COMUNITATE

La aniversarea scriitorului Miron Țic (A)

La aniversarea scriitorului Miron Țic (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 23 mai 2019, la Sala de Lectură, un eveniment cultural deosebit: întâlnirea cu scriitorul Miron Țic care a împlinit 80 de ani de viață. Cu acest prilej, scriitorul și-a lansat volumul de poezii intitulat „Visul din iarbă”, apărut la Editura Amanda Edit din București.

Miron Țic, personalitate de frunte a literaturii hunedorene, s-a născut la 22 mai 1939, în satul Boz, comuna Brănişca. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba Iulia-Hunedoara, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala Deva. Este cetăţean de onoare al localităţilor Brănişca şi Ilia.

De-a lungul timpului, a publicat poezie și proză în numeroase reviste literare ca: „Luceafărul”, „România literară”, „Vatra”, „Flacăra”, „Contemporanul”, „Astra” (Braşov), „Tribuna” (Cluj), „Orizont” (Timişoara), „Transilvania” (Sibiu), „Ritmuri hunedorene”, „Constelaţia Dragonului”, „Ardealul literar şi artistic”, „Cuvântul liber”, „Călăuza” etc.

Miron Țic a publicat peste 20 de volume de poezie, proză, memorialistică, toate bucurându-se de aprecierea iubitorilor de literatură, a criticii literare și a confraților de breaslă. Pentru un scriitor, nu poate fi bucurie mai mare.

Volumul de poezii „Visul din iarbă” cuprinde un număr de 80 de poezii, număr egal cu anii pe care Miron Țic i-a împlinit în acest an. Sunt poezii pline de sensibilitate, care pun încă o dată în lumină calitățile de poet ale lui Miron Țic, un poet cu un profil liric bine conturat, cu un registru expresiv bogat și original.

lansare miron tic (1)

A fost o bucurie deosebită pentru noi să-l avem alături pe scriitorul Miron Țic. Publicul numeros care a umplut sala a fost o dovadă grăitoare a aprecierii de care se bucură venerabilul scriitor.

I-am adresat, din adâncul sufletului, urarea de „La mulți ani!”, cu bucurie, cu cât mai multe reușite și în continuare.

De-a lungul timpului, Miron Țic a devenit un nume de rezonanță a literaturii hunedorene, a reușit să se impună în lumea literară prin talentul și harul cu care a fost dăruit de Dumnezeu. Așa cum atât de frumos și-a intitulat un volum de versuri, Miron Țic a dus pe umeri întreaga viață „Dulcea povară a cuvântului”. Este o povară pe care a purtat-o cu iubire, cu permanenta dorință de autoperfecționare, o povară din care s-au născut cele peste 20 de volume de poezie, proză, teatru, memorialistică. A fost, este și va rămâne un permanent ucenic al slovei, un ucenic care a avut drept deviză și versul poetului Alexandru Philippide: „M-atârn de tine, Poezie, / Ca un copil de poala mumii,”.

Toți cei care îl cunosc și îl apreciază pe Miron Țic știu că el și-a identificat viața întreagă cu poezia, o poezie plină de sensibilitate, așa cum atât de sugestiv spune într-o poezie:

„Destinul meu e POEZIA

Floare neuitată, în priviri,

Cuvânt sfânt ce poartă bucuria,

Celor mai calde şi alese amintiri

… Mă închin Ţie, Doamne Sfinte,

În duh şi-n adevăr, mă voi ruga

POEZIA fiindu-mi destinul din cuvinte

Primii fulgi ai iernii, mi-e dor a-i număra.”

lansare miron tic (2)

Scriitorul Constantin Stancu a reușit să surprindă esența creației poetice a scriitorului: „Miron Țic rămâne în perimetrul poeziei clasice, venind dinspre Lucian Blaga, a poeziei care salvează o mie de ani de tăcere”.

Evenimentul care a fost dedicat scriitorului Miron Țic a fost emoționant, o emoție care a fost prezentă și în public, și s-a oglindit și în privirea și glasul celui sărbătorit. Cei care au luat cuvântul au dat glas respectului, admirației și prețuirii în fața scriitorului Miron Țic, la cele opt decenii care i s-au așternut pe tâmple. Pentru noi, scriitorul Miron Țic este un adevărat model de scriitor, dar și de om care își iubește pământul natal din care își trage seva, un om care poartă în suflet oamenii din satul în care a văzut lumina zilei, satul de pe Valea Mureșului. Este un om cu o profundă iubire de țară, iar acest sentiment trebuie să ne fie exemplu mai ales în aceste timpuri în care nu puțini sunt cei care iau în derâdere patriotismul. Dar noi știm că, atâta vreme cât mai avem lângă noi oameni de ținuta morală a scriitorului Miron Țic, putem privi cu încredere spre viitor.

La final, autorul a oferit autografe doritorilor.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

20 + one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

marina almasan main

Invitație în universul Chinei (A)

HunedoaraMea.ro26 mai 2019
micul cititor 2019 main

Trofeul Micului Cititor, ediția 2019 (A)

HunedoaraMea.ro24 mai 2019
Panou Geoparc

Geoparcul adoptă o nouă identitate, în context UNESCO

HunedoaraMea.ro23 mai 2019
id sarbu main

Centenar I. D. Sîrbu (A)

HunedoaraMea.ro22 mai 2019
marina almasan

Realizatoarea de televiziune Marina Almășan își lansează, la Deva, cartea „China cea de taină”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro20 mai 2019
smiley

Connect-R şi Smiley vin la „Zilele Devei”

HunedoaraMea.ro19 mai 2019
castel noaptea muzeelor 02

A 5-a ediție a „Târgului European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro19 mai 2019
miron tic

Scriitorul Miron Țic își lansează un nou volum de poezii. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro19 mai 2019
Foto Filigorie Parc

Cununii civile în aer liber, în Cetatea Devei şi parcul central al orașului

HunedoaraMea.ro18 mai 2019