Sala PINOCCHIO


Sala Pinocchio din Deva şi povestea ei...

Într-o lume aflată în mişcare, în schimbare şi în veşnică frământare,
s-ar părea că greu mai putem să găsim resurse de duioşie
şi căldură sufletească. Şi, totuşi, nu e imposibil. Atunci când la mijloc
se află copii, lucrurile devin şi mai simple. 

Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva a făcut un pas extrem de important în ceea ce priveşte mobilitatea şi adaptarea la cerinţele comunităţii în mijlocul căreia funcţionează. Prin menirea ei, biblioteca are porţile larg deschise tuturor celor pentru care cuvintele cultură şi informare nu sunt vorbe goale.
De data aceasta, însă, am făcut un pas mult mai important şi am venit acolo unde am simţit, am ştiut că este foarte mare nevoie de noi: prin parteneriatul pe care l-am încheiat cu Spitalul Judeţean Hunedoara, am realizat Sala Pinocchio din cadrul Spitalului de Pediatrie. Principalul obiectiv, gândul care a animat şi a motivat acest demers a fost dorinţa de a contribui Într-un mod original şi specific bibliotecii la alinarea suferinţei micilor pacienţi internaţi în această secţie. Este greu şi dureros şi pentru un adult să petreacă o perioadă de timp într-un spital, însă pentru un copil aceasta suferinţa este infinit mai mare şi mai greu de alinat. Cum poţi alina suferinţele micuţilor internaţi în spital altfel decât apropiindu-le sufletele de un erou bine-cunoscut lor, un erou care trece prin peripeţii şi încercări până când, ajutat de Zâna cea bună, ajunge înapoi în casa bunului său părinte.
Poate că o asemenea zâna bună a vrut să fie şi Biblioteca noastră atunci când, sub genericul acestui celebru erou pentru copii, s-a gândit să organizeze şi să amenajeze Sala Pinocchio la Spitalul de Pediatrie din Deva. Oamenii în halate albe, oricât de mult bine ar face copiilor, le inspiră teamă şi îi fac să plângă.
Dar dacă după toate suferinţele, injecţiile, medicamentele amare, micuţii bolnavi se vor duce într-o sală plină de jucării, de cărţi colorate şi atractive, cu povesti, o sală unde pot găsi zeci de DVD-uri, unde au la dispoziţie două calculatoare la care se pot juca şi la care pot coresponda cu prietenii lor din afară, parcă durerea este mai blândă şi toată suferinţa se îndură mult mai uşor. Sala Pinocchio, pe care Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva a amenajat-o în colaborare cu Spitalul, are tocmai această importantă menire, de a oferi copiilor un mod plăcut şi instructiv în acelaşi timp de a umple o parte din timpul pe care sunt nevoiţi să-l petreacă în spital, departe de părinţi, departe de prieteni. Am devenit, în schimb, noi, prietenii copiilor-pacienţi prin faptul că le-am oferit cu tot dragul un cadru primitor, cald, amuzant, care sa-i atragă.
Am gândit, într-un fel, o terapie complementară, o terapie prin joc, prin lectură, prin vizionări de filme şi acces la calculator. Ruptura de mediul familial, rigorile spitalului, suferinţele fizice şi psihice inerente regimului spitalicesc vor trece, sperăm, aproape neobservate de micuţii internaţi care vor beneficia de serviciile oferite de aceasta sală. Pe toată perioadă de spitalizare, am vrut ca noi sa fim Zâna cea bună şi ne bucurăm ca bibliotecara noastră care se ocupă de copii a găsit cu uşurinţa drumul spre sufletul lor speriat şi firav, a reuşit să-i atragă în diferite activităţi şi i-a făcut să uite pentru o clipă durerea. Proiectul nostru este deschis tuturor celor care iubesc copiii, aşteptăm alte Zâne bune care să le aducă copiilor din spital jucării, cărţi, filme etc. Copiii nu trebuie să se simtă singuri şi părăsiţi, ci ei trebuie să ştie că, în lipsa părinţilor, vor veni spre ei mulţi prieteni cu sufletul generos care le vor alina suferinţa.
Sala Pinocchio a fost inaugurată la ॒nceputul primăverii. A fost mărţişorul pe care Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu din Deva l-a dăruit copiilor de la Spitalul de Pediatrie din Deva, un mărţişor care să le arate că nu sunt singuri, că suferinţa lor va fi de scurtă durată şi se vor întoarce repede în sânul familiei lor.
I-am spus bun venit lui Pinocchio şi l-am rugat să aibă grijă de copiii din spital. Ne-am bucurat pentru că biblioteca noastră a reuşit să răspundă prezent la solicitările şi nevoile apărute în comunitatea noastră locală. Ne vom strădui să fim întotdeauna acolo unde este nevoie de noi.
Dar povestea continuă...
şi iată ca "Pinocchio", văzând pe chipul copiilor bolnavi internaţi la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva o raza de bucurie când vin la Sala Pinocchio, a avut grija să înlocuiască cele două calculatoare vechi cu alte patru performante, adăugând la acestea şi o imprimantă nouă şi un scanner nou, iar unele dintre activităţi care se organizează sunt mult mai atrăgătoare, vizionate pe un ecran de proiecţie cu un videoproiector, toate noi. De asemenea, din numeroasele donaţii primite din partea unor prieteni generoşi ai Bibliotecii, copiii au primit numeroase cărţi şi jucării. Mulţumim "Pinocchio".
Prima Pagina
Pagina anterioara