoscută civilizația și cultura chineză, tradițiile și limba chineză. Pe lângă activitățile didactice, în mod deosebit cursurile de limbă chineză care se bucură de mare succes, manifestările artistice oferite de prietenii noștri chinezi sunt foarte îndrăgite și apreciate de comunitatea locală din Deva. Dintre aceste activități, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc reprezintă un moment de o mare frumusețe, plin de surprize și de culoare, în care tradițiile milenare ale poporului chinez se pun foarte bine în evidență.

Și anul acesta, ne-am întâlnit cu partenerii noștri de proiect – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul Confucius din Sibiu – și am sărbătorit împreună Anul Mistrețului de Pământ. Întreaga viață a chinezilor este așezată sub semnul celor 12 animale din calendarul chinezesc, animale care, se spune, influențează soarta celor născuți sub zodia lor și le împrumută  trăsături. Astfel, mistrețul transmite o energie puternică, iar cei născuți sub semnul lui dau dovadă de onestitate, sinceritate, ordine, disciplină, încredere în sine.

Toate aceste valori le punem și noi la baza colaborării cu partenerii noștri de proiect, cu prietenii chinezi care ne împărtășesc cu atâta generozitate și competență cunoștințele și măiestria lor.

Numit și Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou Chinezesc este prilej de bucurie, de optimism și încredere în viitor, de întâlnire cu cei dragi, în primul rând cu familia.

Am sărbătorit și noi trecerea în Anul Nou Chinezesc, Anul Mistrețului de Pământ, împreună cu prietenii noștri chinezi, cărora le dorim să pășească în primăvara chinezească cu noi speranțe, cu încredere și cu bucurie.

Manifestările desfășurate sub genericul „China la cumpăna dintre ani” au început cu alocuțiuni rostite de: Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Kiszely Fabius Tiberiu, prefectul județului Hunedoara, Alina Maria Sîrbu, directoarea Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Lavinia Ilina, inspector școlar general adjunct, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Gheorghe Ioan Mihuț, directorul adjunct al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara și prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, directorul Institutului Confucius de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pe fondul unei interesante expoziții de caligrafie și pictură chinezească, expoziție ce a pus în evidență măiestria și rafinamentul acestei părți a artei plastice chineze, publicul a fost invitat la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești. A urmat un excepțional program artistic, cu numere variate și atractive care au pus în lumină frânturi din marea cultură chineză.

Programul a fost deschis de un dans tradițional chinezesc executat cu multă măiestrie de elevii claselor a III-a și a IV-a Plastică ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, îndrumați de prof. Lenuța Armean și Ligia Lac. Micuții dansatori au reușit să-și însușească și să transmită, cu grație și simț al echilibrului, o frântură din arta coregrafică chineză, atât de încărcată de spiritualitate.

Fiind Anul Nou, din program nu a lipsit cântecul tradițional chinezesc GONG XI GONG XI, cântec specific acestei sărbători a primăverii și bucuriei, cântec al cărui titlu, în traducere, înseamnă „Felicitări, felicitări”. În interpretarea elevelor Sonia Niculicea și Ruxandra Bran, de la același liceu, îndrumate de prof. Zhao Qi, cântecul a emoționat publicul și a reușit să transmită întreaga bucurie a sosirii primăverii.

În continuare, dansul tradițional chinezesc HE TANG YUE SE,  susținut de elevii Colțului chinezesc pregătiți de prof. Liu Qian, a avut ceva din delicatețea florii de lotus și din gingășia unei păsări. Măiestria coregrafică a elevilor a fost la înălțime și acest lucru a fost răsplătit cu aplauze.

Potpuriul de piese de muzică ușoară din repertoriul chinezesc, interpretat de formația Trio Chinese Band, pregătită de prof. Călin Sân, a îmbinat în mod fericit rezonanțele tradiționale ale muzicii chinezești cu modernitatea fiecărui cântec. Tinerii cântăreți au reușit să transmită întreaga sensibilitate și întregul lirism al pieselor interpretate.

