Meniu Principal

„Poet al culorii, Pierre-Auguste Renoir” – o amplă prezentare a vieții și creației marelui pictor francez

Manifestare cultural-educativă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea pictorului francez Pierre-Auguste Renoir unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Impresionismului în pictură,

 

Aniversările și comemorările marilor personalități ale culturii române și universale stau în permanență în atenția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva pentru a organiza, cu aceste prilejuri, activități cultural-educative destinate în special tinerilor.

Astfel, în luna decembrie, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” a fost gazda unei atractive manifestări cultural-educative, prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la moartea pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Impresionismului în pictură.

 

Explozie de lumină, culoare şi strălucire

Sub genericul „Poet al culorii, Pierre-Auguste Renoir”, a fost făcută o amplă prezentare a vieții și creației marelui pictor francez, prezentare ce a cuprins principalele momente ale biografiei lui Renoir, legate indisolubil de pictură.

Cei care iubesc pictura, cei care admiră tablourile din albumele de artă, care poate au vizitat un muzeu din Europa Occidentală, au fost cu siguranță fermecați de explozia de lumină, culoare, strălucire din tablourile francezului Pierre-Auguste Renoir, cel care face parte din binecunoscutul curent artistic numit Impresionism. Acest curent a revoluționat pictura, a fost ca o gură de aer proaspăt în creația pictorilor, a pus accentul pe vibrația culorii, pe schimbările pe care lumina le produce, în diferite momente ale zilei, asupra obiectelor. Pictorii au părăsit atelierul, au plecat în mijlocul naturii și au imortalizat pe pânză peisaje, persoane, clădiri, scene din viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți, cu bucuriile lor simple.

Oricine dorește să aibă o minimă cultură generală nu poate ocoli creația lui Renoir, cu adevărat un poet al culorii, nu poate să nu recunoască stilul său exuberant, plin de viață, nu poate să nu-i recunoască tablourile care l-au făcut celebru.

 

Creația lui Renoir cuprinde peste 4.000 de tablouri

Din cei 78 de ani pe care i-a trăit, între 1841 și 1919, o jumătate de secol a fost dedicată picturii pe care a slujit-o cu o artă remarcabilă și, în ultimii ani, cu suferințe fizice greu de suportat. După anii adolescenței, când a lucrat ca pictor decorator al unor piese de porțelan și evantaie, Pierre-Auguste Renoir a intrat în cercul celor ce vor fi cunoscuți drept pictori impresioniști și expune alături de aceștia la primele lor saloane. În această perioadă, Renoir creează tablouri în culori pline de vibrație, cu forme difuze, cu lumina filtrată prin colțuri de natură, tablouri ce surprind peisaje citadine, cu oameni obișnuiți, care degajă exuberanță și o nesfârșită bucurie de a trăi. Urmează anii maturității, când stilul lui Renoir se schimbă, modelele sale prind contur ferm, tematica predilectă devine corpul feminin surprins în ipostaze delicate, pline de grație. A pictat până în ultima clipă a vieții, cu prețul unor mari suferințe.

Creația lui Renoir cuprinde peste 4.000 de tablouri (mai multe decât ale lui Manet, Cézanne și Degas la un loc), lucrări aflate în cele mai importante muzee de artă din lume și în colecții particulare. Majoritatea creațiilor lui Pierre-Auguste Renoir sunt un omagiu adus vieții, naturii, femeii, bucuriilor simple de fiecare zi.

„Nu sunt mulțumit, șterg, șterg și tot șterg…”

Toate acestea l-au făcut să fie unul dintre cei mai îndrăgiți pictori. Renoir a căutat perfecțiunea în tot ceea ce a făcut, nu a fost niciodată mulțumit de creația sa și spunea adesea: „Nu sunt mulțumit, șterg, șterg și tot șterg…”. Dar, incontestabil, din aceste permanente căutări s-au născut capodopere care astăzi se vând cu prețuri astronomice.

Prezentarea vieții și creației lui Pierre-Auguste Renoir a fost, în principal, destinată elevilor de colegiu/liceu, pentru a le completa cunoștințele obținute la orele de curs, de a le oferi informații noi, care nu sunt prezentate la clasă. În acest fel, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva își pune în lumină rolul de instituție de cultură care oferă informații amplu documentate din cele mai importante domenii ale culturii.

Așa cum procedăm de fiecare dată, la finalul prezentării au fost adresate întrebări celor prezenți în sală, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

 

Manager,

Ioan Sebastian Bara