COMUNITATE

Constantin Stancu la zi aniversară (A)

Constantin Stancu la zi aniversară (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în penultima zi a lunii octombrie 2019 un eveniment cultural dedicat scriitorului Constantin Stancu, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană i-a dăruit biobibliografia intitulată „Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului”, în semn de apreciere a întregii sale activități.

Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm și să-i cântăm „La mulți ani!” alături de Corala „Sargeția”, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu.

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat domnului Constantin Stancu o Diplomă de Excelență pentru contribuția remarcabilă la afirmarea literaturii hunedorene.

Constantin Stancu este unul dintre cei mai importanți scriitori hunedoreni, apreciat de întreaga breaslă scriitoricească din țară. Jurist prin pregătire, și-a aflat vocația literară și s-a dedicat plenar scrisului. Este un prozator și un poet plin de sensibilitate, un observator atent a tot ceea ce înseamnă viață literară.

De la debutul publicistic din anul 1981 în revista „Brașovul literar și artistic” și, ulterior, de la cel editorial din 1988 cu volumul de poezie „Fructul din fruct”, Constantin Stancu a fost o prezență permanentă în reviste literare românești importante, a publicat numeroase volume de versuri și proză, inclusiv în format electronic.

Cu o deosebită generozitate, Constantin Stancu promovează creația confraților într-ale scrisului din județul Hunedoara, astfel încât a dedicat sute de pagini de cronică creației unor scriitori ca Dumitru Hurubă, Radu Igna, Ioan Evu, Ioan Barb.

O atenție specială acordă Constantin Stancu vieții literare din Hațeg, orașul de care e legat sufletește, Țara Hațegului fiind locul care îi oferă inspirația necesară scrisului. De altfel, revista electronică de cultură, literatură și teme practice al cărei redactor este, „costyabc-hatzegworld, câteva cuvinte ca semn”, cuprinde o sintagmă legată de Hațeg.

Înconjurat de numeroși scriitori, de cititori care îi apreciază cărțile, Constantin Stancu a primit cu emoție dovezile de prietenie din partea celor care îi prețuiesc creația literară, dar și calitățile sale umane.

A fost foarte emoționant și plăcut în același timp pentru noi să-l avem alături pe scriitorul Constantin Stancu, nume de referință al literaturii hunedorene, prieten bun al bibliotecii noastre, la ceas aniversar, la împlinirea unei vârste a deplinei maturități și înțelepciuni.

Nu putem uita cuvintele calde pe care ni le-a scris la împlinirea a 65 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene, cuvinte care sintetizează minunat menirea noastră ca bibliotecă: „Biblioteca este ca o bancă: adună valorile, adună aurul după ce zilele de muncă și-au arătat efectul și profitul. Biblioteca este tezaurul memoriei noastre, locul unde poate începe Edenul. Spiritual vorbind, biblioteca a rămas un loc al păcii noastre, dincolo de fițe, de mode, de ritual. Ne redobândim identitatea în bibliotecă!”.

Pentru noi, Biblioteca Județeană, este o datorie de mare onoare și răspundere să apreciem valorile din toate domeniile, valorile literare cu precădere. Biobibliografia pe care, cu minuțiozitate și profesionalism, am alcătuit-o este o minunată oglindă a activității literare de peste patru decenii pe care a desfășurat-o Constantin Stancu.

Și pentru că, într-adevăr, biblioteca este tezaurul memoriei noastre, am adăugat acum la acest neprețuit tezaur și biobibliografia dedicată lui Constantin Stancu pentru ca oricine o va răsfoi, o va citi, să poată înțelege ce înseamnă o viață dăruită literaturii, o viață trăită la cele mai înalte cote, o viață călăuzită de principii etice înalte, de respect pentru creația literară de calitate. Nu în ultimul rând, trebuie amintită dragostea profundă pe care Constantin Stancu a avut-o mereu, o are și o va avea față de minunata Țară a Hațegului, față de oamenii acelor locuri grele de istorie, față de scriitorii și oamenii de cultură cu rădăcini la poalele Retezatului.

Pentru toate acestea îi suntem recunoscători scriitorului și omului Constantin Stancu pe care, la ceas aniversar, l-am felicitat și i-am dorit ani mulți, frumoși și plini de bucurii.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

aniversare constantin stancu (1) aniversare constantin stancu (2) aniversare constantin stancu (3) aniversare constantin stancu (4) aniversare constantin stancu (5) aniversare constantin stancu (6) aniversare constantin stancu (7) aniversare constantin stancu (8) aniversare constantin stancu (9) aniversare constantin stancu (10) aniversare constantin stancu (11)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

four × four =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

maestrul si margareta

Premieră la Teatrul de Artă Deva. „Maestrul și Margarita”, de Mihail Bulgakov

HunedoaraMea.ro4 noiembrie 2019
parintele zaharia

„Fiți mulțumitori!”. Conferință a părintelui Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” din Essex, la Deva

HunedoaraMea.ro4 noiembrie 2019
teatru bis

Seri de teatru organizate de Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva

HunedoaraMea.ro1 noiembrie 2019
telecabina

Revizie tehnică lunară, la Telecabina de pe dealul Cetății Deva

HunedoaraMea.ro1 noiembrie 2019
aqualand

Complexul Aqualand Deva, închis pentru o zi

HunedoaraMea.ro1 noiembrie 2019
halloween 2019 main

Sfârșit de octombrie sub semnul misterului (A)

HunedoaraMea.ro1 noiembrie 2019
rmn

Aparatul RMN de la Spitalul Județean din Deva este funcțional

HunedoaraMea.ro31 octombrie 2019
spectacol frozen

Spectacol muzical cu mascote și personaje din Frozen, la Deva

HunedoaraMea.ro31 octombrie 2019
main optimi 2019 II

“Citești și câștigi!” 2019. Ultimele confruntări din optimi. Vezi liceele calificate în sferturile concursului de cultură generală și programul partidelor

HunedoaraMea.ro30 octombrie 2019