În aplauzele entuziaste ale publicului, programul artistic a fost încheiat de o frumoasă suită de dansuri românești din Transilvania executate de o formație îndrumată de prof. dr. Adela Ioana Mateș și prof. Gheorghe Ioan Mihuț. Dansurile din zonele Hunedoara, Sebeș, Sibiu și Brașov, rezonanțele românești pline de armonie și sensibilitate au completat cum nu se poate mai bine universul artistic al cântecelor și dansurilor chinezești, subliniind parcă puternicele legături de prietenie pe care le-am stabilit cu partenerii noștri chinezi.

Serbarea Anului Nou Chinezesc a fost și acum un excelent prilej pentru noi de apropiere de cultura și civilizația chineză, de valorile culturale milenare ale unui popor care a avut o contribuție remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii.

Ne exprimăm speranța că prietenia noastră va dura mulți ani de acum înainte, că vom realiza multe lucruri frumoase împreună, că vom cunoaște mai bine un popor care de mii de ani uimește lumea prin realizările sale.

Alături de prietenii noștri chinezi, am pășit în Anul Mistrețului de Pământ cu bucurie, încredere în forțele proprii, dorința de a munci mai bine și de a oferi bucurie celor din jur.

Și, pentru că Anul Nou este întotdeauna prilej de urări pe care le facem celor apropiați nouă, prietenilor noștri, le dorim ca Anul Mistrețului de Pământ să le aducă bucurie, împliniri, sănătate și zile fericite.

La mulți ani, dragi prieteni chinezi!

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

an nou chinezesc 2019 (10) an nou chinezesc 2019 (11) an nou chinezesc 2019 (12) an nou chinezesc 2019 (13) an nou chinezesc 2019 (14) an nou chinezesc 2019 (15) an nou chinezesc 2019 (16) an nou chinezesc 2019 (17) an nou chinezesc 2019 (18) an nou chinezesc 2019 (19) an nou chinezesc 2019 (20) an nou chinezesc 2019 (21) an nou chinezesc 2019 (22) an nou chinezesc 2019 (23) an nou chinezesc 2019 (24) an nou chinezesc 2019 (25) an nou chinezesc 2019 (26) an nou chinezesc 2019 (27) an nou chinezesc 2019 (28) an nou chinezesc 2019 (29) an nou chinezesc 2019 (30) an nou chinezesc 2019 (31) an nou chinezesc 2019 (32) an nou chinezesc 2019 (33) an nou chinezesc 2019 (34) an nou chinezesc 2019 (35)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

one × 5 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

Foto Afis concert Folk

„Folk de Colecţie” cu Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu, la Deva

HunedoaraMea.ro12 februarie 2019
aqualand

Eveniment special de „Ziua îndrăgostiților”, la Aqualand Deva

HunedoaraMea.ro10 februarie 2019
evidenta populatiei

Ghişeu nou pentru eliberarea actelor de identitate, la Deva

HunedoaraMea.ro10 februarie 2019
Afis MIHAELA PIRUS

Lansare de carte Mihaela Piruș, volum de debut. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” (A)

HunedoaraMea.ro10 februarie 2019
carnet deputat groza

Un obiect care i-a aparținut lui Petru Groza, exponatul lunii la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

HunedoaraMea.ro8 februarie 2019
casa de sanatate

ANUNȚ CAS HUNEDOARA. Program modificat pentru asigurați

HunedoaraMea.ro8 februarie 2019
gripa

2000 de doze de vaccin gripal, repartizate pentru județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro7 februarie 2019
parcare deva 01

Parcarea publică din Piața Unirii din Deva funcționează în regim cu plată

HunedoaraMea.ro5 februarie 2019
inele casatorie

Mai multe căsătorii şi mai puţine decese în Deva anul trecut, comparativ cu 2017

HunedoaraMea.ro4 februarie 2019