Meniu Principal

Lansarea romanului „Pământul tuturor faptelor”

Romanul „Pământul tuturor faptelor” este cel de-al treilea roman scris de Valeriu Bârgău  şi a văzut lumina tiparului la Editura Călăuza din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 5 iunie 2019, ora 1700, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene, un eveniment cultural deosebit: lansarea romanului „Pământul tuturor faptelor”, operă postumă a regretatului scriitor Valeriu Bârgău, și a volumului „Interviuri fără frontiere”, a cărui autoare este poeta și editoarea Mariana Pândaru Bârgău. Ambele cărți au văzut lumina tiparului la Editura Călăuza din Deva, editură înființată de soții Valeriu Bârgău și Mariana Pândaru.

O personalitate care și-a pus amprenta pe viața culturală a județului Hunedoara

Valeriu Bârgău a fost unul dintre cei mai importanți scriitori hunedoreni, apreciat de întreaga comunitate literară din România pentru creația sa poetică, pentru cărțile de reportaje, pentru activitatea gazetărească etc. A fost o personalitate care și-a pus amprenta pe viața culturală a județului Hunedoara atât înainte, cât și după 1989. A avut-o alături pe poeta Mariana Pândaru, cei doi soți fiind adevărați animatori ai vieții literare din județul Hunedoara. Pe lângă activitatea lor literară de sine stătătoare, au înființat la Deva, în februarie 1990, ziarul „Călăuza noastră”, ziar care în scurtă vreme s-a bucurat de o foarte mare popularitate. În anul 1994 au înființat revista „Constelaţia Dragonului” (1994-1996), devenită mai târziu „Ardealul literar şi artistic”, apoi „Ardealul literar”, revistă cu răspândire naţională.

În timpul vieții, Valeriu Bârgău a publicat 14 volume de poezie, proză și interviuri, iar postum i-au apărut șapte volume, prin grija poetei Mariana Pândaru, inclusiv volumul lansat acum. De asemenea, a scris peste 2.000 de articole, cronici literare, recenzii, critică şi istorie literară, articole de întâmpinare literară.

Memoria lui Valeriu Bârgău, plecat mult prea devreme dintre noi, este păstrată de poeta Mariana Pândaru, precum și de toți cei care au avut prilejul să-l cunoască și să-i fie aproape.

Romanul „Pământul tuturor faptelor” este cel de-al treilea roman scris de Valeriu Bârgău, după „Utopia profesorului Dunca” (în colaborare cu Neculai Chirica), în 1986, și „Semne particulare”, în 1988. În manuscrisele rămase de la Valeriu Bârgău, soția sa a mai descoperit alte cinci romane pe care va încerca să le publice în viitor.

Romanul lui Valeriu Bârgău este scris într-o manieră modernă, cu personaje limpede conturate, ale căror destine interferează, poveștile lor de viață fiind foarte bine conduse de autor. Atmosfera de șantier, unde se petrece acțiunea, este redată cu un puternic simț al realității, cu dialoguri firești, care subliniază perfect caracterele personajelor, trăirile lor lăuntrice. Lectura este captivantă, la final cititorul rămâne cu imaginea caleidoscopică a unei lumi în care gravitează personaje ale căror traiectorii de viață se împletesc, se despart pentru a se întâlni din nou.

Lansarea volumului „Interviuri fără frontiere” a cărui autoare este poeta și editoarea Mariana Pândaru Bârgău

Cu același prilej, parcă demonstrându-ne că sunt împreună și după moarte, Mariana Pândaru își va lansa un amplu volum de interviuri cu 72 de scriitori, artiști plastici, medici, filosofi, politicieni, volum dens, fiecare interviu fiind un dialog deschis, sincer, cu adevărat „fără frontiere”, așa cum spune titlul cărții. Cititorii vor avea prilejul să cunoască îndeaproape personalități ca: scriitorii Mircea Ciobanu, Mircea Sântimbreanu, Monica Lovinescu, Ioan Vieru, Ion Horea, Mircea Vaida-Voevod, Margareta Labiş, Doina Uricariu, Gheorghe Grigurcu, Liviu Ioan Stoiciu, Octavian Doclin, Cornel Ungureanu, Aurelian Titu Dumitrescu, Ioan și Eugen Evu, Neculai Chirica, Victor Isac, artiștii plastici Gheorghe Pogan, Ion Cârjoi, Ioan Şeu, Mircea Bâtcă. Nu lipsește nici un amplu dialog cu cel care a fost scriitorul Valeriu Bârgău, unul dintre primele interviuri ale poetei, realizat în anul 1980.

Din prefața volumului, semnată de Maria Daniela Pănăzan, aflăm că „citind despre ceilalți, te regăsești pe tine, te întorci înspre tine, te întâlnești cu tine însuți. (…) Și ce poate fi mai frumos decât să citești frânturi mărturisite de viață în care te vezi pe tine ca într-o oglindă, care te îndreaptă înspre bucuria de a fi tu însuți în cartea de istorie a lumii?”

Cartea Marianei Pândaru va aduce, cu siguranță, multă bucurie celor care o vor citi.

La final, poeta și editoarea Mariana Pândaru va oferi autografe doritorilor.

 Manager,

Ioan Sebastian Bara